Cine pierde şi cine câştigă de pe urma prăbuşirii preţului la petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursele asiatice, dar şi cele europene au resimţit destul de puternic scăderea preţului petrolului FOTO AP
Bursele asiatice, dar şi cele europene au resimţit destul de puternic scăderea preţului petrolului FOTO AP

Preţul petrolului a coborât ieri la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani şi jumătate şi pune tot mai multă presiune pe monedele unor state producătoare, inclusiv pe rublă.

Barilul de petrol a coborât pe burse până la 55,25 de dolari, în principal din cauza surplusului, dar şi a cererii scăzute, spun specialiştii citaţi de presa internaţională. Aceştia susţin că anul 2015 va consfinţi tendinţa de scădere a cotaţiilor petrolului.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, OPEC, adică cele 12 ţări care furnizează în jur de 40% din petrolul mondial, a anunţat deja că doreşte să-şi menţină cota de piaţă, indiferent de consecinţe. Reuters notează că bugetele Iranului, Ecuadorului şi Venezuelei vor fi grav afectate, la fel ca şi rubla rusească.

 De alftel, cotaţiile mici ale petrolului afectează economia Rusiei mai rău decât sancţiunile Occidentului. Se estimează că producătorii mondiali de petrol vor pierde anual peste 1.500 de miliarde de dolari. Sunt însă şi beneficiari ai acestei situaţii: Statele Unite, China şi Japonia, mari importatori, fac astfel economii de miliarde, bani pe care îi pompează apoi în economie, pentru a obţine creştere.

Viitorul nu sună bine pentru exportatorii de petrol

Piaţa petrolului se îndreaptă spre noi probleme în acest an, provocate de creşterea ofertei inclusiv din Rusia şi Irak, care se vor adăuga factorilor care au dus la scăderea preţurilor aproape la jumătate în 2014, potrivit Morgan Stanley, scrie Bloomberg.

Producţia ar putea creşte în acest an în Africa de Vest, America Latină, Statele Unite şi Canada, pe lângă Rusia şi Irak, conform unui raport al analiştilor Morgan Stanley.

Iranul ar putea mări livrările cu circa 500.000 de barili pe zi dacă vor fi ridicate sancţiunile occidentale, se arată în raport.
 

OPEC a decis la sfârşitul anului trecut să nu reducă livrările, în timp ce producţia Statelor Unite este la cel mai ridicat nivel din peste trei decenii.
 

„Este dificil de anticipat o îmbunătăţire a fundamentelor pieţei petrolului în viitorul apropiat. Au apărut deja o serie de semne îngrijorătoare, sporind probabilitatea intrării în piaţă bear“, potrivit raportului.

Exporturile Irakului au atins 2,94 milioane de barili de petrol pe zi în decembrie, cel mai ridicat nivel după anii ’80, a declarat Asim Jihad, purtător de cuvânt al Ministerului Petrolului. Livrările de petrol ale Irakului ar putea atinge în această lună 3,3 milioane de barili pe zi.

Irakul a ajuns luna trecută la un acord cu regiunea semi-autonomă kurdă pentru exportul de petrol prin Turcia, după ani de neînţelegeri referitoare la dreptul acesteia de a exploata independent resursele energetice. Pactul permite ca până la 550.000 de barili de petrol pe zi să fie livrate în portul Ceyhan, printr-o conductă de la graniţa cu Turcia operată de guvernul regional din Kurdistan.

În Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol, producţia a crescut cu 0,3% în decembrie, la un record post-sovietic de 10,667 milioane de barili pe zi, potrivit datelor Ministerului Energiei. În noiembrie, Irakul şi Rusia au furnizat 15% din petrolul mondial, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Livrările din Rusia şi Irak vor contribui la compensarea producţiei mai mici a Libiei, potrivit Morgan Stanley. Producţia Libiei a scăzut sub 300.000 de barili pe zi, cel mai redus nivel după luna mai, după atacurile militanţilor asupra unor instalaţii de producţie, inclusiv asupra celui mai mare terminal de export.

Bursele în scădere

Bursele asiatice au deschis în această dimineaţă în scădere puternică, pe fondul degringoladei  de pe piaţa petrolului. Agenţiile de presă notează că în plus, principalii indici bursieri au fost penalizaţi şi de îngrijorarile aduse de ipoteza ieşirii Greciei din zona euro.
 

Scăderile vin după ce ieri investitorii au inregistrat pierderi serioase pe Wall Street, dar şi pe bursele europene.

Cel mai mult a scăzut cotaţia pentru petrolul extras în Statele Unite - sub pragul simbolic de 50 de dolari pe baril, nivel nemaiîntalnit din aprilie 2009. Iar pe piaţa valutară, Euro a atins, cel mai redus nivel faţă de dolarul american din primăvara lui 2006.

Vremuri grele pentru oligarhii ruşi

Preţul petrolului continuă să scadă vertiginos şi aduce vremuri grele pentru oligarhii ruşi. Pe piaţa auto au apărut primele semne de criză, iar pe piaţa imobiliară au fost scoase la vânzare adevărate palate poleite în aur. Preţurile pipărate nu sunt însă accesibile oricui. 

Pe piaţa imobiliară internaţională a fost scoasă la vânzare o proprietate situată în Rubliovka, cel mai select cartier din Rusia. Amplasat pe o suprafaţă de aproape 40 de hectare, imobilul este cotat la preţul de 109 milioane de dolari.

Locuinţa dispune de nouă dormitoare, o zonă spa cu sală de masaj, o saună şi două piscine. Interiorul este decorat cu piatră naturală şi lemn de stejar, iar pereţii sunt poleiţi cu aur. 

Aceasta nu este însă cea mai scumpă locuinţă scoasă la vânzare de oligarhii ruşi. Alte două imobile sunt vândute cu 130 şi 150 de milioane de dolari.
 

Între timp, în saloanele auto din Moscova bate vântul. Toate automobilele de lux s-au vândut ca pâinea caldă în primele două săptămâni după deprecierea monedei naţionale.

„Din cauza că preţurile erau fixate în ruble, în ultimile două săptămâni s-au vândut rapid toate maşinile disponibile. Acum nu mai avem maşini de vânzare, iar furnizorii nu mai aduc automobile noi pentru că nu ştiu cu ce preţ să le vândă“, a spus un vânzător auto.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite