Primărie executată silit de un constructor. Edilii, nemulțumiți de calitatea lucrărilor

0
0

Primăria orașului Odobești din Vrancea va fi executată silit, prin executor judecătoresc, la solicitarea unei firme de construcții care a executat mai multe lucrări din fonduri publice. 

Primăria orașului Pdobești va fi executată silit FOTO: Facebook Primăria Odobești
Primăria orașului Pdobești va fi executată silit FOTO: Facebook Primăria Odobești

Izoterm Construct SRL, o firmă de construcții care a efectuat lucări în orașul Odobești, a obținut o hotărâre judecătorească definitivă prin care Primăria Odobești este obligată să-și achite datoriile către societate.

Disputa dintre primărie și constructor are la bază refuzul primarului de a plăti două facturi în valoare totală de peste 220.000 de lei, edilul urbei justificând calitatea proastă a lucrărilor. Expertizele au arătat însă cu totul altceva, iar acum primăria are parte de executare silită.

„Admite cererea de încuviinţare executare silită formulată de BEJ Țocu Dan, pentru creditor Izoterm Construct SRL în contradictoriu cu debitor UAT orașul Odobești. Încuviinţează executarea silită simultană/succesivă, prin toate modalităţile prevăzute de lege a titlului executoriu reprezentat de: Sentință civilă nr. 66/23.05.2022 pronunțată de Tribunalul Vrancea în dosarul nr. 497/91/2021 având ca obiect Recuperarea sumei de: I. sumei de 223.669,19 Lei reprezentând contravaloarea facturilor fiscale seria YZT nr. 820/11.01.2021 și seria YZT nr. 821/11.01.2021, II. majorărilor de întârziere în procent de 0,15% pe fiecare zi de întârziere de la data scadenței facturilor, respectiv 09.02.2021 până la data plă?ii efective, III. dobânzii legale penalizatoare calculată de la data scaden?ei facturilor 09.02.2021 până la data plății efective; IV. sumei de 16.079,00 Lei reprezentând cheltuieli de judecată , urmând a se recupera şi cheltuielile de executare. Fără cale de atac”, se arată în decizia magistraților de la Judecătoria Focșani.

Cazul de la Odobești datează de la finele anului 2020, când edilul a refuzat să deconteze lucrări pentru care Ministerul Lucrărilor Publice a făcut plăţile necesare.

Mai mult, lucrările respective au fost recepţionate, dar ulterior primarul a invocat că nu-s făcute cum trebuie, motiv pentru care administratorul s-a adresat cu plângere și la Parchet.

„Fără nicio justificare, fără niciun argument, UAT Odobeşti a refuzat efectuarea plăţii, păstrând în mod nelegal aceste fonduri alocate de minister în conturile UAT Odobeşti. Astfel, faţă de gravele încălcări săvârşite de funcţionarii din cadrul UAT Odobeşti, faţă de modul nelegal de gestionare a fondurilor publice, faţă de împovărarea bugetului UAT Odobeşti cu obligaţii suplimentare constând în dobânzi, majorări de întârziere, penalităţi la plată prin refuzul nejustificat de a achita la termen contravaloarea facturii fiscale acceptată la plată şi care, în mod corect a fost înregistrată în evidenţele UAT Odobeşti în vederea achitării, am solicitat să se dispună efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu”, se arată în plângerea administratorului firmei Izoterm.

Cum se apară primarul orașului

Primarul oraşului Odobeşti se apără şi spune că el nu a făcut decât să respecte legea, fiind nemulţumit de calitatea lucrărilor efectuate de firmă.

„Cu toate societăţile care prestează servicii în oraşul nostru avem acelaşi tratament, respectăm procedurile şi standardele de calitate. Cu firma Izoterm avem un litigiu pentru că nu şi-a respectat obligaţiile contractuale, se află în întârziere şi nu a efectuat lucrările la calitatea solicitată. Este vorba de bani publici, iar firma respectivă trebuie să execute lucrările conform condiţiilor de calitate, conformitate şi eligibilitate ale tuturor documentelor”, potrivit primarului oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş.

De menționat că Primăria Odobești a înaintat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar acest lucru nu poate schimba procedura de executare silită, care merge înainte.

Focşani


Ultimele știri
Cele mai citite