FOTO Stagiunea Teatrală a Elevilor Focşăneni (STEF), un brand care a lansat actori consacraţi pe scena ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestarea culturală, pornită de un grup de oameni idealişti în urmă cu 36 de ani, a fost o rampă de lansare pentru foarte mulţi actori.

La sfârşitul anilor ’70, la Focşani lua fiinţă, din iniţiativa regretatului profesor de limba şi literatura română, Constantin Apostolescu, o manifestare culturală unică în ţară la acea vreme, care a dăinuit până în ziua de astăzi.

Este vorba despre Stagiunea Teatrală a Elevilor Focşăneni (STEF), devenită ulterior o foarte importantă formă de exprimare artistică a adolescenţilor din liceele din Focşani. Iniţiativa a plecat de la considerentul că teatrul educă oamenii şi-i formează pentru societate iar manifestarea s-a transformat peste ani într-un adevărat fenomen pe care probabil nu l-au anticipat nici „părinţii” ei.

„Includerea unor semnături consacrate, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, dar şi a unor apreciaţi autori contemporani, mai demult sau mai recent impuşi-Ionel Hristea, Radu Dumitru, Fănuş Neagu sau Traian Duică-nu a făcut decât să ofere publicului numeros, pasionat, cald, o paletă stilistică şi problematică bogată, menită să satisfacă gusturile cele mai pretenţioase. Acestea ar fi condiţiile unei porniri care oferă toate posibilităţile afirmării. Şi rezultatele nu au întârziat să apară. Munca fără cruţare şi talentul evident au construit mai departe edificiul. Pentru că nu am văzut doar nişte „ridicări” în scenă a unor texte dramatice, ci am fost, în cele mai multe cazuri, martorii unor spectacole cu personalitate destinată, originală, expresii ale unor certe individualităţi artistice, cumulând gândirea regizorală şi datele interpretative ale colectivului dramatic respectiv”, scria în ziarul local „Milcovul”  iniţiatorul STEV, Costantin Apostolescu, imediat după tragerea cortinei primei ediţii a STEF, în 1978.

Timp de zece ani, până la Revoluţia din 1989, zecile de piese jucate de elevii cu talent artistic din absolut toate liceele din Focşani au fost puse în scenă de regizori precum Ioan Constantinescu sau regretatul Vasile Onesciuc, iar după 1989, după o întrerupere de patru ani a STEF-ului, au apărut şi alţi îndrumători artistici care au reuşit să „şlefuiască” talente autentice.

„STEF este un brand al municipiului Focşani. Faptul că la el participă tinerii adolescenţi este un lucru foarte important. Mi-a fost dat să văd foarte mulţi colaboratori care au trecut prin STEF şi astăzi sunt nume importante, chiar şi pe scenă. Florentina Mocanu, care actriţă, regizor, scrie foarte bine este astăzi realizată profesional peste hotare sau Marcela Avram, soţia regretatului Nae Lăzărescu. Sunt multe nume, dar astea mi-au veni primele în minte. Faptul că au urcat pe o scenă înseamnă că au căpătat o experienţă în plus în viaţă. STEF este un lucru în beneficiul şcolii”, spune regizorul Ioan Constantinescu, care a fost încă de la început pe baricadele STEV.

Potrivit acestuia, practic aproape toţi actorii pe care îi are astăzi Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” au trecut prin STEF, vorbind aici de Sorin Francu, Adrian Damian, Adrian Ciglenean, sau vorbind de Gabriel Costin, actor consacrat astăzi la Bucureşti. În urmă cu câţiva ani, STEF a fost înregistrat ca brand la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Anul trecut, marea artistă Draga Olteanu Matei a avut numai cuvionte de laudă despre STEF, după ce a văzut pe parcursul a mai multe zile spectacole puse în scenă de elevii actori din licee.

„Uitaţi-vă ce lucruri minunate faceţi pe scenă, cu cată dragoste, cu cată râvnă, cu cată forţă vă dăruiţi din timpul vieţii dumneavoastră şi faceţi acest lucru nu numai demn de admiraţie, ci demn de o plecăciune adâncă aşa cum vă fac eu acum”, le-a spus elevilor după premiere Draga Olteanu Matei.

„STEF poate fi considerat un brand pentru ca are o tradiţie de peste trei decenii şi pentru că motivează elevii să aprecieze teatrul şi cultura, să-şi descopere talentul, încurajează competiţia şi evident, calitatea actului cultural. A început ca un festival concurs al elevilor focşăneni, ulterior antrenând şi elevii talentaţi din judeţ. Festivalul reprezintă o rampă de lansare a viitorilor actori.  Numeroşi elevi, foşti participanţi la STEF sunt astăzi actori profesionişti. Trofeul STEF se obţine greu, dar talentul trebuie doar şlefuit şi drumul până la el se face cu voinţă”, este de părere profesorul Alexandra Tătaru, care cochetează de mult timp cu teatrul.

Mai puteţi citi:

Actorul Gabriel Costin dă grai românesc personajelor lui Disney

Marea artistă Draga Olteanu Matei, impresionată de talentul actorilor elevi vrânceni

Săptămâna viitoare bate gongul Stagiunii Teatrale a Elevilor Vrânceni


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite