Teiul şi urzica „vindecă” bugetul Direcţiei Silvice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, Direcţia Silvică Focşani şi-a propus să valorifice pe piaţa internă aproximativ zece tone de plante medicinale, recoltate din suprafeţele pe care le administrează.Chiar ieri, instituţia focşăneană a vândut nu mai puţin de 2.700 de kg de flori de tei unei firme din Orăştie.

Florile de tei, urzica, sunătoarea şi alte plante recoltate în cursul anului trecut prin intermediul Direcţiei Silvice Focşani sunt acum vândute agenţilor economici români care au în obiectul de activitate achiziţia, prelucrarea şi comercializarea plantelor comerciale.

Nu mai târziu de ieri, instituţia a organizat o licitaţie pentru vânzarea a 1.000 de kg de fructe de măceş în stare uscată, 2.700 de kg flori de tei, 600 kg de frunze de nuc şi potbal, dar şi 2.700 de kg de urzică.

Profit de 10%

Plantele au fost recoltate de cetăţeni, din suprafeţele deţinute de Romsilva şi apoi achiziţionate contracost de Direcţia Silvică, care la rândul ei le valorifică pe piaţa internă.

„Spre exemplu, am cumpărat floare de tei cu cinci lei/kg, iar înainte de a o vinde mai departe o condiţionăm şi o ambalăm, lucru care presupune nişte costuri. Profitul nostru este undeva la 10%. Azi am vândut la licitaţie unei firme din Orăştie 2.700 de kg de flori de tei şi rămânem şi noi de pe tot deranjul cu 3.000 de lei. Dar pic cu pic se adună", spune inginerul Titi Olteanu, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Focşani.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice spun că plantele care nu s-au adjudecat la licitaţie vor face obiectul unor negocieri directe cu alte firme de profil, astfel încât să se obţină un preţ bun pe ele. De regulă, plantele medicinale iau calea străinătăţii, întorcându-se apoi în ţară sub formă de produse finite.

„Câştigurile românilor ar fi mai mari dacă s-ar stimula şi la noi o industrie a plantelor medicinale, mai ales că dispunem de o materie primă valoroasă", este de părere farmacista Fevronia Stoica.

Silvicultorii spun însă că doar fructele de pădure au căutare la export.

200.000 de euro din fructe de pădure

Pe lângă plante medicinale, Direcţia Silvică Focşani a exportat şi 300 de tone de cătină, măceşe şi coacăze în Spania, Franţa şi Germania, fructe de pe urma cărora a încasat aproximativ 200.000 de euro.

Banii acoperă cheltuielile pentru plata culegătorilor, transportul, congelarea şi ambalarea produselor, profitul Direcţiei Silvice fiind de 30.000 de euro.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite