Cum alegem cea mai proaspătă carne la măcelărie. Semne care arată că produsul este alterat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu în toate cazurile se respectă regulile privind comercializarea cărnii şi riscăm să dăm banii pe un produs stricat, este bine de ştiut că există câteva indicii clare în ceea ce priveşte calitatea cărnii, fie ea proaspătă ori congelată. Specialiştii vă spun la ce trebuie să fiţi atenţi atunci când cumpăraţi carne macră.

Carnea proaspătă are un miros specific şi nu trebuie să se lipească de degete când este pipăită. Carnea moleşită, în care intră degetele, care este jilavă şi lipicioasă, este de proastă calitate – provine de la un animal bolnav sau este prea veche. O astfel de carne nu trebuie cumpărată, ne atrag atenţia comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mehedinţi.

Dacă vă păcăliţi şi o cumpăraţi, faceţi o tăietură în bucata de carne şi mirosiţi: în cazul în care în profunzime nu prezintă miros modificat (de mucegai, de încins, stătut sau alterat), puteţi să o consumaţi, dar bine fiartă sau prăjită.  Dacă mirosul este modificat atât la suprafaţă, cât şi în profunzime, nu riscaţi consumarea ei, oricât de bine fiartă sau condimentată!

Carnea congelată se păstrează în spaţii frigorifice (congelator) care asigură temperatura de -18 grade Celsius. În aceste condiţii, carnea poate fi păstrată 9 luni de la data fabricaţiei. Produsele congelate se vir transporta cât mai rapid posibil după cumpărare. Carnea, după decongelare, trebuie să aibă caracteristicile unei cărni prospete. Carnea decongelată trebuie folosită imediat întrucât datorită exudării de suc există pericolul invadării cu flora microbiană şi al alterării rapide.

Carnea de vită trebuie să fie tare, de culoare roşu-rubiniu, cu grăsime albă, tare la pipăit, uşor sfărâmicioasă. Cu cât animalul este mai bătrân, cu atât culoarea cărnii devine mai închisă, fibra musculoasă este mai grosieră, lipsită de suculenţă, mai puţin grasă, iar culoarea grăsimii are o nuanţă din ce în ce mai accentuată spre gălbui. Carnea închisă la culoare, tare şi uscată fierbe greu.

Carnea de oaie trebuie să fie roşcată şi nu prea grasă, rezistentă la pipăit, dar nu prea tare. Grăsimea este tare, albă, uscată, mai consistentă decât cea de vită, sfărâmicioasă. Mirosul cărnii de oaie este specific, uşor amoniacal.

Carnea de porc trebuie să fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, împănată cu grăsime. Grăsimea este albă sau roz alb, moale; la frecare lasă o senzaţie de unsuros. Carnea provenită de la purceii tineri are culoare roz-albicioasă şi consistenţă moale. La porcii adulţi culoarea este roz-palid şi consistenţa moderată, iar la porcii bătrâni culoarea devine roşu închis şi consistenţa tare. Carnea provenind de la vieri are un miros specific neplăcut, şoricul tare şi gros, se desprinde greu de slănină. Evitaţi astfel de carne, spun comisarii de la Protecţia Consumatorilor Mehedinţi!

Carnea de pasăre are un conţinut mai ridicat în vitamine. Verificaţi dacă produsul este etichetat şi marcat cu datele de fabricaţie şi valabilitate. Verificaţi carcasele de pasăre să aibă culoare uniformă, să nu prezinte porţiuni vinete în zona aripilor şi copanelor (care atestă existenţa fracturilor cu acumulări masive de sânge, ce fac improprie consumului carnea respectivă şi care în condiţii necorespunzătoare de păstrare, pot constitui focare de infecţie). Carnea proaspătă are un miros specific şi o culoarealb-roz pal deschis. Nu trebuie să se lipească de degete la pipăit. Nu cumpăraţi carne de pasăre de culoare roşie-închisă sau vânătă (excepţie carnea de cocoş sau curcan). Nu cumpăraţi carne de pasăre cu resturi de fulgi, intestine, trahee sau guşă. Încărcătura microbiană va fi mult mai mare. Nu cumpăraţi păsări tăiate care au creasta sau bărbiţele de culoare brună, ochii înfundaţi în orbite, ciocul fără luciu, cu mucozităţi vâscoase în cavitatea bucală, piele umedă de culoare cenuşiu-gălbui, cu pete verzui, iar în secţiune suprafaţa lipicioasă cu miros modificat până la putred, grăsime cu miros rânced, ţesutul muscular cu consistenţă scăzută.

În carnea tocată viteza de pătrundere a microorganismelor este mult crescută. Un gram de carne tocată cu încărcătura iniţială de 21.926 microorganisme, are după 24 de ore 10.035.576 microorganisme. Deci, după ce aţi tocat carnea, nu amânaţi pregătirea acesteia, este mult mai sănătos.

Nu cumpăraţi carne de la oricine şi de oriunde. Riscaţi, prin consum, îmbolnăviri grave. Cea mai gravă afecţiune pe care o poate determina consumul de carne stricată este şocul anafilactic. Carnea vândută în locuri special amenajate (măcelărie, magazine alimentare, tarabe speciale din pieţe) este sub control sanitar-veterinar.

Citeşte şi:

Ce alimente se păstrează mai bine la congelator şi în ce măsură îşi păstrează valoarea nutritivă

Alertă: o formă atipică de boala vacii nebune a fost depistată la un animal care provine de la o fermă din judeţul Dâmboviţa

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite