De ce ne este foame tot timpul. Explicaţia specialiştilor: trebuie să mâncăm la ore fixe şi diversificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii susţin că senzaţia de foame este motivul principal pentru care majoritatea oamenilor adaugă kilograme în plus. Pofta de mâncare poate fi stopată cu ajutorul unuor reguli de bază ale alimentaţiei.

Medicii ne sfătuiesc să mâncăm la ore fixe şi cât mai diversificat, iar astfel vom avea un aport mare de elemente nutritive şi o senzaţie de saţietate. „Important este micul dejun care trebuie să fie unul consistent şi să ne asigure necesarul de proteine şi energie pe tot parcursul zilei. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să devoreze frigiderul în momentul în care au o poftă de mâncare aparte. Acest lucru nu face decât să adune kilograme în plus, iar de aici la apariţia obezităţii nu este decât un pas. În momentul în care simt că nu pot stăpâni pofta de mâncare trebuie să ceară ajutorul unui specialist şi să respecte câteva reguli de bază ale alimentaţiei.Trebuie să învăţăm să nu mai mâncăm haotic, iar astfel vom feri organismul şi de tulburările digestive“, a precizat medical endocrinolog Cristian Matei.

Cum putem stop senzaţia de foame:

-Indicat este să mâncăm o dată la trei ore, iar astfel vom stopa pofta acută de mâncare. Astfel senzaţia de foame nu are posibilitatea să se dezvolte.

-Întotdeauna trebuie să folosim farfurii mici şi este indicat să mâncăm lent. Fiecare bucăţică trebuie savurată, iar cu siguranţă vom consuma mai puţine alimente.

-La fiecare masă trebuie să consumăm o cantitate cât mai mare de proteine.

-Niciodată seara nu este indicat să consumaţi carbohidraţi. Înainte de culcare trebuie băut un pahar cu apă cu lămâie. Acest lucru ajută extrem de mult la arderea kilogramelor acumulate în plus.

-Trebuie evitat consumul de alcool. Este indicat să se consume doi litri de apă pe zi, iar dacă este posibil să fie rece şi filtrată.

-Frigiderul trebuie să fie plin cu fructe şi legume. Trebuie evitate bombele de calorii-chipsuri şi fast-food.

Specialiştii au mai precizat că de cele mai multe ori creierul şi corpul complotează, pentru a ne face să credem că este ora mesei. „Senzaţia de foame poate fi atribuită şi unor condiţii endocrine, iar astfel organismul poate produce cantităţi mai mari de hormoni tiroidieni. Aceste simptome dau senzaţie permanent de foame. Hipoglicemia este o altă cauză a poftei de mâncare şi este cauzată de fluctuaţile rapide ale zahărului din sânge care creşte valorile insulinei“, a declarat medicul endocrinolog Cristian Matei.

Alimentele care ţin de foame:

-Migdalele conţin acizi graşi şi au destule calorii, iar astfel putem ţine pofta de mâncare în frâu. 30 de migdale conţin 170 de calorii.    

-Un măr consumat pe zi controlează pofta de mâncare, dar şi kilogramele.

-Ouăle şi iaurtul sunt micul dejun perfect.

Medicii au mai declarat că pofta de mâncare poate fi cauzată şi de probleme emoţionale: depresie, anxietate, stres sau tulburări de alimentaţie. „Este adevărat că senzaţia de foame poate fi provocată şi de boli grave. În momentul în care a fost diagnosticată cauza, pacientul trebuie să urmeze anumite indicaţii pentru a preveni apariţia unor complicaţii: coma diabetică, complicaţii ale bulimiei sau ale hipertiroidismului“, a mai declarat medicul endocrinolog Cristian Matei.

Cum putem controla senzaţia de foame:

-De cele mai multe ori unei persoane îi este foame pentru că este plictisită. Indicat pentru a reduce senzaţia de poftă de mâncare să întreprindă o acţiune, iar mersul pe jos este cel mai indicat.

-Guma de mestecat poate ameliora senzaţia de foame. Indicat este să se folosească guma de mestecat fără zahăr.

-Cele mai bune surse de proteine sunt: carnea de curcan, pui, tofu sau iaurt.     

Mai citeşte şi:

Alimente care ţin de foame. Există anumite alimente care te fac să uiţi de foame şi îţi dau senzaţia de saţietate. Sunt ideale dacă le consume cu aproximativ 30 de minute înainte de mesele principale ale zilei.

Obiceiuri alimentare care îţi fac foame. Simţi că nu reuşeşti să-ţi potoleşti foamea, chiar dacă mănânci, ca la carte, trei mese pe zi? Explicaţia este simplă: ceea ce mănânci nu este suficient de hrănitor, iar organismul îţi transmite semnale că nu este satisfăcut.



 

    
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite