VIDEO Direcţia Silvică Vrancea blochează Universitatea Harvard să-şi vândă pădurile din judeţ
0Direcţia şi-a propus să aducă înapoi, în proprietatea statului, circa 3000 de hectare de păduri din cele 13.000 de hectare cât deţine firma Scolopax în Vrancea, după ce s-a constatat că s-au reconstituit drept de proprietate unor persoane care nu avea dreptul.
Conducerea Direcţiei Silvice a precizat că va fi deschisă o acţiune în instanţă împotriva unor persoane care au primit necuvenit titluri de proprietate pentru diverse suprafeţe de pădure şi apoi le-au vândut firmei Scolopax, administrată de Fondul de Investiţii „Phemus Corporation” care aparţine Universităţii americane Harvard.
Scolopax deţine în Vrancea 13.000 de hectare de pădure împărţite în loturi a câte 2.000 - 5.000 de hectare în comunele Cîmpuri, Poiana Cristei, Andreiaşu, Dumitreşti, Soveja şi Gugeşti.
Este vorba de suprafeţe de pădure cumpărate de la moştenitorii marilor boieri care au primit pământurile prin retrocedare, sau de la procuratorii acestora. Printre pădurile vândute firmei ce aparţine universităţii americane se numără şi o parte din cele ce au aparţinut familiilor Cincu şi Apostoleanu.
„Din punctul nostru de vedere, există o suprafaţă de 3015 de hectare de pădure pentru care o să deschidem o acţiune în instanţă întrucât considerăm că ar trebui să se întoarcă în proprietatea statului pentru că s-a reconstituit dreptul de proprietate unor persioane care nu aveau dreptul”, a precizat Lucian Zamfir, directorul Direcţiei Silvice Focşani.
Este posibil ca acest lucru să fie şi unul dintre motivele pentru Regia Naţională a Pădurilor nu şi-a manifestat dreptul de preemţiune de a cumpăra suprafaţa de pădure pe care Scolopax o vinde în ţara noastră, în urma izbucnirii unui scandal de corupţie.
Celebra universitate americană scoate la vânzare suprafaţa de 32.000 de hectare de păduri şi 2.000 de hectare de teren agricol pe care o deţine în România.

Faptul că universitatea americană vrea să scape de investiţiile făcute în România apare după ce DNA Arad a început un dosar pe numele botoşăneanului Dragoş Lipan Secu, reprezentantul firmei Scolopax.
Conform procurorilor anticorupţie, Dragoş Secu ar fi crescut artificial preţul plătit de companie pentru o suprafaţă de pădure. Procurorii cred că o parte din surplus ar fi intrat în buzunarul lui Secu. Doar în acest caz, procurorii bihoreni spun că el ar fi primit mită aproape un milion de euro, plus un sejur în Grand Canaria (Spania) şi un autoturism Chrysler Sebring. Anchetatorii l-au luat în vizor pe reprezentantul Scolopax după denunţul vânzătorului, Eler Csaba Robert, un fost partener de afaceri al lui Secu.
Există informaţii că aceeaşi metode au fost folosite şi în alte zone ale ţării, respectiv la Botoşani, unde Eler a obţinut, la rândul său, o parte dintre suprafeţele pe care le-a vândut ulterior printr-un contract încheiat cu primarul din Botoşani, Eugen Nichita, martor şi el în acest dosar. Terenurile au fost iniţial retrocedate, iar apoi cumpărate de edil de la cei care le revendicaseră.

DNA Ploieşti investighează o afacere similară în Buzău, unde Scolopax a cumpărat 681 de hectare de pădure în urma unor retrocedări şi tranzacţii suspecte. O situaţie asemănătoare apare şi la Focşani.
Firma ce aparţine fondului de investiţii al universităţii a fost înfiinţată în anul 2004 şi activează pe teritoriul Vrancei din 2008. Angajaţii firmei şi ai ocolului silvic pe care îl are în administrare sunt în mare parte foşti angajaţi ai Direcţiei Silvice Vrancea şi Braşov.
Fondul de Investiţii „Phemus Corporation" este format din investitorii Universităţii Harvard. Achiziţionarea suprafeţelor imense de pădure în toată lumea pare să fie una dintre afacerile care susţin universitatea, dar aduce profit şi investitorilor entităţii americane.
Mai puteţi citi:
Universitatea Harvard îşi vinde urgent pădurile din România
Universitatea americană Harvard deţine suprafeţe importante de pădure în Vrancea