Tradiții de început de an, păstrate cu sfințenie în Vrancea. Parada ”uncheșilor” de la Păunești FOTO VIDEO

0
Publicat:

Spectacolul de datini şi obiceiuri organizat de către locuitori la fiecare început de an are rolul de alunga spiritele rele.

Parada măștilor de la Păunești este o tradiție veche de 100 de ani FOTO: Catalin Stancu
Parada măștilor de la Păunești este o tradiție veche de 100 de ani FOTO: Catalin Stancu

De mai bine de 100 de ani, localnicii din comuna vrânceană Păunești se deghizează cu măşti care mai de care mai odioase şi merg pe uliţele satului pentru a vesti începutul unui nou an.

 Tineri, bătrâni, copii au umplut luni centrul comunei Păunești în această primă zi din 2024, la tradiționala paradă a ”uncheșilor”.

„Particularitatea acestui obicei o reprezintă masca tradiţională, etajată pe un cadru de lemn şi purtată pe cap. Unele sunt împodobite cu blănuri de oaie, iar în mijlocul măştii se află o icoană care arătă credinţa creştină a mascatului”, spune învăţătorul Leu Antofi, cunoscător în detaliu al obiceiului.

Parada măştilor nu este completă fără sunetul asurzitor al tălăngilor, care potrivit tradiţiei îi scapă pe săteni de necazuri.

Fiecare colindător are câte o centură groasă și rezistentă, de care atârnă 4 tălăngi mari.

”S-a muncit mult pentru a confecționa noi măști și tălăngi pentru parada din acest an. Ne bucurăm că vremea a ținut cu noi și, astfel, au venit mulți oameni din comună și nu numai pentru a urmări tradiția noastră din prima zi a anului. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și care păstrează tradiția noastră strămoșească – măștile și tălăngile uriașe”, spune directorul Căminului Cultural Păunești, Marian Chiriac, scrie vrancea24.ro.

Pe lângă tradiția măștilor din piei de oaie, oamenii din Păunești vin în centrul comunei, pe 1 ianuarie, cu diverse costumații și care alegorice, într-o paradă a bucuriei și bunei dispoziții.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite