Risc de explozii în satul care stă pe o pungă cu gaze. Deși avertizați, localnicii nu vor să-și părăsească gospodăriile FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monitorizările din Bâzdâna, satul doljean unde o casă a sărit în aer, iar proprietarul a fost la un pas de moarte, sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Concentrațiile de gaz metan sunt, în unele gospodării, de sută la sută. Oamenii sunt avertizați prin afișe că în zonă este pericol de de explozie.

FOTO / Ana Popescu
FOTO / Ana Popescu

După explozia din 1 martie 2024,  zilnic se fac măsurători în satul Bâzdâna, de câte trei ori pe zi. S-au descoperit concentrații de sută la sută în mai multe fântâni din localitate, unele dintre ele aflându-se la sute de metri de casa care a sărit în aer.

În fiecare zi, localnicii văd cum pompierii pun benzi galbene pe câte o casă, semn că acolo pericolul este foarte mare. Primăria Calopăr a ales să-i avertizeze pe oameni că este pericol de explozie și prin afișe lipite pe stâlpii din sat. „Atenție! Pericol de explozie - gaze! Aerisiți bine încăperile înainte de a utiliza surse de foc sau de aprindere!", pot citi oamenii când merg pe uliță.

Din septembrie 2022 se știe că satul Bâzdâna stă pe o pungă cu gaze, dar Agenția Națională pentru Resurse Minerale, autoritatea care gestionează astfel de situații,  a considerat la vremea respectivă că nu este niciun pericol, iar „emanațiile de gaze apărute în apa extrasă din puțul săpat în localitatea Bâzdâna, cel mai probabil, sunt de natură biogenă (biogaz) formate prin descompunerea unor materii organice îngropate". După răspunsul ANRM, punga cu gaze a fost cimentată.

Un localnic își trăgea gaze din pământ să gătească

Pompierii de la ISU Dolj care fac zilnic monitorizări în satul Bâzdâna au descoperit în casa unui localnic o țeavă introdusă în pământ prin care ieșeau gaze.  Bărbatul a făcut o gaură în peretele casei să-și poată racorda aragazul. 

FOTO / Ana Popescu
FOTO / Ana Popescu

„Monitorizăm în continuare zona. Am găsit o instalație improvizată la o casă, o țeavă introdusă în pământ care era legată la un aparat de gătit. Casa a fost imediat izolată pentru că și aici sunt scăpări de gaze", a declarat Marian Costea, maior ISU Dolj.

Doar patru localnici au acceptat să-și părăsească satul

Patru cetățeni din comună au acceptat să fie relocați, dar mulți nici nu vor să audă să-și părăsească locuințele, deși în fântânile lor concentrația de gaz metan a ajuns chiar și la sută la sută. Când sunt întrebați dacă ar accepta să fie expropriați, răspunsul vine imediat.

„Depinde ce ne oferă! Eu am două pivnițe, patru odăi. Dacă mi dau la fel, mă mut..”. „Ba nu mă mut deloc! Să rezolve problema! De acum doi ani trebuia să o rezolve, dar nu au făcut nimic. Puteam să sărim toți în aer... cum să plec de aici?” ”Plec când pleacă tot satul. Nu-mi las eu gospodăria pentru nimic în lume”, au declarat mai mulți săteni.

Prefectura Dolj și Primăria Calopăr au reușit să aducă la Bâzdâna singura firmă din România care face studii geofizice. O echipă de specialiști geologi a ajuns, miercuri, la Bâzdâna. În urma cercetărilor pe care le vor face la fața locului, specialiștii geologi  le vor spune autorităților ce trebuie făcut pentru ca oamenii să fie în siguranță. 

Satul Bâzdâna este un cătun izolat de restul comunei Calopăr, unde mai trăiesc doar 23 de oameni, toți vârstnici.    

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite