Povestea singurului film regizat de Constantin Tănase. Cel mai mare umorist român a turnat pelicula în Berlin şi a jucat rolul principal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Tănase, alături de protagoniştii filmului
Constantin Tănase, alături de protagoniştii filmului

Cel mai mare umorist român, celebrul cupletist Constantin Tănase, a fost în cariera lui şi actor de film. Pelicula pe care a creat-o a fost difuzată în premieră în anul 1932 la Cinematograful Regal din Bucureşti.

Regele teatrului de revistă a jucat în trei filme, “Peripeţiile călătoriei lui Rigadin de la Paris la Bucureşti” (1924), “Visul lui Tănase” (1932) şi “Răbdare, Tănase” (1943).

În arhivele româneşti nu se mai găsesc astăzi decât secvenţe dintr-un singur film, co-producţia româno-germană “Visul lui Tănase”, film turnat atât la Bucureşti, respectiv scenele exterioare, cât şi la Casa de ProducţieTobis-Melofilm din Berlin, în anul 1932. Este un film de metraj mediu, în care Tănase a semnat regia, dar a fost şi actor principal.

Premiera filmului a avut loc în 11 aprilie 1932 la Cinematograful Regal din Bucureşti, dar cu câteva zile înante de premieră Constatin Tănase a acordat un interviu săptămânalului “Ilustraţiunea Română”, în care dezvăluie reporterului câte ceva din povestea realizării filmului:

“Tănase, inepuisabilul Tănase, a turnat la Berlin. O veste senzaţională pentru numeroşii admiratori ai minunatului comic, deprinşi să-l vadă descreţind frunţile cu un singur gest, stârnind, cu o singură vorbă, furtuna de râs şi de aplauze!
Tănase pe ecran!
La început am crezut că este o glumă sau - în cel mai bun caz - un simplu proiect, pe cât de lăudabil pe atât de interesant; dar întâmplarea a făcut ca însuşi Tănase să-mi confirme faptul drept o realitate.
-  Da, am turnat, Mitică. Şi încă cum...
-  La Berlin?
-  Da, la Berlin. Un film cum îmi place... Un film cu frumoasa Lidia Alexander şi cu minunatul Trantmann, în regia cunoscutului Aldor... Visul lui Tănase! N'ai citit prin gazete?
-  Am citit numai de voiajul lui Tănase la Berlin. Credeam că-i vorba de un vis...
-  Ai să vezi! Un vis care te va amuza, cât un cuplet de ale mele - Schlagărele revistelor de succes... Râzi cu poftă şi din belşug: e singurul remediu pe care l-am găsit contra necazurilor. Şi care om n'are astăzi necazuri…”, povesteşte Constantin Tănase în interviul dat săptămânalului.

În interviu, actorul spune că a fost impresionat de studiourile din Berlin unde s-a turnat filmul, dar mai ales de tehnologia folosită la acea vreme de nemţi, în comparaţie cu austeritatea din România.

Tot acolo a avut surpriza să fie asaltat de studenţii români la actorie, cu care a petrecut momente unice. Tănase a povestit şi despre faptul că a fost nevoit să apeleze la trucuri, întrucât populaţia curioasă să vadă cum se filmează pe străzi scenele năvălea şi făcea imposibilă continuarea filmărilor.

O bătaie regizată româneşte

Umoristul povesteşte despre o scenă care l-a făcut şi pe el să se distreze coios, spre panicarea celor care erau în preajma sa.

"Trebuia să înscenăm o bătaie. M-am oferit s-o regizez aşa cum ştiu eu... româneşte. Nu le-am putut traduce ce-nseamnă un toc de bătaie; dar le-am arătat... Când mi-am înfipt mâinile în părul bucălat al artistelor, când am început să trântesc şi să lovesc, să fac urât, ca la o bătaie veritabilă, s-au produs momente de panică cum nu cred să se fi produs cândva în vre-un studio. Cum, dintr-o eroare, o replică a fost dată greşit, operatorul ne-a invitat să repetăm scena. Întelegi capul bieţilor artişti... Îngroziţi, au cerut ca Herr Tănase să facă bătaie de studio nu bătaie autentică cum făcusem. Am râs cu poftă, făgăduind că voi fi... ceva mai blând...".

Subiectul filmului, pe care umoristul nu a dorit să-l dezvăluie reporterului care i-a luat interviul, este unul simplu. Actorul este solicitat să realizeze un film la Berlin, cu un onorariu imens şi porneşte cu trenul, din Gara de Nord, spre Berlin, drum presărat cu peripeţii umoristice în stilul său propriu. Acelaşi lucru se întâmplă şi în capitala Germaniei, întreaga poveste derulându-se în jurul filmărilor pe care actorul le conducea cu foarte mare autoritate.

La finalul filmărilor, Tănase îşi invită partenera la un cabaret, unde, profitând de indisponibilitatea vedetei, ajunge el pe scenă, repurtând un mare succes cu un spectaculos travesti. Aflat în culmea gloriei, acesta se trezeşte şi constatată că toată interpretarea nu a fost decât un vis, adică titlul filmului, Visul lui Tănase. În peliculă, actorul a avut-o parteneră chiar pe soţia sa, Virginia Tănase.

La vremea respectivă, filmul s-a bucurat de un mare succes în România, fiind prezentat în toată ţara în cadrul unui turneu. Inventiv, actorul a decis să urce personal pe scena unde se difuza pelicula şi intra în dialog cu imaginea sa din film, spre amuzamentul publicului spectator.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite