Tânără pălmuită după ce a rugat un om să strângă după câine: „Am văzut stele verzi. Are rost să fac reclamație?”
0O tânără s-a trezit pălmuită pe o stradă din Craiova, după ce i-a spus unui localnic să strângă după câinele său, iar relatarea sa a stârnit revolta a numeroși români. Femeia s-a plâns că nu a știut ce putea face într-o astfel de situație.
![Tânăra agresată și-a spus povestea pe Reddit. Sursa: Freepik.com](https://cdn.adh.reperio.news/image-0/070f3e56-ba5b-4c62-abbc-a5769bfad21e/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
O tânără pălmuită de un bărbat pe o stradă din centrul municipiului Craiova, pentru că i-a spus acestuia să curețe mizeria lăsată în urmă de câinele lui, și-a relatat povestea, cerându-le românilor sfaturi despre cum poate acționa într-o astfel de situație.
„Mi-am luat o mare palmă pe trotuar de, literalmente, m-am învârtit în loc, în centrul Craiovei. Sunt și camere de filmat în zonă. Cert este că nu am fost deloc agresivă, l-am rugat pe om să strângă rahatul după câinele său. Ce pedeapsă poate să ia după așa ceva? Are rost sa încerc sa rezolv ceva făcând reclamație la Poliție? Decât să îmi bat capul, doar ca să primească o amendă, mai bine las lucrurile așa. Nu cred că îl va durea de o amendă”, scrie tânăra, pe platforma Reddit.
Aceasta a mai povestit că a altercația a fost una spontană, iar bărbatul a reacționat extrem de violent după ce s-a simțit jignit de remarca fetei.
„Omul își plimba câinele. Câinele s-a oprit să își facă nevoile. După ce a terminat, omul a aruncat țigara pe jos, lângă rahat, a scuipat și a plecat. Atunci m-am dus și i-am spus frumos să strângă, că poate călca cineva în el din greșeală și că așa este civilizat să facă atunci când iese la plimbare cu câinele. Citez din ce mi-a spus: Du-te, fă în... și strânge tu dacă nu îți convine. Scârbită, am făcut o remarcă rasistă. Atunci am văzut stele verzi”, a adăugat femeia.
Plângerea la Poliție, recomandată în astfel de cazuri
Mesajul său le-a adus aminte altor români de incidente asemănătoare în care au fost victime. Unul dintre aceștia a sfătuit-o să nu se încreadă prea mult că îi va fi făcută dreptate.
„Eu am fost amenințat cu cuțitul de un om care, două săptămâni mai târziu, a înjunghiat administratorul de la blocul lui pentru că nu i-a dat mai devreme niște bani, după ce a făcut curat pe casa scării. Ce a făcut justiția pentru mine? Nimic, pentru că nu a apucat omul să mă înjunghie, chiar dacă m-a amenințat. A primit închisoare după ce l-a înjunghiat pe acel om. Deci nu îți irosi timpul”, spune acesta.
Alt internaut este de aceeași părere. „Polițiștii primesc fix același salariu, fie că fac ceva pentru cetățeni, fie că nu fac. Opțiunea multora dintre ei este cea pe care o bănuiți. Eu am făcut în ultimii ani patru reclamații pentru intrări prin efracție, spargeri comise în două mici magazine pe care le-am avut. Au venit, mi-au pus câteva întrebări și asta a fost tot. Nu am mai auzit nimic de la ei vreodată”, a relatat acesta.
Un alt român a sfătuit-o să îl cheme pe agresor în judecată, măcar pentru a-l pune pe drumuri la instanțe.
„Poți face plângere la Poliție și să îl dai și în judecată, pe civil. Nu cred că va păți ceva, dar măcar o să fie deranjat că o să piardă timpul prin tribunale. Poate o să dureze câțiva ani, dar el va trebui să achite cheltuielile de judecată și ce despăgubiri vei primi”, scrie acesta.
Dacă nu vei face nimic în privința aceasta, agresorul va face același lucru și altor femei, este de părere un alt român.
„Sunt 60 de minute din viața ta pe care le pierzi ca să mergi la poliție și să fii sigură ca ți-ai făcut datoria. Problema cu oamenii de genul acesta este că ei știu că probabil nu îi va reclama nimeni și că își pot vedea de treabă în continuare, de parcă să lovești pe cineva în plină zi e absolut firesc”, scrie utilizatorul platformei.
Agresorul riscă închisoarea
Este bine să iei atitudine în fața acestor agresiuni, dar trebuie să ai aşteptări realiste, afirmă altcineva.
„Mergi la Institutul de Medicină Legală, îți scoți un certificat medical, mergi la politie, dar să nu scrii plângerea după dictare, ia un număr de înregistrare, interesează-te periodic de ce fac cu ea, ca să nu o uite în sertar. La avocat poți merge pentru consultanță, pentru a te ajuta să întocmești plângerea”, o sfătuiește acesta.
Pentru o palmă este greu de crezut că agresorul va ajunge la închisoare, susține un alt român.
„Și totuși, dacă nu face pușcărie, nu mergi la Poliție? Nu este de mirare că ajungem să fim bătuți pe stradă”, spune bărbatul.
Palma aceea înseamnă agresiune fizică asupra unei persoane. „Dacă te-a mai și jignit și înjurat, mai este un cap de plângere și acolo. Poți face o plângere penală pentru loviri și alte violențe”, spune un alt român.
Judecata va avea loc oricum, dacă omul va fi trimis în instanță de către procuror, îi transmite un alt român. Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.