VIDEO Locul unde oamenii ies din case cu măşti de protecţie. „Când bate vântul, ne este frică să ne scoatem copiii afară“
0Localnicii din mai multe comune aflate la doar câţiva kilometri de Craiova se plâng că de ani de zile trăiesc un adevărat coşmar din cauza norilor de cenuşă. Rafalele de vânt ridică praful rezultat din arderea cărbunilor la Termocentrala din oraş şi aerul devine irespirabil. "Nu vă îmbolnăviţi, doamnă, nu e toxic, doar trebuie să strângeţi cenuşa de prin curte"
Halda de cenuşă, locul cunoscut sub denumirea de Valea Mânăstirii, unde Termocentrala Craiova II depune cenuşa rezultată în urma procesului de ardere a cărbunelui, distruge liniştea localnicilor din trei comune doljene: Şimnicul de Sus, Craiova, Şimnicul de Jos şi Mischii.
De câte ori bate vântul, cenuşa se întinde pe sute de kilometri pătraţi şi se înalţă deasupra gospodăriilor şi culturilor. "Suntem îngropaţi în cenuşă. Am făcut zeci de sesizări, dar nimeni n-a făcut nimic. Nu putem ieşi din casă decât cu o mască de protecţie. Geamurile nu le putem deschide, trebuie să le spălăm de câteva ori pe zi", a declarat Marinela Nicola, o localnică din Şimnicu de Sus.
"Este îngrozitor. Când bate vântul, ne este frică să ne scoatem copiii afară. La şcoală îi trimitem cu măşti de protecţie de frică să nu se îmbolnăvească. Trăim de peste 10 ani acest haos", povestesc oamenii din zonă.
Conducerea Termocentralei Craiova II a refuzat de fiecare dată să comenteze ce se întâmplă. "Noi am aplicat multe amenzi acestui operator, dar mai mult nu putem face", a declarat Ion Călinoiu, directorul Gărzii de Mediu din Craiova.
Călinoiu a venit luni, 13 mai a.c., la faţa locului, când în judeţul Dolj a fost cod galben de vânt, iar când a fost întrebat de o localnică de ce nimănui nu-i pasă că mii de oameni se pot îmbolnăvii, acesta a răspuns: "Nu vă îmbolnăviţi, doamnă, nu e toxic, doar trebuie să strângeţi cenuşa de prin curte".
Ultima sanctiune aplicată Termocentralei din Craiova a fost anul trecut, în luna mai, când Garda de Mediu a amendat societatea cu peste 200 de mii de euro. Aceştia şi-au plătit amenda, dar au spus că nu au nicio soluţie tehnică să rezolve problema.