Efecte devastatoare ale secetei. Un izvor a secat după 193 ani. „Până acum 20 de ani canalul cișmelei împingea apa până la Dunăre” VIDEO

0
Publicat:

Efecte devastatoare ale secetei într-o localitate din Dolj. Un izvor care a curs fără întrerupere timp de aproape două secole a rămas acum fără apă. „Schimbările climatice prevăzute a se produce peste o sută de ani se întâmplă chiar acum”, atrage atenția primarul din Călărași.

Izvorul Cișmeaua Albă mai avea, cu doar câteva zile în urmă, un fir de apă

Un izvor care, cu jumătate de secol în urmă, alimenta o baltă plină cu pește, întinsă pe hectare întregi, a secat în urma secetei devastatoare care s-a instalat chiar de la începutul verii. Izvorul este cunoscut drept Cișmeaua Albă, iar cu 50 de ani în urmă alimenta, spune primarul localității doljene Călărași, o baltă care se întindea pe câteva hectare.

Așa curgea cișmeaua cu ani în urmă

Debitul s-a tot micșorat în ultimii zeci de ani, pentru ca în prezent cișmeaua să rămână fără apă. Un video postat pe Facebook l-a făcut pe primarul comunei Călărași să reacționeze, atrăgând atenția că „schimbările climatice prevăzute a se produce peste o sută de ani se întâmplă chiar acum”.

„Știu, este zi de sărbătoare, dar chiar și în astfel de zile realitatea nu trebuie ocolită.

Așa este, ceea ce spune Miti Stoica aici (n. red. – vezi video), după 193 de ani de la edificare, acest izvor, cunoscut inițial drept Fântâna Grecului iar mai nou, Cișmeaua Albă, nu mai curge. (..)

Schimbările climatice prevăzute a se produce peste o sută de ani se întâmplă chiar acum.

Nu extragerea apei, din fântâni, pentru irigat, este problema ci fenomenele climatice la nivel global își spun cuvântul.

„Apa potabilă se împuținează, este pe cale de dispariție”

În urmă cu 50 de ani, aici, în fața Cișmelei Albe, era Balta de la Cișmeaua Albă, întinsă pe cel puțin 10-15 ha, baltă plină de caras, de rege și de lin.

Până acum 20 de ani, canalul cișmelei încă mai împingea apa până la Dunăre, preț de circa 5 km, acum 15 ani ajungea până la Stațiune, iar până ieri, de abia la 100 de metri de cișmea.

Acum, s-a oprit de tot”, explică primarul, pe Facebook.

Cișmeaua a mai fost mutată, de-a lungul timpului, de două ori, tot din cauza secetei, astfel că există o diferență de nivel de 10 metri între locul inițial și cel de acum, explică primarul Sorin Sandu.

Izvorul de bază este chiar în marginea drumului. O nouă căutare a izvorului ar presupune desființarea drumului actual, probabil, dacă nu cumva nivelul actual al izvorului este tocmai stratul care acum s-a uscat. Rămâne de văzut ce anume mai putem face.

Deocamdată însă constatarea este cumplită… Apa potabilă se împuținează, este pe cale de dispariție”, avertizează primarul.

În acest context, primarul Sorin Sandu le atrage atenția sătenilor și folosească înțelept apa furnizată prin rețeaua centralizată.

„Trebuie să găsim soluții care să ne protejeze, în primul rând, starea de sănătate. Apa de la stațiile centralizate, publice, trebuie să ajungă până la ultima gospodărie. Mai bună sau mai proastă, mai albă sau mai maro, ea este indispensabilă și este, cu siguranță, mai sigură, prin tratamentele și verificările efectuate. Cu o condiție: să nu mai fie folosită la irigații.

Trebuie să gândim și la situații de urgențe, caz în care, câteva puțuri de mare adâncime trebuie gândite și amplasate la îndemâna celor două sate”, mai precizează primarul.

Și în mai multe localități din Olt, din cauza secetei apa este furnizată fie conform unui program, fie cu întreruperi neanunțate. Efectele devastatoare ale secetei se manifestă și aici. Bazinele se golesc rapid, iar edilii fac apel la populație să nu mai folosească apa de la rețea pentru irigații, atrăgând atenția asupra pericolului de a rămână fără apă de băut.

Mai multe județe din sudul țării s-au aflat sub avertizare cod roșu de caniculă, sâmbătă și duminică. Județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și Ialomița, dar și municipiul București, se află și luni, 24 iunie 2024, sub avertizare de caniculă, fiind în vigoare un Cod Portocaliu. Se înregistrează temperaturi de 37 grade Celsius, la umbră, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 unități și agravând seceta care s-a instalat timpuriu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite