FOTO Grădiniţele-fantomă cu care s-a lăudat pe Facebook Lia Olguţa Vasilescu. Primar: „Probabil a fost informată greşit“
0
Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu s-a lăudat pe Facebook cu sute de obiective de investiţii care ar fi fost realizate din bani publici în timpul guvernării PSD. Realitatea arată că multe dintre acestea nu există.
La sfârşitul anului trecut, fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu s-a lăudat pe contul ei de Facebook cu sute de proiecte de investiţii publice, date deja în folosinţă în guvernarea din face parte.
Postarea, însoţită de liste întregi de obiective realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), se dorea a fi “o palmă” adusă celor care au criticat că nu s-a făcut nimic în ţară în guvernarea de acum a PSD.
„Când vrei să ataci un ministru şi să spui că minte şi că în doi ani s-au construit doar două şcoli în România, informează-te! Altfel te faci de râs! Nu că ai fi de fală. Vă prezint mai jos lista cu şcoli şi grădiniţe modernizate sau construite, în ultimii doi ani, doar pe fondurile de la Ministerul Agriculturii, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. La aceasta se adaugă şcolile şi grădiniţele construite de Ministerul Educaţiei sau Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin autorităţile locale în cadrul PNDL II. Urmează să prezint în zilele următoare şi aceste liste. Pentru toţi mincinoşii care spun că nu s-a construit nimic în aceşti ani!”, scria, pe 7 noiembrie 2018, fostul ministru PSD Olguţa Vasilescu.

Cel puţin în judeţul Vrancea, lucrurile stau departe de foile prezentate de Olguţa Vasilescu. Conform acesteia, în judeţ s-ar fi construit în ultimii ani, cu fonduri PNDR, patru grădiniţe: în comunele Vidra, Silhlea, Cîrligele şi Gugeşti. În realitate, doar ultimele două grădiniţe sunt finalizate, iar celelalte două arată impecabil doar pe hârtie.
În satul Burca, comuna Vidra, ar fi trebuit să se modernizeze şi să se doteze grădiniţa cu program prelungit care are 50 de copii. Contractul a fost semnat în anul 2017 iar costul estimat pentru lucrare se ridică la 599.962 de euro, bani cu care vor fi reabilitate trei săli de clasă, un dormitor, o sală de mese şi vestiare. Proiectul nu a fost încă scos la licitaţie.
“Nu stabilim noi modul de lucru al celor de la AFIR. Toate procedurile le-am respectat pas cu pas. Proiectul încă nu este scos la licitaţie. Probabil dânsa (n.a. - Lia Olguţa Vasilescu) a fost informată greşit”, a declarant Silviu Pintilie, primarul comunei Vidra, care recunoaşte că proiectul a fost respins prima dată, din cauza reactualizării unor sume.
Edilul dă asigurări că în luna februarie va demara licitaţia. Până la modernizarea noii grădiniţe, copiii sunt nevoiţi să se descurce în spaţiile unde varul cade de pe pereţi iar sobele cu lemne se încălzesc greu.
La cealaltă grădiniţă fantomă a Olguţei Vasilescu lucrurile stau la fel. Primarul comunei Sihlea spune că reabilitarea localului din satul Voetin va începe abia în vară. Reabilitarea este estimată la peste 4,9 milioane de lei, fără TVA, adică mai mult de un milion de euro.
„Nu avem un alt spaţiu disponibil pentru cei 27 de copii care frecventează grădiniţa, aşa că aşteptăm prima vacanţă pentru a putea demara lucrările”, a precizat Costică Gurbet, primarul din Sihlea, potrivit pressHUB.
Total diferit stau lucrurile în două comune unde lucrările s-au mişcat foarte repede. În comuna Cîrligele, unde autorităţile au atras cei mai mulţi bani europeni din tot judeţul, funcţionează deja din toamna trecută cea mai modernă grădiniţă din Vrancea, făcută cu bani obţinuţi prin PNDR (foto jos).

Cu mai puţin de 600.000 de lei, grădiniţa beneficiază de dotări moderne, paturi pentru copiii care rămân la programul prelungit, grupuri sanitare, mobilier, materiale didactice, loc de joacă, toate noi. Şi la Gugeşti grădiniţa este finalizată, urmând ca în cel mai scurt timp să fie dată în folosinţă.
Şi în alte judeţe din ţară situaţia este identică. La Buzău, două localităţi au fost nominalizate de acelaşi fost ministru pe lista localităţilor care au canalizare.
Este vorba de Smeeni şi Vadu Paşii. Secretara din Vadu Paşii spune că există un proiect, doar că pe hârtie, care ar putea să se realizeze, cu eforturi, prin 2021.

