FOTO VIDEO În patria vinului, struguri buni şi puţini: „Vom bea un pahar de vin în loc de două“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Podgorenii din Vrancea au început să culeagă strugurii. Anul a fost capricios, iar recolta, fie ea şi foarte zemoasă, este mai puţină ca în alţi ani.

Ploile au provocat pagube mari viticultorilor, motiv pentru care nu există aşteptări prea mari anul acesta pentru finalul procesului de recoltare a strugurilor din Vrancea. În această situaţie se află mai ales micii producători, oamenii care deţin suprafeţe de până la trei hectare.

„Vinul din acest an va fi puţin şi mai scump, pentru că nu este producţie. Din păcate, s-a adeverit ce prognozam în primăvară dacă nu vom fi sprijiniţi. Din punct de vedere calitativ, nu se pune problema, pentru că strugurele care a scăpat de mană şi făinare este sănătos. În orice caz, în loc de butoaie pline cu vin anul acesta vor fi multe butoaie pline cu aer. Vom bea un pahar de vin în loc de două“, explică Toader Manole, preşedintele Asociaţiei Viticultorilor din Vrancea, organism compus din peste 18.000 de producători din judeţ.

Unul dintre ei este şi Pamfil Grigore, din Cîrligele, care lucrează 1,7 hectare de vie şi care este nevoit să vândă strugurii la preţ de nimic.

„E proastă via anul acesta, din cauza bolilor care s-au instalat în mai şi iunie. A plouat aproape zilnic, de nu s-a putut intra să-l facem lucrările la timp. Nu fac nici jumătate din producţia de anul trecut, în condiţiile în care vând strugurii la mat cu acelaşi preţ, de 70 sau 80 de bani pe kilogram. Dar noi ne facem datoria până la capăt, aşa cum am învăţat din moşi-strămoşi, că din primăvară şi până toamna târziu stăm numai la lucrări în vie“, spune Pamfil Grigore.

Cât costă îngrijirea viei

Bărbatul adaugă că numai cele şase stropiri obligatorii la vie i-au scos din buzunare aproape 5.000 de lei, la care s-au adăugat şi celelalte costuri cu îngrijirea plantaţiei pe care o deţine.

Recunoaşte că, dacă ar fi avut bani, putea salva o parte din producţie, aplicând mai multe tratamente împotriva manei şi făinării, principalele boli care au afectat producţia din acest an. Nu dispune nici de capacităţi pentru a păstra vinul, astfel încât să nu mai fie nevoit să vândă strugurii la preţ de chilipir.

Profitul, la marii producători

În podgoria Coteşti, aproape de comuna Dumbrăveni, situaţia este complet diferită. Aici, la ferma unuia dintre producătorii de succes din judeţ, care lucrează 190 de hectare de vie, entuziasmul culegătorilor chemaţi la strângerea recoltei este cu totul altul.

„Strugurii sunt foarte buni şi frumoşi, se umple găleata numaidecât. Mi se lipesc degetele de la zeama lor, iar asta îmi zice că o să iasă un vin excelent. Noi suntem plătiţi la găleată şi interesul meu este să am ce culege să fac bani. Când vine sezonul, noi venim aici cu familiile, că altă sursă de venit nu avem“, spune Ion Cozonel, venit în Vrancea din judeţul vecin, Bacău.

Tot din acelaşi judeţ este şi Cristi Costin, în vârstă de 18 ani, „campionul“ culegătorilor de struguri. „Fac şi 200 de găleţi pe zi. Am venit şi în primăvară aici, la tăiat, iar acum stau două-trei săptămâni la cules. Fac un ban să-mi cumpăr şi eu ce-mi trebuie“, precizează Cristi.

„Producţia din acest an este estimată între 10 şi 12 tone la hectar. Suntem într-o parcelă cu struguri Pinot Noir şi Muscat Otonel, vie care a evoluat foarte frumos. Strugurii au atins nivelul de zahăr pentru a fi recoltaţi, deci sunt copţi. Am avut şansă să nu fim loviţi de bolile care s-au dezvoltat în toate podgoriile, pe fondul umezelii, dar am ştiut să intervenim la timp cu tratamente, evident cu costuri mai mari. Dar a meritat, pentru că nu numai producţia este bună, ci şi calitatea vinului“, spune inginerul horticol Ion Stoica.

Prognoză sumbră

Potrivit inginerului, vinul va fi unul de calitate superioară şi deja societatea la care lucrează a reuşit să încheie angajamente de livrare pe pieţele externe, cum ar fi Polonia, Canada, China iar foarte curând vinul său va ajunge şi în Japonia, după ce a fost vizitat de emisari din această ţară, care s-au arătat încântaţi de vin.

În Vrancea, anul trecut s-au făcut 47 de milioane de litri de vin, însă prognoza anul acesta sumbră, specialiştii estimând că în 2014 se va face sub 30 de milioane de litri.

Pierderi între 30 şi 40%

Podgorenii din judeţul Vrancea deţin 25.000 de hectare de viţă de vie nobilă, adică 10% din arealul viticol la nivel naţional. Specialiştii Direcţiei Agricole estimează că din podgoriile Vrancei vinul va fi mai puţin cu 30-40%.

„Anul acesta, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, în special a umidităţii excesive, dar şi din cauza căderilor de grindă care s-au înregistrat în podgoriile din Vrancea, potenţialul de producţie a fost diminuat. Dacă anul trecut discutam de o producţie medie de 7.500 kg/ha, anul acesta se va înregistra după estimările făcute de noi undeva la 5.000-5.500 kg/hectar, deci o pierdere între 30 şi 40%. Asta din cauza bolilor la viţa de vie, respectiv mana şi făinarea. Aceste boli au obligat viticultorii să efectueze tratamente suplimentare, de la şase tratamente ajungându-se anul acesta la zece tratamente, care a condus la creşterea preţului de cost a kilogramului de strugure“, a explicat Crin Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite