FOTO Funcţionar public de la Agenţia pentru Prestaţii Sociale, doctor în teatrologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Costin, căruia apropiaţii şi prietenii îi spun George, este un personaj captivant, cu o experienţă de viaţă absolut fascinantă, îmbinând cu succes talentul său artistic cu profesia de jurist.

 Înzestrat încă din copilărie cu darul scrisului, George Costin, în vârstă de 57 de ani, este autorul a două cărţi de succes, „Anotimpuri cu centură de castitate” şi „O iubire imposibilă”, însă latura sa de artist s-a manistat în special în domeniul actoriei, în urmă cu peste 30 de ani fiind unul dintre componenţii de bază ai trupei de teatru din Focşani.

„Am scris prima poezie la vârsta de opt ani, iar ani în şir am publicat poezie în revistele şcolare,  fără să le adun într-un volum. Teatrul a fost tot ce mi-am dorit să fac în viaţă, ajungând acolo graţie literaturii. În timpul liceului, ca membru al celebrului cenaclu literar Milcovia, condus de Dumitru Pricop, am fost remarcat de regizorul Vasile Onesciuc după ce am recitat o poezie a regretatului poet Constantin Ghiniţă. Pe 2 octombrie 1977 mi-am început aventura în teatru”, îşi aduce aminte George Costin  despre primul contact cu lumea thaliei.

image

FOTO: George Costin (primul din stânga sus)

A fost pe rând sufleor, a făcut figuraţie şi mai apoi a fost distribuit în foarte multe roluri principale. Ţine să precizeze că toate piesele în care a jucat au fost puse în scenă de regizori profesionişti, de la care a avut enorm de învăţat. „Băiatul cu floarea”, „Piticul din grădina de vară”, „O noapte furtunoasă”, „Opinia publică” sau „Şase hotote de râs”, sunt doar câteva dintre titlurile pieselor  în care George Costin şi-a pus în valoare talentul interpretativ.

Funcţionar public

În 1992 a renunţat la postura de artist pentru a avea mai mult timp la dispoziţie şi a se dedica creşterii şi educaţiei celor doi fii ai săi, care i-au moştenit talentul şi sunt astăzi nume de mare perspectivă în teatrul românesc.

„Era foarte multă uzură, nopţi pierdute la repetiţii şi aproape că nu mai aveam timp să stau cu băieţii mei. Am ales cariera de funcţionar public la Agenţia pentru Prestaţii Sociale, instituţie pe care am şi condus-o opt ani, unde mă ocup de ajutoarele de încălzire pentru populaţie şi anchetele sociale privind incluziunea socială. Este o muncă foarte importantă şi îmi vine uşor să o fac, pentru că sunt  în contact permanent cu oamenii, lucru care mă bucură enorm”, spune George Costin.

image

Marea sa dragoste, teatrul, a rămas prezent permament în această perioadă în inima sa, iar în anul 2010 şi-a luat doctoratul în teatrologie.

„Am făcut doctoratul pentru sufletul meu. Aveam nevoie de o confirmare pentru faptul că am jucat atâţia ani şi, de ce să nu recunosc, mi-am completat şi cunoştinţele în domeniu. Au fost trei ani de studiu mai ceva ca la facultate”, mărturiseşte George Costin.

De doi ani a revenit pe scenă, iar zile acestea, cu ocazia Galelor Teatrale, a fost regizorul piesei „Încurcă lume”, unde a lucrat cu actorii focşăneni care i-au fost parteneri de scenă.

O familie de artişti

Cei doi băieţi ai lui George Costin au îmbrăţişat dragostea de teatru. Gabriel este deja actor consacrat la Bucureşti, iar Alexandru face scenografie.

image

Foto: Împreună cu fiul său mai mare, Gabriel, actor consacrat în Bucureşti

„Avem o relaţie specială, de prietenie şi ne consultăm permanent în problemele noastre artistice. La Panciu, în casa bunicilor, este micul rai al familiei mele. Este locul meu imaginar din aproape toate întâmplările scrise de mine. Acolo, atât eu, soţia  şi copiii mei redescoperim copilăria”, spune George Costin.

Mai puteţi citi:

Galele Teatrale Focşănene, nouă zile de spectacole de teatru, operă şi balet

Regal cultural la Focşani, cu Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”


 


 

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite