VIDEO Satele din România cu reţele de canalizare doar în laudele de pe Facebook ale Liei Olguţa Vasilescu: „Nu ştiu unde a văzut ea aşa ceva la Smeeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două comune din Buzău apar cu reţele de canalizare funcţionale pe o listă cu presupuse realizări ale guvernului PSD mediatizată de Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii. Realitatea din teren arată că declaraţiile sunt false.

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a publicat recent pe contul personal de Facebook o listă cu zeci de localităţi din mai multe judeţe ale României unde, în ultimii doi ani, s-ar fi construit reţele de apă şi canalizare, proiecte date deja în folosinţă. Postarea prin care fostul membru al guvernului dorea să le răspundă „mincinoşilor care spun că Guvernarea PSD nu a construit nimic“ conţine însă neadevăruri, cel puţin în cazul a două comune din judeţul Buzău bifate pe lista realizărilor.

La Smeeni, comună din Bărăganul buzoian, localnicii au aflat suprinşi c-ar avea canalizare în localitate. Oamenii ştiu doar despre un proiect anunţat de edilii locali, cu termen de realizare îndepărtat, însă spun că sigur n-au reţea de canalizare.

Chinul primarului cu proiectul canalizării

Virgil Ghiţă are o familie numeroasă, la marginea comunei, înghesuită într-o gospodărie înconjurată de noroaie atunci când plouă. Apa bălteşte pe drumurile rurale din Smeeni, pentru că n-are unde să se scurgă. Apele uzate din gospodărie ajung în pământ, la fel ca mizeria din latrinele celor mai multe gospodării. „La noi totul e ca-n Evul Mediu, toaletă în curte, cu toată mizeria care se duce în pământ. Sunt unii cu fose septice, dar cei mai mulţi au în spatele casei loc unde-şi fac nevoile. Canalizare ecologică avem noi, în Smeeni. Tot ce se aruncă dintr-o gospodărie ajunge în pământ. Ce-i drept, avem apă, dar canalizarea nu cred că o s-o vedem prea curând“, spune localinicul din Smeeni.

De canalizare veche şi subdimensionată beneficiază doar câteva blocuri din centrul comunei, racordate la reţeaua unui spital.

Şi Andrei Ion, primarul din comuna, confirmă nepotrivirile dintre mesajele fostului ministru şi realitate. Edilul spune că există un proiect pentru canalizare, nu foarte amplu, însă nimic pus în practică până acum. „Suntem comună cu şapte sate, cu 7.000 de locuitori, şi nu avem niciun fel de canalizare. Proiectul este doar pe hârtie. Am umblat trei ani şi jumătate cu proiectul acesta, care presupune canalizare în numai 35% din comună. Măcar, dacă tot am umblat atâta, puteau să aprobe reţeaua pentru toate satele“, spune Andrei Ion, primarul din Smeeni.

buzau

Vadu Paşii este cea de-a doua comună buzoiană nominalizată în mesajul Liei Olguţa Vasilescu ca având reţea de canalizare în funcţiune. Oamenii au fost uimiţi să audă cum un ministru induce lumea în eroare, spunând că în localitatea lor ar fi canalizare. ”Nu există canalizare în comună. Cine i-o fi spus că avem canalizare în Vadu Paşii, a minţit-o pe doamna ministru”, spune o localnică din comuna lipită de municipiul Buzău.

În centrul comunei sunt doar nişte şanţuri făcute pentru scurgerea apei, realizate odată cu asfaltarea străzilor principale, dar nu şi canalizare cu branşamente la gospodării. 

”Fiecare om care a fost gospodar şi-a făcut fosă septică şi vine o firmă cu o vidanjă pentru a o curăţa. Resturile de la toaletă, apele uzate, se strâng în fosa septică. Costă peste 200 de lei la fiecare vidanjare, care se face la trei luni. Normal că lumea îşi doreşte canalizare, ca să scape de toaleta din curte. Care are baie în casă, şi-a făcut fosă septică, fiecare cum poate, dar lumea de aici este amărâtă şi nu  îşi permite o asemenea amenajare”, ne-a declarat un sătean din Vadu Paşii.

Autorităţile locale din Vadu Paşii au ridicat şi ele din umeri şi ne-au arătat planşele pe care sunt desenate planuri. S-au asfaltat drumuri, s-a introdus apă potabilă pe uliţe, dar canalizarea este doar la stadiul de proiect. 

Imagine indisponibilă

Este un proiect doar pe hârtie, spune secretara primăriei Vadu Paşii, un proiect integrat care se va realiza cu siguranţă dar undeva în 2021 sau 2020 cu mari eforturi.

”Valoarea eligibilă este de 1,66 mil euro. Am încheiat contract de finanţare cu Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale, pe 5 septembrie 2018. S-a făcut proiectarea, planul a fost înaintat către AFIR unde urmează să fie verificat. Dacă este avizat şi nu sunt probleme la proiectul tehnic, urmează achiziţia pentru contractul de lucrări. Ne aşteptăm ca această etapă să aibă loc undeva prin februarie, anul viitor. Asta, dacă nu intervin probleme, contestaţii. Apoi începem lucrările care se pot întinde până în 2021”, ne-a precizat Oana Tudorie, secretar al primăriei Vadu Paşii.

Concluzia localnicilor din cele două comune buzoiene este că, deocamdată, comunele lor, Smeeni şi Vadu Paşii, au canalizare doar în laudele de pe Facebook ale guvernanţilor. 

buzau

”Peste 1700 de km de reţea de apa, in mediul rural, a fost construită doar in ultimii doi ani şi doar pe fonduri de la Ministerul Agriculturii, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. La aceasta se adauga km de reţea construiţi de MDRAP, prin PNDL II, care vor fi prezentaţi in următoarele zile.”, a scris Olguţa Vasilescu pe Facebook, în postare care conţine şi lista realizărilor. Postarea a fost redistribuită de peste o sută de ori şi s-a ales cu 11 comentarii, toate laudative. 

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite