Crizele de furie la copii sunt benefice pentru sănătate în limitele normale. Când trebuie să reacţioneze părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momentele de furie ale copiilor reprezintă o mare provocare pentru părinţii, dar uneori aceste accese sunt benefice pentru sănătatea celor mici. Starea de extremă iritare apare ca răspuns natural la frustrare, la supraîncărcare sau ca reacţie de apărare.

Criza de nervi la copii apare destul de des, însă reprezintă o modalitate de a comunica ceva părinţilor, iar astfel reuşesc să scoată la iveală anumite  probleme cu care se confruntă în interiorul său. Starea de extremă iritare este uneori benefică pentru sănătate şi menţinerea bunăstării emoţionale.

„De cele mai multe ori părinţii cred că cei mici recurg la aceste crize de nervi pentru a putea obţine ceea ce îşi doresc şi nu înţeleg că de fapt aceste manifestări sunt descărcări afective sau reprezintă incapcaitatea de a se exprima aşa cum trebuie. Este bine să ştim că până la vârsta de 4 ani copiii nu au capcaitatea de a manipula conştient, aşa că primul pas pentru a ajuta copilul să depăşească criza de nervi este înţelegerea motivelor pe care recurge la o astfel de stare“, a precizat Roxana Boboc, psiholog.

Cum pot depăşi crizele de nervi?

Psihologii au mai precizat că dacă trăiesc într-un mediu încărcat emoţional copiii sunt afectaţi, iar toate aceste momente tensionate le descarcă îatunci când părinţii nu se aşteaptă în situaţii imprevizibile. „În momentul în care la copii apare o criză de nervi este bine ca părinţii să nu reacţioneze impulsiv şi să nu îi pedepsească imediat pe loc. Trebuie să realizeze că nu pot fi împiedicate aceste stări de extreme iritare, însă atunci când cel mic se calmează este bine să îl ajutăm să se exprime prin cuvinte şi să transmită ceea ce simte. Plânsul poate să ajute copilul să înveţe, iar imediat după acest episod vom observa că are o stare mult mai bună. Accesele de furie sunt benefice pentru organism atâta timp cât nu întrec limitele obişnuite“, a mai declarat Roxana Boboc, psiholog.

Copiii mai recurg la acces de furie în momentul în care aud cuvântul nu, însă astfel îi oferim limitele clare şi înţelege care este comportamentul acceptat.  „Este bine să îi oferim copilului îmbrăţişări în momentul în care este nervos şi să nu îi vorbim prea mult. După un acces de furie al copilului este bine să ne detaşăm total şi să încercăm să vorbim cu un prieten pentru a ne reînoi cu totul creierul“, a mai declarat Roxana Boboc, psiholog.  

Factorii care favorizează crizele de nervi la copii:

-Copiii au temperamente diferite, iar cei care sunt mai energici au au tendinţa să îşi exprime emoţiile prin acţiuni decât prin comunicare directă.

-Între 1 şi 3 ani emoţiile devin tot mai intense şi sunt mai greu de controlat din cauză că lipseşte autocontrolul.

-După 4 ani apar aceste accese de furie din diferite motive, frustarea, forma de protest sau suferinţa.

-La pubertate apar crizele de nervi ca urmare a transformărilor interioare fiziologice-hormonale şi psihologic.      

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite