Broaştele dintr-un canal din Craiova, îngropate de vii. Vieţuitoarele sunt protejate prin lege
0
Mai multe vieţuitoare, printre care broaşte şi pui de lişiţă au fost puse în pericol în momentul în care s-au început lucrările de casetare a unui canal colector din Craiova. Unele vieţuitoare au fost îngropate de vii, deşi sunt protejate prin lege.
Broaştele şi puii de lişiţă s-au adăpostit de ani buni în canalul Corniţoiu, iar în momentul în care au fost demarate lucrările de casatere au fost îngropate de vii. Autorităţile locale susţin că în zonă nu era un habitat înregsitrat.
Organizaţiile neguvernamentale care se ocupă cu protecţia animalelor ameninţă că vor depunde numeroase plângeri. Au sesizat deja Garda de Mediu Dolj care a venit în control. „Am atras atenţia constructorului dacă găseşte, unde se restrânge acum balta, să cheme reprezentanţii primăriei care răspund pe mediu şi de la Agenţia de Mediu şi ONG-urile şi împreună să le ia să le ducă fie în Grădina Botanică, lacul din Parcul Romanescu. Nu e vorba că ar fi intervenit cineva să distrugă un habitat natural în care se găsesc specii protejate. Era o zonă cu mirosuri greu de suportat pentru cetăţeni. Acolo putrezeau plantele, se mai duceau oamenii şi mai aruncau fel şi fel de deşeuri“, a spus Octaian Popa din cadrul Gărzii de Mediu Dolj.
Primăria Craiova a investit şase milione de lei în casterea canalului din zona Corniţoiu, iar lucrările sunt aproape finalizate. Zona unde s-au investiţii este de ani buni un adevărat focar de infecţie. „Întreaga zonă era un focar de infecţie care putea da naştere foarte multor boli. De 25 de ani, poate şi mai bine, este o problemă nerezolvată a cartierului, cu miros pestilenţial în timpul verii şi nu numai. Acum deja nu mai miroase în zonă“, a spus Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.
Reprezentanţii ONG-urilor din Craiova au precizat că în zonă ar trebui să fie luate măsuri urgent. „Nu era o zonă înregistrată cu habitat natural, dar existau acolo vieţuitoare. Nu este un stâlp de telegraf pe care să îl găseşti şi mâine acolo. Sunt animale vii, trebuia intervenit urgent. Trebuie făcut ceva să fie luate de acolo cele care mai trăiesc“, a precizat Aurelia Loacă, reprezentanta Asociaţiei „Viaţa Animalelor”.