FOTO VIDEO Voluntarii care oferă o masă caldă copiilor şi bătrânilor neajutoraţi. Cine sunt ei şi de unde fac rost de bani pentru acest proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 10 familii, de la copii până la bătrâni abandonaţi, beneficiază zilnic deo masă caldă prin intermediul Asociaţiei Protecţia Victimelor – Life Challenge.

Mai mulţi tineri care fac parte din cadrul unei organizaţii neguvernamentale din Focşani oferă o masă caldă, în fiecare zi, în municipiul Focşani, anumitor categorii de persoane defavorizate.

Responsabil cu această iniţiativă este juristul Liviu Cosma, preşedintele Asociaţiei Protecţia Victimelor – Life Challenge, care împreună cu partenerii săi au gândit că sunt foarte multe persoane, în special tineri, care pot fi salvaţi prin proiectul "Şansă şi Masă"

Potrivit acestuia, programul reprezintă mai mult decât o masă caldă, oferind posibilitatea ca oamenii să se reconecteze la societate, caz în care beneficiarii trebuie să ştie că nu sunt abandonaţi de semeni, ci doar că aparţin unui grup social. De altfel, pe parcursul derulării programului, copii, tinerii şi adulţii vor beneficia şi de asistenţă psihologică, iar sprijinul asociaţiei va avea caracter de continuitate "doar în cazul în care cei ajutaţi înregistrează progrese şi înţeleg faptul că membrii comunităţii au aşteptări de la ei", după cum spun reprezentanţii Asociaţiei.

Proiectul a debutat pe 1 noiembrie iar până astăzi mai multe familii, aproximativ zece pe zi, au primit o masă caldă din partea voluntarilor. O masă cald[ costă 10 lei, dar şi "o conexiune cu o persoană care poată fi salvată". Beneficiarii principali sunt copii şi adolescenţi din familii defavorizate, bătrânii abandonaţi cu probleme financiare, persoane cu handicap aflate într-o situaţie materială dificilă, persoane imobilizate la pat aflate în întreţinerea unor persoane cu situaţie financiară precară.

"Persoanele beneficiare le-am găsit în urma unei colaborări cu preoţii, pentru că aceştia ştiu cel mai bine ce se întâmplă în parohia lor. Ei cunosc acele persoane sărace, dar curate din punct de vedere al conştiinţei şi aşa am găsit beneficiari. M-a impresionat cazul unui tânăr de 18 ani, care nu are decât trei clase. Provine dintr-o familie săracă şi fie din neglijenţă, fie din alte motive părinţii nu l-a dus la un medic să-i rezolve problema de sănătate cu auzul iar această stare s-a acutizat. Am convins familia să meargă la un medic, să vină cu reţeta şi cu o recomandare de aparat auditiv şi ne vom ocupa noi să-i procurăm aparatul cu ajutorul unei campanii de donare. Omul acesta poate fi încurajat să-şi continue studiile", ne spune Liviu Cosma (foto).

image

De altfel, membrii asociaţiei spun că vor promova cazurile speciale pe care le întâlnesc şi dacă va exista bunăvoinţă din partea unor susţinători, aceştia vor putea sprijini o astfel de persoană, pe termen lung.

În acest moment, asociaţia are trei angajaţi permanenţi, trei membri fondatori şi zece voluntari, dar numărul acestora din urmă continuă să crească, fiind foarte mulţi adolescenţi din mediul liceal care vor să se implice în acţiuni.

Finanţarea este asigurată exclusiv din donaţii şi sponsorizări iar preşedintele asociaţiei spune că va prezenta periodic situaţiile financiare ale proiectului "ŞANSĂ şi MASĂ" pentru ca fiecare donator să vadă exact parcursul sumelor de bani donate.

"În general, principalii noştri donatori sunt oameni care donează sume mici, 100 de lei, 200 de lei, chiar şi 10 lei. La toţi le dăm chitanţă. Totul este transparent, iar la sfârşitul anului o să prezentăm şi un raport financiar, să se vadă toate cheltuielile. Ne-am propus ca 85% din banii care intră în conturile asociaţiei să fie folosiţi doar pentru susţinerea cazurilor sociale", mai spune Liviu Cosma.

Proiectul este structurat în 2 etape.

Potrivit obiectivelor stabilite, beneficiarii unei mese calde vor avea acces şi la un al doilea program gândit pentru viitor: ŞANSĂ.

"Cu această ocazie, înfiinţăm în Focşani primul Centru Comunitar LIFE CHALLENGE.
Pregătim în paralel persoanelor defavorizate: programe after-school pentru elevi, cursuri de dezvoltare personală pentru adolescenţi şi consiliere psihologică pentru toate categoriile de beneficiari ai acestui program.
Practic, după ce oferim o masă caldă unei persoane defavorizate îi oferim şi o alternativă la educaţie şi reintegrare.
De ce să donez pentru copiii familiilor beneficiare de ajutor social de stat? Prin acest demers nu încurajez aceste familii care nu muncesc să aibă acelaşi stil de viaţă şi să facă alţi copii fără a se gândi la viitorul lor?
Pentru această categorie socială proiectul ŞANSĂ si MASĂ are două etape:
1. Asigurăm o masă caldă acestor copii pentru a nu mai suferi de foame pe moment şi pentru a-i face să conştientizeze că noi ceilalţi, care nu suntem în situaţia lor, nu îi privim cu dezgust şi silă, ci încercăm să fim alături de ei. Prin contactul direct cu aceşti viitori adulţi le trezim sentimentul de apartenenţă la un grup social şi le arătăm în mod direct că nu sunt abandonaţi de societate.
Ajutoarele sociale băneşti oferite de stat se regăsesc cu greu în hrana şi bunăstarea lor.
2. Prin al doilea program destinat copiilor ŞANSĂ, vom crea un proiect after-school pentru a-i ajuta la teme . Astfel, vom încerca să îi educăm pentru a nu repeta greşelile părinţilor.
Un copil provenit dintr-un mediu ostil, care nu frecventează cursurile şcolare şi este respins de societate, va face acelaşi lucru ca familia lui. Va întâmpina dificultăţi la angajare, va întemeia o familie la o vârstă fragedă, va avea mai mulţi copii decât poate să întreţină şi va trăi din venitul minim garantat de stat.
Dacă aceşti copii, aduşi în discuţie, vor interacţiona cu alte modele umane, cu alt gen de comportament şi vor simţi direct compasiunea semenilor, au şanse să se salveze şi să ducă o viaţă normală.
O mână întinsă acestor tineri poate salva societatea în care trăim.
Prima etapă a proiectului este vitală. Nu-i poţi cere unui copil să frecventeze cursurile şcolare atunci când este flămând.
A doua etapă este decisivă şi strâns legată de prima etapă.
Totul are un început. Ne dorim să creştem societatea în care trăim. Nu putem aştepta la nesfârşit ca statul să ia cele mai bune decizii. Cu toţii am aşteptat suficient. Noi, societatea civilă, avem puterea să îndreptăm lucrurile strâmbe din societate", se arată în motivaţia proiectului.

Cum poţi sprijini programul "Şansă şi Masă"

O altă metodă prin care poţi sprijini Centrul Comunitar LIFE CHALLENGE şi prin care poţi dona o masă caldă este prin donaţie direct în cont.
DESTINATAR, Asociaţia Protecţia Victimelor – LIFE CHALLENGE, CIF 36867918, Banca Transilvania, Sucursala Focsani Nord, jud. Vrancea, IBAN RO20BTRLRONCRT0372821901

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite