Alarmant/ Vaccinuri importate de părinţi, cu sacoşa, din Ungaria şi Austria, pentru bebeluşii români
0Peste 1.500 de nou-născuţi din Galaţi aşteaptă să fie imunizaţi împotriva tuberculozei, dar şi a altor boli infecţioase grave
Deoarece sunt speriaţi că nu le-au fost vaccinaţi copiii, unii părinţii sunt dispuşi să străbată mii de kilometri pentru a procura necesarele fiolele din străinătate
Pe aceeaşi temă
Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi nu mai are pe stoc niciun vaccin pentru nou-născuţi. Aceştia nu mai pot fi protejaţi împotriva unor boli infecţioase grave precum hepatita, poliomielita, rujeola şi tuberculoza. Imunizarea împotriva acestora trebuie făcută în răstimpul a maximum zece luni după naştere.
„Acest vaccin (n.r. BCG) nu mai există din luna ianuarie, de când Instititul Cantacuzino nu mai are dreptul să-l producă. În acest moment, peste 1500 de sugari nu sunt imunizaţi împotriva tuberculozei", ne-a declarat directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea.
CITIŢI ŞI:
S-a deschis sezonul la vânătoarea de bolnavi închipuiţi
Nebunii Sănătăţii au pus ospiciul lângă şcoală!
Spitalul Judeţean Galaţi se află în moarte clinică: nu mai are niciun ban şi conturile sunt blocate
Bebeluşii, în pericol
Din cauza faptului că în spital a fost epuizat stocul de vaccin împotriva tuberculozei, bebeluşii au fost externaţi fără să li se administreze serul:
„Sunt foarte îngrijorată. Medicul de familie mi-a spus că nu există niciun vaccin în tot judeţul şi că trebuie să mai aştept câteva luni. Mi-e frică să-l scot la plimbare, pentru că este sensibil şi poate lua virusul foarte uşor. Este un dezastru ce se întâmplă în spitalele din România. Viaţa copiilor noştri este pusă în primejdie în orice moment. Aş fi dispusă să dau bani, să iau un vaccin unguresc, numai să-l văd sănătos", ne-a spus Tina Bulişteanu, mămica unui copil de trei luni.
„M-am interesat în Austria, ca să fac rost printr-o cunoştinţă, de vaccin BCG, dar medicul de familie mi-a spus că nu am voie sa-l administrez. Am auzit la ştiri că Ministerul Sănătăţii intenţionează să cumpere câteva mii de doze. Oricum, noi mai avem de aşteptat, deoarece vor fi imunizaţi mai întâi bebeluşii născuţi în decembrie şi ianuarie", ne-a spus Toderiţa Forţu, 31 de ani.
Lipsa vaccinării poate avea consecinţe deosebit de grave asupra sănătăţii celor mici. Iulia Negrea, medic neonatolog la Spitalului Judeţean de Urgenţă, spune că, în cazuri extreme se poate ajunge până la deces.
„Tuberculoza are o incidenţă foarte mare în ţara noastră, iar la vârsta sugarilor avem o mortalitate ridicată din cauza complicaţiei, care poartă numele de meningită tuberculoasă. Doar vaccinurile asigură protecţia ale celor mici", a spus aceasta.
Părinţii cumpără vaccin din alte ţări
Pentru a nu pune în pericol sănătatea micuţilor, mai mulţi părinţi din Galaţi au început să se orienteze către alte ţări, pentru a a achiziţiona vaccinul. Lucru confirmat, dealtfel, şi de dr. Ginel Baciu, medic pediatru la Spitalul „Sfântul Ioan"
„Ştiu că părinţii au început să se orienteze şi spre alte ţări pentru a cumpăra vacinul. Nu mi se pare normal, deoarece acestea ar trebui cumpărate de către stat. În plus, intervine o altă problemă legată de vaccinurile cumpărate din Ungaria sau Bulgaria. Nu este aceiaşi tulpină utilizată de Cantacuzino şi nu se poate spune cu exactitate dacă vacinurile cumpărate din altă ţară sunt eficiente şi în România", spune dr. Baciu.
În acest moment, există informaţii că inclusiv Ministerul Sănătăţii este dispus să apeleze la varianta importului. „Am înţeles că, în acest moment, ministerul are intenţia de a achiziţiona din străinătate 6.000 de doze de vaccin BCG", a mai adăugat dr. Baciu.
Directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea, este conştient de riscurile la care sunt expuşi micuţii dacă nu sunt vaccinaţi într-un timp optim, şi nu doar împotriva tuberculozei, dar speră că situaţia se va îndrepta în curând. "Sperăm ca în scurt timp să fie distribuite medicilor de familie".
Vaccinarea nu va începe mai devreme de luna iulie
La aproape patru luni de la sistarea vaccinării antituberculoase a nou-născuţilor, Guvernul a decis să importe, prin UNICEF, un milion de doze de vaccin BCG pentru bebeluşi.
Astfel, medicii de familie vor începe vaccinarea BCG cel mai devreme la începutul lunii iulie.
Conform calendarului naţional de imunizări, în primele 24 de ore de la naştere, copii ar trebui să primească prima doză de vaccin împotriva hepatitei B, apoi în primele 4-7 de la naştere, vaccinul BCG împotriva tuberculozei, care au fost epuizat încă din luna februarie.
Atunci a fost oprită imunizarea în toată ţara după ce Institutul Cantacuzino a prelungit valabilitatea dozelor de vaccin expirate.
CLICK PE POZĂ PENTRU A CITI CELE MAI PROASPETE ŞTIRI DIN GALAŢI,