Cine a fost Polichinelle, comediantul faimos care a inspirat o expresie celebră. Înţelesul corect al construcţiei lingvistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polichinelle a fost un personaj celebru, care a făcut deliciul publicului în Franţa secolului al XVI-lea. A inspirat chiaro expresie faimoasă.

Cu siguranţă, nu există român care să nu fi auzit despre expresia „Secretul lui Polichinelle“, folosită în mod corect de cunoscători, dar interpretată în mod greşit de cei care nu-i ştiu povestea.

Iar această poveste vine din secolul al XVI-lea, de foarte demult, din vremea când teatrul de marionete se bucura de mare trecere la public în Franţa.

Pe atunci erau la modă actorii ambulanţi care colindau ţara în lung şi-n lat, cu căruţe încărcate de decoruri, prezentând în faţa publicului spectacole de păpuşi pe teme diverse, inclusiv politice, multe presărate cu ironii fine.

O astfel de păpuşă a fost Polichinelle, un personaj comic, dar hidos în acelaşi timp, cu cocoaşă atât în piept, cât şi în spate, care a avut în epocă momente de glorie.

Se spune că într-una din snoavele sale, Polichinelle se transformă într-un personaj care a comis o faptă penală gravă, pedepsită sever.

Avocatul său îl avertizează că îl pasc ani grei de condamnare, arătându-i în codul penal articolul din lege pe care l-a încălcat şi care l-ar fi trimis direct după gratii. Speriat de consecinţe, Polichinelle i-a luat avocatului cartea din mână şi a rupt pagina cu articolul care-l incrimina.

El credea în felul acesta, în sublima sa naivitate, că va scăpa de pedeapsă atât timp cât articolul din codul penal nu mai există în cărticica avocatului. Practic, înţelesul expresiei secretul lui Polichinelle se consideră a fi o mare taină, cunoscută în fapt de toată lumea.

Astăzi, la cinci secole de la eveniment, numele acestui personaj este utilizat cu sens figurat, iar presa abundă de ştiri în care este folosită expresia. “Ioana Maria Vlas a adus din Israel secretul lui Polichinelle: banii au ajuns la Vântu”, este unul dintre titlurile din media care vrea să ne spună toată lumea ştia ce se întâmplase cu banii de la Fondul Naţional de Investiţii, fără să mai fie nevoie de dezvăluirile celei care a gestionat aceşti bani.

Mai citiţi:

De unde vine expresia „Turcul plăteşte!“. Zicala îi este atribuită unui funcţionar somnoros de acum 250 de ani

De unde vine celebra expresie „Banii nu au miros”. Totul a pornit de la o discuţie memorabilă dintre împăratul roman Vespasian şi fiul său

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite