Ce vinuri ne recomandă oenologul Georgel Costache pentru masa de Crăciun.  Cabernetul, regele vinurilor, se asezonează foarte bine cu carnea de porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgel Costache este unul dintre cei mai mari specialişti din România
Georgel Costache este unul dintre cei mai mari specialişti din România

Sărbătoarea Naşterii Domnului reprezintă pentru români un prilej de mare sărbătoare şi de bucurie, moment care vine după un post lung.

La masa de Crăciun, pe lângă bucatele alese pe masă trebuie să se afle neapărat şi un vin bun, care creează atmosferă şi transformă masa în plăcere.

Iar specialiştii oenologi spun că la un astfel de eveniment se recomandă să avem pregătite trei tipuri de vin, alese în funcţie de meniu, dar şi de invitaţi.

“Mâncarea tradiţională este mai grasă şi vinul trebuie să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor, dar şi la completarea aromatică a bucatelor.  Pentru aperitiv, precum răcitură, şorici, tobă, şuncă eu recomand un vin alb sec, un muscat otonel, de la Crama Gîrboiu, care se găseşte în foarte multe supermarketuri din ţară. Este un vin care excelează prin delicateţe, cu o aromă puternică, are un caracter floral, exprimă sensibilitate şi este atrăgător”, ne spune oenologul vrâncean Georgel Costache, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în domeniu.

1

Pentru felul principal de mâncare, fripură, sarmale, cârnaţi, tochitură, specialistul recomandă să avem în casă un vin roşu sec. “Recomand cabernet sauvignon, produs de Natura Panciu. Cabernetul este regele vinurilor, are o ţinută deosebită, cu o frumoasă nuanţă rubinie. Are o aromă specifică, un buchet obţinut prin învechire. În el se simte vigoarea, tinereţea, dar este destul de complex şi se asezonează foarte bine cu carnea de porc”, recomandă Georgel Costache.

În fine, o masă de sărbători fără dulciuri nu se poate, iar cozonacul, plăcintele şi alte fursecuri se asociază bine cu o tămâioasă românească, vin dulce, produsă de Vincon în podgoriile de la Huşi.
“Gustul acestei tămâioase româneşti este bogat şi bine echilibrat. Are nobleţe şi rafinament şi eu spun că dacă oamenii se vor lăsa învăluiţi de cele trei vinuri pe care le-am recomandat vor simţi cu adevărat sărbătorile”, conchide Georgel Costache.

Vinurile propuse de specialist sunt superioare şi se găsesc în magazine la preţuri cuprinse între 30 şi 32 de lei sticla de 700 ml.

Vinuri foarte bune pot fi achiziţionate însă şi de la producătorii particulari, în special cei din zona podgoriilor, unde s-a făcut vin bun şi din belşug în această toamnă, iar preţul este cuprins între 5 şi 7 lei/litru.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite