Performanţă / O studentă olteancă le-a dăruit dansul copiilor surdomuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana şi-a propus să-şi deschidă o şcoală de dans.
Oana şi-a propus să-şi deschidă o şcoală de dans.

Oana Paciurea, studentă la Facultatea de Economie din Craiova, se ocupă de la 14 ani de coregrafie şi i-a învăţat pe micuţii de la Şcoala Specială Sfântul Vasile paşii către locul I.

Oana spune că s-a apucat de dans dintr-o întâmplare. „Pentru că tata este poliţist, trebuia să ne tot mutăm dintr-o localitate într-alta. Aşa am ajuns în Goicea, când împlinisem 12 ani. Acolo am auzit că un domn coregraf învaţă copiii să joace. Nu ştiam concret despre ce era vorba, dar am fost curioasă“, îşi aminteşte Oana. A mers la Casa de Cultură, unde se desfăşurau repetiţiile, şi s-a alăturat grupului de mici artişti care erau iniţiaţi în lumea dansului. „Fără să mai stau pe gânduri, m-am înscris la acele cursuri şi, cu timpul, pasiunea mi-a intrat în sânge, ca un virus“, mărturiseşte tânăra.


A înfiinţat Ansamblul Alunelul


Doi ani mai târziu, a avut o idee îndrăzneaţă, cu care şi-a surprins apropiaţii: s-a hotărât să înfiinţeze un ansamblu. Locuia la Pieleşti, unde fusese repartizat tatăl său. Nu-şi făcuse mulţi prieteni, cunoştea doar câţiva vecini şi copii. „O aveam însă pe sora mea, mare iubitoare de dans, şi pe părinţi, care m-au susţinut tot timpul. Atunci mi-am luat inima în dinţi şi am început să caut prin şcoli micuţi talentaţi, cu putere de muncă şi multă dăruire, care să fie interesaţi de ansamblu. I-am găsit repede“, povesteşte Oana. Astfel lua naştere Ansamblul Alunelul, la început format din 10 elevi, care a ajuns să numere, în prezent, aproape 50 de membri. Tânăra a participat, cu ansamblul pe care l-a fondat, la numeroase concursuri şi festivaluri, în toată ţara, la Sibiu, Braşov, Călimăneşti şi Constanţa, dar şi peste hotare, în Turcia şi Serbia. Încurajată de rezultatele obţinute şi de aprecierile specialiştilor în muzică, craioveanca a mai luat în grijă şi Ansamblul Doina Mischiului, un grup de copii de la Club Arti şi unul din comuna Gherceşti, cărora le dirijează mişcările de scenă.


Pe drumul spre podium, în paşi număraţi


Cea mai mare satisfacţie a avut-o însă când a reuşit să câştige premii importante cu un grup de copii surdomuţi de la Şcoala Specială Sfântul Vasile, din Craiova. Oana spune că a fost o experienţă care a înnobilat-o. „I-am ajutat pentru că aşa am simţit că este bine. A fost cel mai greu să lucrez cu ei, deoarece nu-şi puteau coordona mişcările decât numărând. Ei ştiau ce le vorbesc numai când se uitau la gura mea, după mimică şi după felul în care pronunţam cuvintele“, adaugă tânăra, graţie căreia copiii de la Şcoala Sfântul Vasile au obţinut premiul I la dansuri populare şi locul II la dansuri moderne, la un concurs judeţean desfăşurat anul acesta. „Mi-am zis că se poate. Aşa am reuşit şi până acum. Niciodată n-am zis «nu»“, dezvăluie Oana Paciurea secretul succesului său.

Ce-i place:
„Ador Craiova. În călătoriile mele, am văzut multe oraşe, dar tot al nostru cred că este cel mai frumos. Depăşeşte chiar şi Braşovul ori Sibiul. N-aş pleca de aici sub nicio formă!“
Ce nu-i place:
„Nu suport aglomeraţia. Decât să stau în Bucureşti, unde nu poţi face un pas fără să auzi zgomot de maşini, prefer un loc liniştit, chiar retras, unde să te poţi reculege, să te poţi regăsi“.

Întrebări şi răspunsuri
Cum reuşeşti să te împarţi între facultate şi coregrafie?

Nu se pune problema să-mi neglijez studiile. Eu fac repetiţii intense în week-end. Stabilesc întâlniri cu aceşti copii în timpul săptămânii doar dacă se apropie un eveniment important la care trebuie să participăm, cum se întâmplă în perioada sărbătorilor de iarnă.
Pregăteşti vreun spectacol de Crăciun?
Da, însă nu vreau să dezvălui prea multe despre el. Prefer să păstrez surpriza. În orice caz, nu ne vom dezamăgi publicul şi le promitem un eveniment organizat cu mult suflet, cum se cuvine pentru o sărbătoare specială.
Profil
NĂSCUTĂ: 14 septembrie 1990, Craiova.
STUDII: Studentă în anul al II-lea la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova.
IDEAL: Visează să-şi deschidă o şcoală de dans, unde să fie coregraf.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite