Laptele din programul guvernamental destinat elevilor se strică în depozite, în loc să ajungă la căminele de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Vrancea, firma care se ocupă cu distribuirea produselor lactate a rămas cu stocuri de peste 320.000 de doze, din care o parte au fost distruse.

Odată cu închiderea şcolilor pe data de 11 martie, din cauza pandemiei de coronavirus, s-a stopat şi programul guvernamental "Laptele şi Cornul", din motive lesne de înţeles. 

În Vrancea, firma care urma să asigure derularea la bun sfârşit a contractului privind furnizarea de produse lactate abia preluase din mers, de la fostul producător Vranlact (i s-a reziliat contractul din motive de neseriozitate), sarcina distribuirii în şcoli a produsului până la finalul anului de învăţământ.

Este vorba despre societatea Crona, care fabrică produsele "Tradiţii vrâncene", firmă care a început contractul pe data de 9 martie. 

Două zile mai târziu, când s-a luat decizia închiderii şcolilor, societatea ghinionistă avea să rămână cu produse pe stoc, situaţie care s-a perpetuat până azi, în cel mai pur stil românesc. Sunt 320.000 de doze de lapte şi iaurt (250.000 lapte şi 70.000 iaurt), cărora în curând le va expira perioada de valabilitate.

Din cauza absenţei unei reglementări, paharele cu iaurt au fost distruse încă de la sfârşitul lunii martie, ceea ce a însemnat o pierdere mare în vistieria producătorului. Pentru că situaţia la nivel naţional devenea destul de presantă şi mii de tone de lactate urmau să se strice, Guvernul a venit abia în luna iulie cu o ordonanţă de urgenţă prin care s-a reglementat că produsele contractate în programul pentru şcoli pot fi redistribuite către organizaţii umanitare, unităţi sanitare, de asistenţă socială, de îngrijire şi asistenţă medico-socială sau în favoarea beneficiarilor Legii privind venitul minim garantat.

Evident, în felul acesta producătorul urma să-şi recupereze şi banii care erau deja prevăzuţi prin bugetul de stat, dar şi din fonduri externe nerambursabile, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“S-au făcut comisii formate din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Prefectură, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară, Inspectoratul Şcolar Judeţean, APIA etc, care au văzut stocurile, au întocmit procese verbale în legătură cu acestea, dar până astăzi nu s-a întâmplat nimic. Pe 1 septembrie urmează să expire o parte din loturile de lapte, iar până pe 10 septembrie expiră toată cantitatea din program. În 11 ţări din Uniunea Europeană, unde s-a decis ca aceste produse perisabile să fie redirecţionate spre centre sociale, s-a apelat la forţa majoră şi au distribuit produsele. La noi nu şi-a asumat nimeni acest lucru şi laptele se strică. Chiar şi distrugerea cantităţilor expirate costă un leu/kg. Noi mai mult ştim să încurcăm decât să ne descurcăm”, ne-a declarat unul dintre reprezentanţii instituţiilor care au participat la inventarierea stocurilor.

Prin urmare, în câteva zile, dacă instituţiile responsabile de punerea în aplicare a Ordonanţei Guvernului 121/2020 nu vor rezolva situaţia, în speţă Consiliul Judeţean Vrancea, lucru greu de presupus, zeci de tone de lapte vor fi aruncate la canal.

În acest timp, autorităţile locale au lansat noi licitaţii pentru programul guvernamental care se reia din toamnă, când începe şcoala. Vranlact, firma care a distribuit produsele lactate încă de la înfiinţarea proiectului, s-a înscris din nou la licitaţie, în ciuda faptului că nu şi-a respectat contractul în ultimul an.

Vă mai recomandăm:

Peste 80.000 porţii din programul „Lapte şi corn“ ajung la bolnavi, orfani şi săraci. „Dacă se ţine şcoala, comandăm, dacă nu, nu are rost să achiziţionăm“

Ministrul Agriculturii a anunţat ce se va întâmpla cu produsele din programul „laptele şi cornul“ care sunt pe punctul de a expira: „E grav că a durat atât“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite