FOTO Despre începuturile medicinii legale la Focşani. Unul dintre şefii serviciului a participat la autopsia lui Ion Râmaru, celebrul criminal în serie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câţiva dintre angajaţii SML Focşani FOTO: Florin Dîrdală
Câţiva dintre angajaţii SML Focşani FOTO: Florin Dîrdală

În perioada comunismului, sediul Serviciului de Medicină Legală a funcţionat în casa Apostoleanu, lângă Reumatologie.

În anul 1892, doctorul Mina Minovici a înfiinţat prima instituţie de medicină legală din România.  A fost denumită „Morga oraşului“, ulterior luând numele fondatorului, respectiv. Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ (INML). În Vrancea, conform documentelor de arhivă, medicina legală datează din 1953.

Istoricul focşănean Florin Dîrdală a făcut o documentare a istoriei acestui serviciu.

“Probabil că în ultima perioadă, o dată cu cazul monstrului de la Caracal, s-a vorbit cel mai mult despre Medicină Legală şi vestitul Institut de la Bucureşti- “dr. Mina Minovici” , aşa că în linii mari cam fiecare roman ştie cu ce se mănâncă această ramură a medicinii şi care sunt legăturile cu justiţia. Se ştie inclusiv povestea cu vechea  desfiinţare a acestui Institut de către Ceauşescu şi odioasa lui consoartă, pe motivul că nu este nevoie de “doctori de morţi”, cum numai cei doi foşti dictatori puteau să născocească.   În ceea ce priveşte Serviciul de Medicină Legală Vrancea şi cum s-a înfiinţat această  unitate, Colecţia Buletinelor Oficiale indica Decretul nr. 345/1953 conform căruia s-a înfiinţat Serviciul Medico–judiciar al raionului Focşani, precum şi Decretul 446/1966, când s-a format Cabinetul de Medicină Legală, unitate devenită în prezent Serviciul de Medicină Legală. Numeroasele detalii legate de funcţionarea respectivei structuri pot fi aflate din studierea legislaţiei specifice atât în mediul electronic cât şi la Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu”, la sala de periodice, aşa că mai rămâne să aflăm cam cine a lucrat la Focşani în acest sector  sensibil. Doamna Vereş Maria a povestit că în perioada 1970-1982, cât a profesat acolo, clădirea actuală de pe strada Alecu Sihleanu nu exista, aceasta fiind edificată cam în perioada 1990-1991. Vechea locuinţă de medicină legală a judeţului Vrancea era poziţionată spre casa Apostoleanu,  fosta Secţie de Reumatologie şi probabil a fost iniţial o anexă  din cadrul proprietăţii  bogatei familii de moşieri de odinioară, care naţionalizată şi recondiţionată a putut să servească în scopurile medicinii legale. De altfel în fotografiile alăturate se pot observa câteva colţuri ale edificiului şi mai ales se pot vedea chipurile celor care au lucrat în acele vremuri, care cu bune şi cu rele au dorit să facă lumină în numeroase delicte judeţene. Doctorul Mihai Ioan, în halat alb este inconfundabil în atitudine, iar despre acesta se poate afla că a venit cu repartiţie  la Focşani, deşi era de loc din Galaţi. A fost solicitat să asiste activ chiar şi la autopsia celui mai vestit criminal român, Ion Râmaru. Ajutoarele celor doi medici legişti merită şi ele amintite după cum urmează: doctoriţa Anca Boiu, medic anatomopatolog, criminalistul Liviu Alexandrescu, asistent medical Popovici, biolog Dora, autopsieri Maricel Darabu şi Prichici şi cea care a contribuit la aducerea în atenţie a acelei perioade, secretar-dactilograf Maria Vereş”, potrivit istoricului Florin Dîrdală.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite