De unde provine expresia „Rara avis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desfrâu în perioada Romei antice
Desfrâu în perioada Romei antice

Este o expresie care a intrat şi în limbajul uzual, fiind considerată mai plină de substanţă decât corespondenta ei în limba română.

"Rara avis", care înseamnă "pasăre rară“, este o expresie moştenită din timpul Romei antice. 

Ea  îi aparţine poetului latin Iuvenalis, care în unul din poemele sale satirizează moravurile femeilor din clasa nobiliară, în mod deosebit depravarea matroanelor, observând că este foarte greu să întâlneşti femei cu însuşiri ca cele ale cunoscutelor Sabine.

“Iuvenal spunea că o femeie castă ca acele Sabine legendare a devenit o <<rara avis in terris nigroque simillima cycno>> (o pasăre tot atât de rară pe pământ ca o lebădă neagră). Pentru a înţelege comparaţia, trebuie să precizăm că lebedele negre care, de la descoperirea lor în Australia nu mai sunt astăzi o raritate, erau cu totul necunoscute pe vremea lui Iuvenal. Din contextul poetului nu s-au păstrat ca expresie decât două cuvinte: <<rara avis>>, care nu mai au astăzi semnificaţia veche, iniţială, ci înţelesul ceva deosebit de rar şi greu de găsit”, scrie I. Berg în "Dicţionarul de cuvinte, expresii, citate celebre".

Aceasta figură de stil are o mai largă utilizare în zilele noastre decât cea conferita de Iuvenalis şi poate fi folosită ori de câte ori dorim sa scoatem în evidenţă un lucru greu de găsit, rar, sau vrem sa remarcăm o persoană cu însuşiri deosebite.

“Cunosc exemple de actori talentaţi, dar lipsiţi de o cultură temeinică, care au avut mari succese…Aceşti <<rara avis>> au fost susţinuţi de o admirabilă inturiţie”, este înţelesul pe care îl dă expresiei renumita actriţă de teatru Lucia Sturdza Bulandra în cartea “Amintiri”.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite