Statistica groazei la Caracal: procurorii au rezolvat în 2019 doar 1% din dosare. Cum au fost clasate mii de cauze penale în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este concluzia la care a ajuns Inspecţia Judiciara după ce a demarat un control tematic la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. Inspectorii au depistat că în perioada 2018 - 2019 au rămas nesoluţionate mii de dosare penale.

Controlul demarat recent de Inspecţia Judiciară a durat o săptămâna. Inspectorii au verificat toate dosarele înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, iar bilanţul pe anul 2018 s-a dovedit a fi dezastruos.

“În total, indiferent de tipul de infracţiune, în anul 2018 au rămas nesoluţionate 1.585 cauze cu autor cunoscut, respectiv un procent de 47% din totalul cauzelor rămase nesoluţionate la sfârşitul anului şi 1754 cu autor necunoscut, respectiv un procent de 53% din totalul cauzelor rămase nesoluţionate la sfârşitul anului”, se arată in raportul Inspecţiei Judiciare.

“Din aceste date rezultă o neimplicare a organelor de cercetare penală şi a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal în evidenţa pasivă şi implicit a constatării prescripţiei răspunderii penale”, se arată in acelaşi raport.

Mai mult, inspectorii au descoperit cum persoanele vătămate erau trimise acasa pe motiv ca nu “descriau” clar faptele penale.

“Au fost identificate situaţii în care sesizările transmise direct de persoanele vătămate îndeplineau toate condiţiile de fond şi de formă pentru a fi înregistrate, fără a fi efectuate verificări, au fost restituite cu menţiunea „au fost restituite în temeiul art. 294 alin. 2 C.p.p, întrucât descrierea faptei este neclară”, se mai spune in Raportul Inspecţiei Judiciare.

Dacă in 2018 procurorii de la Caracal au soluţionat cam jumătate din cauzele înregistrate, in primele luni ale acestui au clasat aproape toate dosarele.

“Ponderea semnificativă a cauzelor soluţionate în sem I 2019 într-un termen de până la 6 luni de la sesizare din totalul cauzelor soluţionate se corelează cu situaţia constatată de inspectori, în sensul că într-un număr considerabil de cauze numărul unic era obţinut după administrarea întregului probatoriu de către organul de cercetare sesizat, iar după obţinerea nr. unic nu se mai proceda decât la intocmirea referatului cu propunerea de adoptare a soluţiei de clasare, care era însoţită în procent  de aproximativ 99% de către procuror”, au menţionat inspectorii in raportul intocmit la Caracal.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal este condus de Cătălin Zavoianu, procurorul care a rupt-o la fuga saptamana trecută când a ieşit de la audierile SIIJ şi i-a văzut pe ziarişti.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite