Cele mai frecvente boli care ne afectează pe timpul iernii. De ce recomandă specialiştii consumul ridichiilor negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii susţin că iarna, din cauza temperaturilor scăzute, organismul este expus la numeroase boli care pot provoca o serie de complicaţii nedorite. Cele mai întâlnite afecţiuni sunt: gripa, pneumonia, laringita, infecţia urinară, rotavirus şi degerăturile.

Medicii au precizat că iarna poate fi şi anotimpul bolilor şi al afecţiunilor, iar pentru a preveni apariţia unor boli trebui să ne luăm anumite măsuri. 

„Fluctuaţile de temperatură pot duce la apariţia gripei sau bronşitei. Imediat cum boala se instalează în organism, prin căile respiratorii apar o serie de simptome: dureri de gât, nas înfundat, tuse, dureri articulare, congestie nazală sau febră uşoară. Toamna se numără virozele respiratorii, iar din cauza aerului atmosferic plămânii şi căile aeriene sunt expuse. Vaccinul antigripal este o soluţie şi ne poate apăra de gripă şi răceală în perioada de iarnă“, a povestit medical Iulian Toma.

Cele mai frecvente boli care apar iarna:

-Gripa este o infecţie respiratorie contagioasă, iar simptomele apar la trei zile după expunerea la virus. Medicii ne recomandă să luăm în calcul ideea vacinării antigripale. Este cea mai sigură metodă de protecţie împotriva bolii.

-Simptomele gripeii sunt: febră, frisoane, dureri în gât, tuse, nas în fundat şi dureri de spate şi picioare. Abtibioticele nu sunt eviciente împotriva bolii, excepţie face infecţia bacteriană.

-Pneumonia se manifestă prin inflamţia căilor pulmonare şi se poate recunoaşte prin febră, frisoane, tuse, respiraţie defectuoasă şi dureri la nivelul cutiei toracice. Pentru a preveni apariţia bolii trebuie să evităm contactul cu persoanele care au deja această afecţiune, dar şi să respectăm regulile de igenă.

-Laringita este o infecţie virală a laringelui, iar pentru a preveni apariţia bolii în sezonul de iarnă trebuie să evităm băuturile reci de la frigider şi să adoptăm o ţinută adecvată perioadei.

-Infecţia urinară se prezintă la nivelul vezicii urinare, iar uneori se poate extinde şi la rinchi. Pentru a ne putea feri de această afecţiune în perioada de iarnă este indicat să consumăm vitamina C şi să evităm băile cu spumă.

-Rotavirusul afectează copiii până în vârsta de 5 ani, iar medici recomadă vaccinarea acestora împotriva bolii. Se transmite pe cale fecal-orală şi se manifestă prin prin numeroase episoade de diaree apoasă, însoţite frecvent de vărsături şi temperatură.

-Degerăturile sunt provocate de frig din cauza temperaturilor scăzute. Pielea degerată este albicioasă şi rigidă. Factorii de risc sunt: deshidratarea, îmbrăcămintea neadecvată. Personale fără adăpost ajung la spital în perioada de iarnă din cauza degerăturilor.  

Unii craioveni au povestit că în perioada de iarnă apariţia bolilor este inevitabilă, însă ştiu ce trebuie să facă pentru a evita o serie de complicaţii nedorite. „La începutul anotimpului rece eu mi-am făcut în fiecare an vaccinul antigripal şi pot să spun că nu am avut probleme de sănătate absolut deloc. De cinci ani eu nu mai ştiu ce însemană să ai gripă. Sunt extreme de atent când vine vorba de apariţia unor boli din cauză că am diabet, iar organismul meu este mai slab“, a spus Cătălin Stancu.

Nutriţioniştii susţin că ridichea neagră este un aliment care trebuie consumat în perioada de iarnă şi este un leac împotriva bolilor. „Conţine vitamina C şi ajută la drenarea ficatului şi a vezicii biliare. Tratează tusea convulsivă, migrenele, reumatismul, guta şi astmul. Este eficientă şi pentru persoanele care îşi monitorizează periodic greutatea corporală. 100 de grame de ridiche conţine doar 24 de calorii“, a precizat medicul nutriţionist Anca Mateescu.

Remedii naturiste pentru a scăpa de bolile de iarnă:

-Echinacea tratează infecţiile respiratorii de tipul amigdalitelor, faringitelor, laringitelor, bronşitelor. Se administrează sub formă de capsule care se găsesc în Plafare.

-Ginsengul ajută la revigorarea organismului şi creşte rezistenţa la oboseală. Siropul de ginseng este un tonic natural puternic. Nu se recomandă hipertensibilor.

-Propolisul este recomandat împotriva infecţilor, dar poate fi administrat şi în tratamentul virozelor.  

Mai citeşte şi:

Ajutoare garantate care-ţi întăresc imunitatea şi te apără de boli iarna asta. Ştii că fiecare dintre membrii familiei tale poate răci de cinci-şase ori în anotimpul rece? Ce-ar fi ca, în acest sezon, să scăpaţi cu toţii de grija nesuferitelor viroze cu remedii din natură?

Începe sezonul virozelor respiratorii. Trucuri pentru a ne feri de cele mai frecvente afecţiuni din lunile de toamnă-iarnă. Răcirea bruscă a vremii din ultimele zile vine ”la pachet” cu cele mai frecvente afecţiuni din lunile de toamnă-iarnă şi anume virozele respiratorii. Medicii ne învaţă cum să ne ferim de îmbolnăviri, dar şi ce să mâncăm pentru a ne întări sistemul imunitar.



     
 
   

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite