Focşaniul, sub asediul mirosurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa mirosurilor ar putea fi dejecţiile de la animale aruncate pe câmp
Sursa mirosurilor ar putea fi dejecţiile de la animale aruncate pe câmp

Garda de Mediu a efectuat ieri măsurători la complexul de porci din apropierea oraşului, considerat sursa de poluare a aerului

De mai bine de o săptămână, aerul din municipiul Focşani este viciat de o duhoare greu de suportat, venită dinspre complexele de animale aflate în apropierea oraşului.

Mirosul de dejecţii se manifestă mai ales în cursul după-amiezii, iar pe căldurile acestea toropitoare locuitorii municipiului se văd nevoiţi să stea cu geamurile închise la case, pentru a se feri de mirosul de fecale.

Supăraţi pe autorităţi din pricina că nu reuşesc să identifice sursa mirosurilor, oamenii s-au adresat direct cu sesizări Comisariatului pentru Protecţia Mediului Vrancea.

„Am scris la Garda de Mediu şi ca mine au făcut şi câţiva prieteni care suportă aceeaşi situaţie ca şi a mea. Este jenant să trăieşti într-un oraş şi să nu poţi să stai în casă de mirosurile de afară. Este impardonabil că se întâmplă acest lucru de fiecare dată. Vreau doar ca instituţiile să funcţioneze, nu să fie împinse de la spate pentru a afla de unde provin mirosurile şi să ia măsuri cu cei care au greşit", ne-a declarat profesoara Gabriela Obodariu, care este decisă să iniţieze o petiţie publică în acest sens dacă situaţia va persista.

Garda de Mediu a reacţionat abia ieri

După atâtea sesizări primite, reprezentanţii Gărzii de Mediu Vrancea au decis ieri că este cazul să verifice în teren sursa de poluare.

Comisarii de mediu bănuiesc că cei de la fermele amintite lasă în anumite zile fosele de dejecţii descoperite, lucru interzis pe perioada temperaturilor ridicate.

Responsabilii de la combinatul de porci de la Slobozia Ciorăşti, unde există peste 50.000 de animale, spun că aşteaptă concluziile verificărilor din teren pentru a formula o opinie.

„În ultimii ani, firma noastră a investit mult în tehnologia nepoluantă, tocmai ca urmare a unor probleme semnalate de cetăţeni. Aşteptăm şi noi rezultatele de la Garda de Mediu în urma controlului efectuat astăzi şi în funcţie de răspuns vom avea un punct de vedere", ne-a declarat Adrian Iorgulescu, director la Combinatul Premium Pork.

Ferma de porci, amendată şi cu alte ocazii

În urmă cu doi ani, Garda de Mediu a aplicat în 2010 două amenzi combinatului de porci de la Slobozia Ciorăşti, în sumă de 50.000 de lei şi 80.000 de lei, pentru încălcarea normelor de mediu.

La vremea respectivă, dejecţiile diluate de la combinatul de porci au ajuns pe terenurile unor agricultori din Goleşti şi apoi, prin sistemul de drenuri, acestea s-au scurs direct în râul Milcov, conducând la distrugerea faunei piscicole din zonă.

Conducerea firmei şi-a asumat responsabilitatea pentru accidentul produs, dar a contestat în instanţă sancţiunile, acestea fiind transformate de magistraţi în simple avertismente.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite