Toamna blândă a ajutat roşiile de la Matca. Fermier: „Cultura este bogată, dar legumele nu au preţ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cultură bogată de roşii la Matca, sursa: C.M
Cultură bogată de roşii la Matca, sursa: C.M

Exces de roşii la Matca, unul dintre cele mai mari şi importante bazine legumicole din ţară. Deoarece a fost o toamnă lungă cu mult soare, roşiile din solarii s-au copt, iar cultura a doua de tomate este una bogată.

Temperaturile crescute din ultima lună, dar şi soarele, au făcut ca roşiile să se coacă în solarii, astfel că fermierii din localitatea Matca, judeţul Galaţi, au acum supraproducţie. O recoltă bogată nu înseamnă, însă, şi venituri pe măsură.

Pentru Costică Chicoş, legumele reprezintă principala sursă de venit. În piaţa din localitatea Matca, acolo unde legumicultorul îşi vinde produsele, din cauza supraproducţiei, preţul la roşii a scăzut foarte mult, ajungând până la 1,5 lei kilogramul.

„Este exces de producţie la cultura roşii. A fost cald, mult soare, iar legumele s-au copt în solarii. Un kilogram de roşii se inde cu 1-15 lei kilogramul în piaţa din Matca. Totodată, au întârziat şi autorităţile cu verificările pentru acordarea ajutorului de minimis. Aşa că ceI mai mulţi dintre noi am lăsat roşiile pe vrej, ca să vină cei de la comisie să vadă cantitatea de legume. Ne-au ţinut pe loc o bună vreme, iar acum am ieşit toţi cu legumele la piaţă. Dacă roşiile se dau cu 1.5 lei, murăturile nu se caută deloc. O să ajungem să le ducem la groapa de gunoi”, spune Costică Chicoş, fermier.

La mare căutare în piaţa din Matca sunt acum castraveţii, care se vând cu 3,5-4  lei kilogramul. Asta în condiţiile în care, în luna iunie, tone de legume au ajuns la groapa de gunoi.

„Am dus o tonă jumătate la râpă, la gunoi. Nu am avut ce să fac cu ei. La piaţă nici pe degeaba nu îi lua nimeni. Nu se mai cautau deloc. A trebuit să-i smulgem şi să eliberăm terenul pentru a planta următoarea cultură de roşii. Nu puteam lăsa legumele să putrezească în pământ(...). Acum se caută la piaţă, dar sunt puţini fermieri care au castraveţi. Se vând cu 3,5-4 lei kilogramul”, spune Costică Chicoş.

castraveti

FOTO: Cornelia Mazilu

Matca este unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, cu peste 4000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Renumitele roşii de Matca lipsesc încă de pe mesele românilor din cauza vremii:„Nu a fost aproape deloc soare”

Arestări în cazul revoltei de la Matca. Doi legumicultori au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru ultraj VIDEO

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite