A început bătălia pentru scrumbie. Braconierii au dat năvală cu plasele în apele Dunării
0
Postul Paştelui şi dezlegările la peşte, plus obişnuita migraţie în masă a scrumbiilor pe Dunăre, a deschis "apetitul" braconierilor din Galaţi şi Brăila. Poliţiştii duc, zilele acestea, un adevărat război cu pescarii ilegali.
Poliţiştii de frontieră, împreună cu cei de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Brăila au reţinut, pe timpul desfăşurarii unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de braconaj piscicol, mai multe persoane care desfăşurau activităţi ilegale de pescuit.
În data de 20 martie 2012, în urma desfăşurarii unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de braconaj piscicol, în cadrul Planului Naţional Braconierul 2012, poliţiştii de frontieră , împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila, au depistat mai mulţi cetăţeni care desfăşurau pe Dunăre activităţi de pescuit comercial fără a fi autorizaţi.
Pe malul drept al fluviului, în zona braţului Vâlciu al fluviului a fost depistat Harsu S., din localitatea Tercău, judeţul Brăila care deţinea o plasă de pescuit din nylon (monofilament), cu care pescuia.
În zona kilometrului fluvial 219, au fost depistaţi Oancea D. (23 ani) şi Drăghici A. (29 ani), ambii din localitatea Stăncuţa, judeţul Brăila, care folosindu-se de o barcă din tablă şi o plasă de pescuit din aţă, desfăşurau activităţi de pescuit.
În zona kilometrului fluvial 202 a fost depistat Bajan I. (34 ani) din localitatea Tufeşti, judeţul Brăila, care folosindu-se de o barcă din lemn şi o plasă de pescuit desfăşura activităţi de pescuit.
Poliţiştii de frontieră au confiscat plasele de pescuit, pe care le-au depozitat la sediul S.T.P.F. Galaţi. Cele două bărci au fost lăsate în custodia proprietarilor până la terminarea cercetărilor, iar peţtele capturat a fost predat unei societăţi de profil în vederea valorificarii.
Persoanelor în cauza le-au fost intocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.
Acţiunea poliţiştilor este lăudabilă, însă avem de-a face, din păcate, doar cu o picătură de lege într-o Dunăre de fărădelege. Zeci de persoane oferă de vânzare prin oraş, zilnic, sute de kilograme de peşte braconat, semn că Poliţia mai are foarte mult de lucru.