Noua lege a vânătorii, contestată la Klaus Iohannis. Liderul PSD Cătălin Vrabie le reproşează colegilor de partid care au făcut legea că trăiesc în trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Vrabie este un vânător pasionat, preşedi te de fond de vânătoare FOTO: Facebook
Cătălin Vrabie este un vânător pasionat, preşedi te de fond de vânătoare FOTO: Facebook

Cătălin Vrabie, preşedintele Fondului de Vânătoare „Valea Neagră” din Vrancea, care este totodată şi un lider important al PSD Vrancea, îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge noua lege a vânătorii.

Deputaţii au adoptat la sfârşitul lunii trecute un proiect privind modificarea Legii vânătorii, care se află deja în posesia preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Poate cea mai contestată modificare adusă acestei legi se referă la permiterea vânătorii pe terenurile private, fără acordul proprietarilor, precum şi prelungirea perioadei de vânătoare pentru anumite specii de vânat.

Unul dintre contestatarii legii este chiar liderul PSD de Vrancea, Cătălin Vrabie, preşedinte al fondului privat de vânătoare „Valea Neagră”, care îi acuză pe cei care au făcut o asemenea lege de întoarcerea la comunism, întrucât, în accepţiunea sa, se încalcă un drept fundamental, dreptul la asociere.

Acesta i-a scris şi un memoriu preşedintelui Klaus Iohannis, dar a formulat şi o petiţie prin care îi cere şefului statului să retrimită legea în Parlament, pentru modificarea legii.

„În anul 2013, un grup de parlamentari au iniţiat propunerea legislativă menţionată anterior, propunere care conţine prevederi legislative menite să oblige vânătorii că, în mod forţat şi independent de voinţa lor, să devină membrii unor asociaţii de vânătoare, prin încălcarea unui drept fundamental din Constituţia României şi a oricărui alt stat european: dreptul la libera asociere. Art. 1 lit. u) din propunerea legislativă defineşte vânătorul ca fiind „persoană fizică licenţiată, membră a unei organizaţii vânătoreşti gestionara de fauna cinegetică, care practică vânătoarea în condiţiile legii”. Sintagma „membră a unei organizaţii vânătoreşti gestionara de fauna cinegetică” introduce obligativitatea despre care vorbeam anterior, că fiecare persoană care a dobândit calitatea de vânător, prin promovarea examenului de vânătoare, să fie înregimentat într-o asociaţie. Prin definiţie, asocierea este o acţiune benevolă a unei persoanei, un drept al acesteia şi nu poate fi o obligaţie, supusă sancţionării. Prin esenţă, o asociaţie, indiferent de scopul acesteia, este un organism constituit prin liberă asociere a membrilor, în vederea îndeplinirii unor obiective comune, în vederea promovării intereselor membrilor săi. Pentru o mai bună exemplificare şi înţelegere a fenomenului fac o comparaţie cu procedura de dobândire a permisului de conducere. Orice persoană din România, care îndeplineşte condiţiile de vârstă şi medicale prevăzute de legislaţia în vigoare, poate susţine examenul de conducere în urma căruia primeşte un permis de conducere. Până aici avem o similitudine perfectă între concepţia legiuitorului referitor la modalitatea de dobândire a permisului de carabine de vânătoare şi cea a permisului de conducere. Propunerea legislativă mai sus menţionată introduce însă, în cazul vânătorilor, obligaţia de a fi „membru a unei organizaţii vânătoreşti gestionara de fauna cinegetică”, care, pentru conducătorii auto, s-ar transpune în obligaţia de a fi membru al unei asociaţii a conducătorilor auto, altfel persoană în cauză pierzându-şi dreptul de a mai conduce un autovehicul pe drumurile publice. Promulgarea ei în formă adoptată de către Parlament ar impune, în vânătoare, o mentalitate comunistă, un mod de organizare caracteristic statului opresiv, în loc să creeze cadrul general care să facă posibilă modernizarea acestei activităţi şi alinierea legislaţiei noastre naţionale la legislaţia europeană. Încălcarea dreptului la libera asociere este unul dintre ele, şi cred, cel mai important”, scrie Vrabie în memoriul către preşedinte.

De precizat că legea a fost aprobată cu o majoritate consistentă, foarte puţini fiind deputaţii care s-au împotrivit ei.

Ministerul Mediului, Apelor şi Podurilor a susţinut promovarea proiectului de lege, considerând că „aceasta va conduce la o protecţie eficientă şi reală a faunei cinegetice”.

Mai puteţi citi:

Şeful campaniei prezidenţiale a lui Victor Ponta la Focşani, consilierul local PSD Cătălin Vrabie, a împuşcat cocoşi de munte în Suedia

Cătălin Vrabie a fost şeful campaniei prezidenţiale PSD pe municipiul Focşani iar eşecul a fost unul total, Klaus Iohannis reuşind performanţa să obţină 5000 de voturi peste Victor Ponta.

Braconier nedovedit, stăpân peste trei fonduri de vânătoare

Fostul subrefect Cătălin Vrabie, prins în 2006 la o partidă de vânătoare neautorizată, a obţinut domenii fără licitaţie. Trei fonduri de vânătoare din Vrancea şi Galaţi au ajuns pe mâna unei asociaţii constituite anul acesta, al cărei reprezentant este fostul secretar de stat şi subprefect Cătălin Vrabie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite