FOTO-VIDEO 96 de ani de la eroicele lupte de la Mărăşeşti
0Foarte multă lume a ţinut să fie prezentă aseară, la Mausoleul de la Mărăşeşti, la comemorarea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.
Treptele şi platoul Mausoleului din Mărăşeşti au fost aseară, pentru mai bine de o oră, animate de o mulţime de oameni, politicieni, şefi de instituţii, armată, simpli curioşi, la manifestările ocazionate de împlinirea a 96 de ani de la luptele dramatice din Primul Război Mondial.
Printre invitaţii la eveniment s-au aflat ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, vicepremierul Gabriel Oprea, ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, ambasorul Macedoniei, Pande Lazarevsky, dar şi o delegaţia din oraşul grecesc Messolonghi.
Foto
Cu această ocazie, a avut loc şi o slujbă de pomenire a eroilor aflaţi în criptele Mausoleului, iar în alocuţiunile autorităţilor au fost evocate momentele de acum 96 de ani, fără de care nu s-ar fi săvârşit Unirea de la 1 decembrie 1918. Cuvinte de suflet a adresat Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei: „Acea jertfă a contribuit la transfigurarea poporului român. Să fim cu multă luare aminte şi să mergem pe această linie a transfigurării şi nicidecum a desfigurării persoanei umane şi cu atât mai mult a poporului român. Dumnezeu să-i odihnească cu drepţii", a spus ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
La rândul său, ambasadorul Franţei şi-a exprimat dorinţa ca anul viitor, când se împlinesc 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, judeţul Vrancea să fie vizitat de cei care vor să practice ceea ce francezii numesc "tursm al amintirilor".
"Dorinţa mea este ca anul 2014 să reprezinte ocazia unei întâlniri bogate între români şi francezi în jurul amintirilor soldaţilor şi strămoşilor care au făcut acele sacrificii“, a spus Excelenţa Sa Philippe Gustin.
La finalul manifestărilor de la Mausoleul Mărăşeşti, au fost depuse coroane de flori din partea instituţiilor prezente, iar ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.