Carmangerie ca pe vremea bunicilor. Ce comoară au găsit în podul casei urmaşii unui măcelar din perioada interbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Vrancea, la jumătatea drumului dintre Focşani şi Râmnicu Sărat, în comuna Dumbrăveni, funcţionează nu de mult timp o carmangerie desprinsă parcă din alte vremuri, cu o poveste pe cinste.

În urmă cu 80 de ani, în perioada interbelică, un bătrân măcelar, Nea Gică, era căutat în zonă pentru produsele sale din carne şi meşteşugul său în prepararea acestora, totul fiind făcut în stil tradiţional românesc. Bătrânii îşi amintesc că măcelăria lui Nea Gică a funcţionat ani buni, până când comuniştii au venit la putere şi i-au închis afacerea.

Poate că de Nea Gică nu s-ar mai fi ştiut astăzi prea multe dacă în urmă cu câţiva ani urmaşii săi nu ar fi găsit în podul casei acestuia un caiet cu reţete, în care bătrânul măcelar şi-a înşirat toate secretele meseriei sale.

O adevărată comoară pentru nepoţi, care, atunci când au reuşit să prindă ceva cheag, nu au stat pe gânduri şi au decis să se pună pe treabă.

image

Peste drum de vechea măcelărie, exact la răscruce de drumuri, au construit o casă în stil tradiţional şi au deschis în urmă cu doi ani o carmangerie pe care au botezat-o după numele bunicului: “La Nea Gică meşteşugul merge mai departe”.

“Străbunicul meu a avut o carmangerie şi a avut produse tradiţionale, iar noi am zis să facem ce făcea el odată. Tata a moştenit acest talent de la el şi am zis să începem o afacere de care suntem tare mândri acum”, spune Gabriel Puşcoiu, care, la cei 29 de ani ai săi, vrea să dovedească că, chiar dacă administrează o afacere micuţă, de familie, poate să fie una de succes.

image

Nu şi-au făcut reclamă, dar lumea a aflat repede de ei, pentru că produsele pe care scot la vânzare timp de trei zile pe săptămână, joia, vinerea şi sâmbăta, sunt la mare căutare. În celelalte trei zile, lunea, marţea şi miercurea, întreaga familie, formată din tată, mamă, fiu şi viitoarea lui soţie munceşte la tranşat, preparat, afumat, la umplut de cârnaţi şi salamuri. Nu este de mirare că în zilele în care magazinul este deschis găsim aglomeraţie.

image

“Am cumpărat cam din toate şi când am ajuns acasă am gustat din produse. Sunt excelente iar la preţ de departe este mai bine comparativ cu alte produse de pe piaţa din Focşani. Amabili şi comercianţii, iar clienţii pe care i-au întâlnit în magazin au avut doar păreri bune”, ne spune Liviu, client fidel al carmangeriei.

“Cel mai important este ca aceste produse plac tuturor membrilor familiei,lucru destul de rar întâlnit în familia mea”, spune şi Raluca, o altă clientă a magazinului

Semn că oamenii au înţeles importanţa consumului produselor tradiţionale, care nu se supun legilor consumeriste, de vânzare în cantităţi industriale, ci doresc doar produse proaspete, calitative. Suntem asiguraţi că totul este natural, fără conservanţi şi aditivi în compoziţie. Şi la preţuri sub ce există acum pe piaţă.

image

“Luăm carnea, o tranşăm, o punem la mirodenii, apoi o afumăm. Facem şi cârnaţi, costiţă afumată, muşchi afumat, cotlet. Totul este natural, nu intervenim cu nimic, pentru că aşa scrie în caietul bunicului. Avem o gamă largă de produse tradiţionale româneşti şi noi încercăm să ne aliniem cerinţelor de a satisface cele mai severe gusturi”, spune şi Cristi Puşcoiu, capul familiei.

Porcii sunt cumpăraţi vii, doar din locuri certificate, iar în micul abator sunt sacrificaţi şi preparaţi până la produsul finit. Un kilogram de cârnaţi costă între 18 şi 24 de lei, pastrama se vinde cu 29 de lei iar kaiserul cu 23 de lei. Carnea proaspătă se vinde cu 15-16 lei/kg.

Practic, odată intrat în carmangeria La Nea Gică te compleşeşte mirosul plăcut, caracteristic, provenit de la prospeţimea şi aroma preparatelor, precum şi a cărnii aşezate atent în vitrină. Responsabilă de relaţia cu clientul este doamna Adriana, soţia lui Cristi, care de fiecare dată îşi întâmpină oaspeţii cu zâmbetul pe buze. Ne spune că munca la carmangerie nu este deloc uşoară.

image

“Ziua de muncă începe cu punerea produselor la afumat, iar după aceea ne apucăm de preparat produsele proaspete. În zilele când este magazinul deschis eu sunt la vânzare iar băieţii prepară. Când am timp îi ajut, este foarte multă muncă, dar şi satisfacţia este deplină atunci când clienţii vin şi ne spun că nu au mai mâncat aşa de bun”, precizează Adriana Puşcoiu.

De la aceasta aflăm că o zi de muncă începe cel mai târziu la ora 4 dimineaţa, când produsele sunt băgate în cele două afumători ale carmangeriei. Pastrama, muşchiuleţul şi şunculiţa capătă acolo aromele inconfundabile ale cărnii afumate cu lemn de fag.

Clienţii magazinului sunt din tot judeţul Vrancea, dar şi de la Buzău şi Bucureşti, dar opresc foarte mulţi din cei aflaţi în tranzit pe E85. Cel mai cunoscut client este Irinel Columbeanu, care lunar se deplasează la Dumbrăveni pentru a se aproviziona cu produsele de la carmangerie pe care le mănâncă cu plăcere fiica sa.

image


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite