Obiceiuri alimentare care îţi fac foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă nu te hrăneşti cum trebuie toată ziua, nu vei rezista să nu mănânci nimic seara FOTO: Shutterstock
Dacă nu te hrăneşti cum trebuie toată ziua, nu vei rezista să nu mănânci nimic seara FOTO: Shutterstock

Simţi că nu reuşeşti să-ţi potoleşti foamea, chiar dacă mănânci, ca la carte, trei mese pe zi? Explicaţia este simplă: ceea ce mănânci nu este suficient de hrănitor, iar organismul îţi transmite semnale că nu este satisfăcut.

Mănânci prea mulţi carbohidraţi „răi“

Alimentele cu un conţinut ridicat de carbohidraţi, dar şi cele care au în compoziţie carbohidraţi procesaţi, precum pâinea albă, pastele făinoase, orezul alb, snacksurile, produsele de patiserie sau păjiturile nu reuşesc să te sature, pentru că au un indice glicemic ridicat. Acest lucru înseamnă că ele sunt digerate rapid şi tot ceea ce fac este să-ţi crescă nivelul de zahăr din sânge brusc, după care acesta scade, la fel de brusc.

Să nu te mire aşadar că, la scurt timp după ce ai mâncat o porţie mare de cartofi prăjiţi, foamea se va instala din nou. Alege în schimb carbohidarţi naturali, neprocesaţi, care-ţi conferă senzaţia de saţietate pentru mai mult timp. În primul rând fructele şi legumele, apoi pâinea, pastele şi cerealele, toate în forma lor integrală, nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic.

Nu incluzi suficiente proteine în dietă

Proteinele sunt mult mai săţioase decât carbohidraţii procesaţi sau decât grăsimile, de aceea ele trebuie incluse zilnic în dietă. Pentru a ţine foamea sub control, asigură-te că meniul tău zilnic include carne slabă, peşte, ouă, produse lactate şi leguminoase (soia, mazăre, fasole, linte).

Sari peste mese

Oricât ai ronţăi pe parcursul zilei, dacă nu iei trei mese consistente pe zi, (care să nu fie alcătuite din alimente de tip fast-food), foamea va deveni de nestăpânit, mai ales seara. Atunci vei avea tendinţa de lua o cină copioasă, deloc recomandată.

O greşeală şi mai mare este să sari peste micul dejun. În acest fel, te vei simţi înfometat pe tot parcursul zilei şi vei avea tendinţa să mănânci orice îţi este la îndemână.

Nu bei suficientă apă

Setea poate fi confundată uneori cu senzaţia de foame. Aşadar, atunci când simţi că ţi se face foame la scurt timp după ce ai luat masa, bea un pahar cu apă, înainte de a ceda tentaţiei de a lua o gustare. De asemenea, dacă vei bea un pahar cu apă înainte de masă, foamea va fi redusă şi vei consuma o cantitate mai mică de alimente.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite