19 martie: 58 de ani de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, primul dictator al României comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 19 martie 1912 a fost promulgată prima lege românească ce reglementa regimul pașapoartelor. De asemenea, în 1965 a murit Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar în 2009 a murit solistul de muzică populară Ion Dolănescu. Tot la aceeași dată, dar în 1895 s-a născut Ion Barbu.

Gheorghe Ghiorghiu Dej a murit de cancer la plămâni
Gheorghe Ghiorghiu Dej a murit de cancer la plămâni

1848 – A avut loc Revoluţia de la Praga

Comitetului Sf. Wenceslas a pregătit două petiţii (pe 19 şi 31 martie) adresate împăratului, în care cere se solicită egalitatea limbii cehe cu cea germană în administraţie şi în şcoli, unirea teritoriilor cehe într-o regiune administrativă unică, abolirea iobăgiei ş.a.

1895 - S-a născut Ion Barbu (pseudonimul literar al lui Dan Barbilian)

A fost matematician şi poet, membru post-mortem al Academiei Române.

Ca matematician este cunoscut sub numele Dan Barbilian și era fiul judecătorului Constantin Barbillian (care și-a latinizat numele de familie inițial „Barbu”) și al Smarandei.

A fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc, fiind, de asemenea participant la avangarda artistică românească, dar și un afiliat al gândirismului.

Talentul său matematic se manifestă încă din timpul liceului, elevul Barbilian publică remarcabile contribuții în revista Gazeta matematică. În tot acest timp, Dan Barbilian își dezvoltă și pasiunea pentru poezie. Între anii 1914-1921 studiază matematica la Facultatea de Științe din București, studiile fiindu-i întrerupte de perioada în care își satisface serviciul militar în timpul Primului Război Mondial.

În anul 1919, Dan Barbilian începe colaborarea la revista literară Sburătorul, adoptând la sugestia lui Eugen Lovinescu, criticul cenaclului, ca pseudonim numele bunicului său, Ion Barbu.

Debutul său artistic a fost declanșat de un pariu cu Tudor Vianu. Plecați într-o excursie la Giurgiu în timpul liceului, Dan Barbilian îi promite lui Tudor Vianu că va scrie un caiet de poezii, argumentând că spiritul artistic se află în fiecare. Din acest "pariu", Dan Barbilian își descoperă talentul și iubirea față de poezie. Dan Barbilian spunea că poezia și geometria sunt complementare în viața sa: acolo unde geometria devine rigidă, poezia îi oferă orizont spre cunoaștere și imaginație.

image

1912 - A fost promulgat Înaltul Decret regal numărul 1758

A fost prima lege românească ce reglementa regimul paşapoartelor românești. Această dată a fost aleasă pentru a aminti de anul 1912, când regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la pașapoarte, denumită „Lege asupra pașapoartelor".

Potrivit acestei legi, „Pașapoartele se emit în numele regelui și se liberează de ministerul de interne și de prefecții de județe și de poliție în condițiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi”. Pașapoartele, emise în numele regelui, erau de forma unei cărți mici, de dimensiunile 9 cm/13 cm, fiind „compuse din 20 de pagini numerotate”.

Fiecare pagină a pașaportului avea „un fond încadrat, compus cu motive naționale”, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în aparență stema țării și cuvântul „ROMÂNIA”, iar dedesubt cuvântul „PASPORT”.

Pașapoartele erau documente individuale de călătorie, dar acestea cuprindeau și o rubrică dedicată însoțitorilor, în care puteau figura, pe lângă titular, soția, soțul și copiii minori.

Prin Legea din 1912, însă, statul român introducea primele principii generale pentru pașapoarte și pentru trecerea frontierei. Ulterior, au fost introduse pașapoartele diplomatice (în 1920), pașapoartele de serviciu (în 1941) și pașapoartele colective.

Pașaport românesc  FOTO Poliția de frontieră
Pașaport românesc FOTO Poliția de frontieră

1943 - S-a născut chimistul Mario J. Molina

A fost laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1995. Considerat unul dintre cei mai eminenţi cercetători din Mexic, Mario Molina a realizat unele dintre primele sale cercetări în ţara natală, înainte de a deveni o autoritate de talie mondială în domeniul schimbărilor climatice.

Născut la Ciudad de Mexico, a devenit doctor în fi zică şi chimie la Universitatea California din Berkley, efectuând apoi studii postdoctorale la universităţi din Germania şi Statele Unite.

Mario Molina a fost unul dintre primii cercetători din lume în domeniul chimiei atmosferice. Autor al unui articol care anticipa creşterea găurii din stratul de ozon din cauza emisiilor de gaze industriale, scris în colaborare cu chimistul american F. Sherwood Rowland, în 1974, a fost recompensat alături de acesta cu Premiul Nobel pentru Chimie în 1995, atribuit şi chimistului neerlandez Paul Crutzen.

În cercetările lor, cei trei oameni de ştiinţă au arătat că substanţele din clasa CFC conţinute în spray-uri distrug stratul de ozon.

Unele dintre cercetările lui Mario Molina au stat la baza Protocolului de la Montreal, o iniţiativă a ONU ce viza protejarea stratului de ozon, prin interzicerea sau limitarea emisiilor de gaze nocive.

În 2008, cercetătorul mexican a devenit consilier ştiinţifi c al preşedintelui american Barack Obama. El a consiliat şi diverse autorităţi din capitala mexicană cu scopul de a reduce smogul şi poluarea atmosferică, o problemă cronică a metropolei Ciudad de Mexico.

 Cercetătorul mexican a murit la vârsta de 77 de ani.

1965 - A murit Gheorghe Gheorghiu-Dej

A fost prim-secretar al CC al PMR, preşedintele Consiliului de Stat al RPR. S-a născut la 8 noiembrie 1901, la Bârlad, Tutova, România – decedat la 19 martie 1965, București, România; a fost liderul comunist al României din 1947 până la moartea sa și președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 19 martie 1965. Primul lider al României comuniste a murit fulgerător după conferinţa Tratatului de la Varşovia. Acest lucru a născut suspiciuni, apărând numeroase teorii privind sfârşitul ”primului ceferist al ţării”. Una dintre acestea arată că Dej, un adversar înverşunat al destalinizării, a fost asasinat prin iradiere.

Atitudinea politică a lui Gheorghiu-Dej a fost ambivalentă până la moartea lui Stalin, iar imediat după aceea a început procesul de destalinizare a României, prin susținerea creării industriei grele, eliminarea influenței culturale a URSS-ului, încurajarea sentimentelor antisovietice și stabilirea de relații diplomatice cu statele occidentale capitaliste, inclusiv cu Statele Unite ale Americii, ceea ce i-a adus și moartea subită în anul 1965, în cadrul ultimei vizite la Varșovia când a fost iradiat.

În 1930 a intrat în rândurile Partidului Comunist din România. A fost arestat între martie 1933 și august 1944, ca urmare a rolului jucat în organizarea grevei de la Atelierele CFR Grivița din București.

La 14 februarie au fost arestați Gheorghiu-Dej și alți membri ai Comitetului Central de Acțiune, iar în 15 februarie au avut loc ciocniri violente între muncitori și poliție în care au murit câțiva ceferiști. Dej a fost judecat ca instigator, 

La 19 august 1933 a fost condamnat prin Sentința nr. 571 la 12 ani de muncă silnică, în urma procesului de la Craiova, începându-și ispășirea pedepsei în închisoarea Doftana, lângă Câmpina. În 1936 este ales în absență, membru al CC al PCdR, devenind lider al facțiunii din închisori a partidului (termenul face distincția dintre comuniștii încarcerați în țară și cei aflați în exil în Uniunea Sovietică – facțiunea moscovită).

Închis în aceeași celulă cu Nicolae Ceaușescu, devine mentorul politic al acestuia din urmă. La 12 august 1944, înainte de lovitura de stat, a evadat din închisoare, fiind adăpostit în subsolul unei case din Râmnicu-Vâlcea.

A fost ales Secretar general al Partidului Comunist Român la Conferința națională din 16 octombrie 1945 și a condus PCR în colaborare cu Ana Pauker, Vasile Luca și Teohari Georgescu, care au fost aleși membri ai Biroului Politic și secretari. 

 2008 - A murit scriitorul de ficţiune şi inventatorul Sir Arthur Charles Clarke

A fost renumit pentru povestirile sale scurte şi pentru romanul „2001: a Space Odyssey” și era născut pe 16 decembrie 1917.

A scris numeroase cărți și multe eseuri pentru reviste populare. În 1961, a primit Premiul Kalinga, un premiu UNESCO pentru popularizarea științei. Scrierile științifice și științifico-fantastice ale lui Clarke i-au adus porecla de "profet al erei spațiale". Scrierile sale științifico-fantastice, în special, i-au adus o serie de premii Hugo și Nebula, care, împreună cu un mare număr de cititori, au făcut din el una dintre figurile marcante ale genului. Timp de mulți ani, Clarke, Robert Heinlein și Isaac Asimov au fost cunoscuți drept "Cei trei mari" ai science-fiction-ului.

Clarke a fost un susținător al călătoriilor spațiale de-a lungul vieții. În 1934, pe când era încă un adolescent, s-a alăturat BIS, Societatea Interplanetară Britanică. În 1945, a propus un sistem de comunicații prin satelit care folosea orbite geostaționare. A fost președintele Societății Interplanetare Britanice între 1946 și 1947 și din nou în perioada 1951-1953.

2009 - A murit cântăreţul de muzică populară Ion Dolănescu

S-a nscut la n25 ianuarie 1944 în satul Perșinari, județul Dânbovița.

În 1961 a urmat-o pe Maria Tănase într-un turneu de două-trei săptămâni prin județul Dâmbovița. A debutat la 18 ani, la Casa de Cultură din Târgoviște. În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște și a urmat cursurile Școlii Populare de Artă.  În 1966 devine solist la ansamblul „Ciocârlia”.[5]

A fost căsătorit întâi cu Iustina Băluțeanu, iar apoi cu Maria Ciobanu, cu aceasta din urmă nefiind căsătorit și în acte. Cu a doua soție are un fiu, Ionuț Dolănescu, însă căsătoria nu a durat. În 1975 i se naște al doilea copil, Dragoș Carlos, a cărui mamă este Margarita Valenciano, din Costa Rica care atunci era studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj. 

A fost deputat în legislatura 2000-2004, ales în județul Ilfov pe listele PRM. În cadrul activității sale parlamentare, a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Slovacia și Lituania. A renunțat la activitatea politică deoarece a considerat că n-a reușit să facă prea mult pentru artiști.

La începutul anului 2006, Ion Dolănescu s-a declarat dezamăgit de cele lumești și a spus că va renunța la (aproape) toate lucrurile efemere pentru a-și închina viața lui Dumnezeu. A încetat din viață la data de 19 martie 2009 în urma unei afecțiuni cardiace.

2013 - ceremonia de inaugurare a pontificatului papei Francisc, la Vatican

Evenimentul a avut loc în prezenţa a numeroşi demnitari, şefi de stat şi de guvern, în total 150 de delegaţii din întreaga lume, şi a celor aproximativ 200.000 de credincioşi aflaţi în Piaţa Sfântul Petru.

Născut Jorge Mario Bergoglio, pe 17 decembrie 1936, la Flores, Buenos Aires, Argentina, este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires.

Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741). De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.

Jorge Mario Bergoglio s-a născut într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată italian. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarului din cartierul Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.

Unul din formatorii spirituali ai lui Bergoglio a fost preotul greco-catolic Ștefan Czmil, refugiat din Ucraina, care l-a inițiat în spiritualitatea creștină răsăriteană.

La conclavul din 2005 Bergoglio a obținut în conformitate cu informațiile din presă - care se bazează pe declarațiile anonime ale unui cardinal - zece voturi în primul tur de scrutin, 35 în al doilea și 40 în al treilea.  Papa Francisc a fost ales la conclavul din 2013 cu cel puțin 77 de voturi din 115.  Conform unor surse ar fi întrunit consensul mai multor fracțiuni din conclav, ceea ce a dus la alegerea sa cu peste 90 de voturi din totalul de 115.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite