VRANCEA Mii de „urecheaţi“ în lunetele vânătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătoarea de iepuri este cea mai râvnită de către vânătorii pasionaţi
Vânătoarea de iepuri este cea mai râvnită de către vânătorii pasionaţi

Pasionaţii au la dispoziţie în noul sezon 3.240 de iepuri. O parte din animale vor ajunge şi în pădurile din Italia

Sezonul de vânătoare 2011-2012 a debutat săptămâna trecută. Cu acest prilej, pasionaţii sportului cu arma îşi vor petrece, timp de trei luni, mai multe weekend-uri pe urmele vânatului, conform unul calendar stabilit de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS). Vânătorii vor lua în bătaia puştii iepurii de câmp, cota de recoltă aprobată pentru noul sezon fiind de 3.240 de „urecheaţi“. Din experienţa anilor trecuţi, ţintaşii nu vor fi atât de prolifici încât să împuşte toate exemplarele de pe câmp, astfel că o parte din iepuri vor merge la export.


Liber la vânat mistreţi şi căprioare


Italienii sunt dispuşi să plătească chiar şi 100 de euro bucata, pentru a popula fondurile lor de vânătoare. „Vom vinde şi la export iepuri, pentru a ne recupera din cheltuielile pe care le-am făcut în administrarea fondurilor de vânătoare“, ne-a declarat Mircea Grosu, purtătorul de cuvânt al AJVPS Vrancea. Potrivit acestuia, pe lângă iepuri, în acest sezon se mai pot vâna 205 mistreţi, 54 de căprioare, şapte ciute, cinci cerbi, un urs şi 254 de fazani, totul în limita stabilită în urma inventarierii vânatului.

„Ca un fapt inedit, cu care nu ne-am mai confruntat, zilele trecute mai mulţi porci mistreţi au fost salvaţi de la pieire cu ajutorul pompierilor. Probabil că aceştia au fost fugăriţi din pădure de cineva şi au căzut în canalul de scurgere de la barajul Berheci. Unul s-a înecat, dar şase au fost salvaţi, s-au refăcut şi duşi din nou în pădure“, a povestit Mircea Grosu despre operaţiunea de salvare la care a luat parte. Pe lista animalelor pentru vânat sunt incluse şi sălbăticiunile care provoacă stricăciuni în gospodăriile oamenilor de la munte, cum e cazul lupilor sau al râşilor.


Vânatul, îmblânzit cu hrană


În evidenţele AJVPS Vrancea figurează la această dată 1.210 vânători cu drepturi depline. Aceştia au învăţat că a fi vânător nu înseamnă numai să iei la ţintă animalele, ci şi să le protejeze, mai cu seamă în sezonul de iarnă. Mistreţii, urşii, căprioarele şi alte jivine primesc aproape zilnic mâncare de la vânători, în special porumb, fân şi sare, pentru a nu provoca stricăciuni în culturile oamenilor. La nivelul judeţului Vrancea există 44 de fonduri de vânătoare, dintre care 25 sunt administrate de AJVPS, 14 de Direcţia Silvică, trei de asociaţii private şi două de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite