Pentru că vânzările merg prost, pieţarii îşi aruncă marfa la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ţăranii au tarabele pline cu produse pentru toate gusturile, clienţii nu cumpără, deoarece preţul legumelor a crescut cu peste 40%.În lipsa banilor, focşănenii pun mai puţine conserve. Roşiile, gogoşarii, ardeii şi castraveţii se strică văzând cu ochii pe mesele producătorilor din pieţele din Focşani.

Focşănenii se plâng că nu mai au bani pentru a-şi pune la borcane zacusca, bulionul şi murăturile. "S-au dus vremurile când vindeam legumele cu sutele de kilograme. Am tone de roşii care s-au stricat şi a trebuit să le dăm o parte la animale, iar altă parte chiar am aruncat-o la tomberoane", spune Ioana Vasilescu, producător din comuna Garoafa.


Aceasta explică şi care sunt cauzele care îi determină pe ţărani să renunţe la marfă.

"Nu mai are lumea bani să facă zacuscă, bulion şi fel de fel de conserve. Nici murături nu mai pun aşa de multe. Varză merge mai bine petru că este mai ieftină şi se foloseşte la mai multe. Gogoşarii s-au stricat, ardeii la fel, ca să nu mai vorbim de castraveţii care sunt goi la mijloc", adaugă comercianta.


Chiar dacă marfă există din belșug, piețarii nu se gândesc să mai scadă din preţ pentru că asta ar face ca pierderile să fie şi mai mari. Astfel, preferă să arunce marfa, deşi unii cumpărători ar fi dispuşi să zăbovească mai mult în faţa tarabelor dacă vânzătorii ar mai reduce preţurile.

"Am avut cheltuieli cu producţia, transportul, mai plătim şi chiria la masa din piaţă şi nici nu gândim să mai lăsăm la preţ, chiar dacă lumea se vaită că nu are bani", atrage atenţia Radu Ciocârlan, comerciant.

"Cumpărăm doar cu sacoşa"


Focşănenii recunosc că nu mai merg la piaţă cu sacii, ci doar cu sacoşele.


"Dacă anul trecut am cumpărat saci întregi de roşii, varză şi alte legume pentru conserve, anul acesta am venit la piaţă doar cu sacoşa. Am cumpăra doar câteva kilograme din fiecare. Marfa este scumpă şi nu ne mai permitem să aruncăm cu banii pe fereastră", ne-a spus focşăneanul Bogdan Lădaru.


Preţurile s-au dublat

În această toamnă, legumele au un preţ extrem de piperat. În Piaţa Moldovei din Focşani, un kilogram de roşii a ajuns să coste 4,5 lei, ardeii costă patru lei, gogoşarii trei lei, varza 1,5 lei, ardeii iuţi cinci lei, iar castraveţii 3,5 lei. Focşănenii au ajuns să cumpere marfa pentru iarnă doar la bucată sau la suta de grame, asta pentru că salariile au scăzut fioarte mult, iar producătorii nu mai lasă nici măcar zece bani la kilogramul de legume.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite