Primăria Focşani vrea să impună, printr-un regulament cromatic, culorile pentru faţadele blocurilor şi caselor. Când vor intra normele în vigoare
0Municipalitatea din Focşani a lansat în dezbatere publică un proiect privind aprobarea unui regulament privind identitatea cromatică a clădirilor din oraş.
Regulamentul pe care Primăria Focşani îl doreşte intrat în vigoare cât mai repede este aproape similar cu cel al Primăriei Timişoara, chiar copiat cuvânt cu cuvânt pe alocuri, dar nu ştim dacă acest lucrul este cel mai important aspect dacă vorbim de un "împrumut" dintr-un loc unde există de câţiva ani nişte reguli.
Pentru o primărie care încă nu are un arhitect şef, acest regulament este mai mult decât necesar, având în vedere că în alte oraşe din ţară, în special din zona Ardeal, există o legislaţie strictă în acest sens.
Nu mai vorbim de ţările din Europa, unde nu îndrăzneşte nimeni să pună mâna pe pensulă şi vopsea fără să aibă aprobare de la autorităţi.
La Focşani, fiecare proprietar a făcut după cum l-a dus capul. Aşa s-a ajuns ca blocurile din oraş să arate asemenea unei table de domino.
Proprietarii cu venituri mai mari şi-au reabilitat termic apartamentele, pe cheltuiala proprie, dar acest lucru nu a fost suficient, vopsindu-le de multe ori în culori stridente, fără a le păsa de vecini şi de aspect.
În expunerea de motive care însoţeşte regulamentul, edilii au denumit drept experiment această înfăţişare pestriţă al blocurilor.
“În ultimii ani, în municipiul Focşani au fost experimentate diverse scheme de culoare, alese în general de proprietari sau de arhitecţi, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile incorecte asupra clădirilor istorice. Pentru a putea elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestei abordări şi chiar în unele cazuri a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui regulament cromatic”, potrivit motivelor care au condus la elaborarea unui astfel de regulament.
Acesta ar urma să intre în vigoare în 30 de zile de la aducerea lui la cunoştinţa publică. Este de menţionat că regulamentul se va aplica pentru toate clădirile aflate pe raza municipiului.
“Faţada va fi tratată ca tot unitar. Este strict interzisă zugrăvirea parţială a faţadei, indiferent de zona în care e amplasată clădirea. Proprietarii clădirilor au obligaţia să uniformizeze aspectul cromatic al clădirilor, respectând prevederile prezentului regulament, în decurs de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament”, se arată la articolul 4.
Pentru cei care nu vor respecta regulamentul, sunt prevăzute şi sancţiuni, care sunt de la 500 de lei la 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 1.000 de lei şi 2.000 de lei pentru persoanele juridice.