Bolnavii recunosc că dau şpagă la doctor să nu fie ignoraţi „Toată lumea primeşte bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii recunosc că dau şpagă la spital pentru a putea avea parte de un tratament corespunzător
Bolnavii recunosc că dau şpagă la spital pentru a putea avea parte de un tratament corespunzător

Pacineţii susţin că în momentul în care spui spital în România, de cele mai multe ori spui umilinţă, lipsuri şi multă risipă. Sistemul sanitar este descris an de an ca fiind în colaps.

Bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean din Craiova susţin că nu sunt bani pentru banalele calmante, însă se fac investiţii inovatoare şi nefolositoare. „În momentul în care te internezi trebuie să ai în buzunar şi o sumă de bani. Tu ca pacient chiar dacă eşti asigurat trebuie să îţi cumperi medicamentele. Dacă te uiţi de jur împrejur peste tot este mizerie, iar mirosul este greu de suportat. Mai am de stat în spital cinci zile, iar din punctul meu de vedere vor fi de coşmar”, a povestit Ion Marin.

„O asistentă pe tură”

În cel mai mare spital din Craiova, medicii au devenit o raritate, iar asistentele sunt aproape de negăsit. Mulţi au plecat să muncească în străinătate sau la clinici private. Şi chiar dacă ar exista doritori să le ia locul, nu se pot face angajări pentru că posturile sunt blocate. „Salariul meu ca asistentă nu depşeşte 400 de euro. Sunt secţii în care există doar o singură persoană pe tură, care trebuie să se ocupe de 50 de bolnavi. Cred că de la începutul anului peste 200 de medici şi asistente au părăsit Spitalul Judeţean din Craiova. Este grav, dar asta este situaţia. Sunt convinsă că nimic nu se va schimba în bine în domeniul sanitar în România nici peste 20 de ani”, a spus o asistentă de la Spitalul Judeţean din Craiova.

Medici acuzaţi de malpraxis

La doar 39 de ani un bărbat din judeţul Dolj a murit la începutul acestui an de la o fractură de umăr. Dragoş Adam, medic ortoped la Spitalul Judeţean din Craiova, este acuzat de malpraxis de rudele unui bărbat din comuna doljeană Brădeşti. Leontin Vulturu, în vârstă de 39 de ani, a murit sâmbătă dimineaţă la Terapie Intensivă, după ce pe data de 3 ianuarie şi-a fracturat mâna dreaptă.

Rudele bărbatului susţin că acesta a mers la spital de mai multe ori, însă a fost operat abia în această dimineaţă. „Soţul meu şi-a fracturat umărul drept pe data de 3 ianuarie. A venit imediat la urgenţă, însă doctorul Dragoş Adam i-a dat doar câteva calmante şi l-a trimis acasă. Peste câteva zile a revenit din nou la spital şi l-a rugat pe acelaşi medic să îl opereze. Nu mai suporta durerile. Pe data de 11 ianuarie am venit împreună cu soţul meu pentru a treia oară la urgenţă, iar doctorul care era atunci de gardă l-a băgat imediat în sala de operaţie pentru că făcuse infecţie. La scurt am fost anunţată că a decedat. Nu mi se pare normal ca cineva să moară de la banală fractură”, a povestit cu lacrimi în ochi Iuliana Vulturu, soţia bărbatului care a decedat.

Familia pacientului care a murit după ce şi-a fracturat braţul îl acuză pe doctorul Dragoş Adam de de malpraxis. „Vreau ca medicul să plătească pentru tot. De ce nu a vrut să îl opereze? Era din ce în ce mai rău, iar doctorul nu a făcut nimic pentru fratele meu. A făcut infecţie şi a murit din această cauză. Au rămas doi copilaşi fără tată. Nu o să îl iert niciodată”, a continuat Marinela Vărgatu.

În luna februarie medicii de la Spitalul Judeţean din Craiova sunt acuzaţi din nou de malpraxis. Rudele unei femei de 41 de ani care a intrat în şoc toxicoseptic susţin că aceasta nu a fost tratată la timp, iar din această cauză a decedat.

Daniela Cosntantinescu s-a prezentat la Spitalul Judeţean din Craiova pentru că avea dureri mari în pipet. Medicii au consultat-o, însă au trimis-o la Spitalul de Neurologie. Odată ajunsă acolo, neurologii au spus că nu este de competenţa lor şi au retrimis-o înapoi. „Doctorii au decis să o lase să plece acasă. A doua zi starea ei s-a înrăutăţit şi soţul său a adus-o din nou la spital. A stat pe hol mai bine de o oră. Au băgat-o în seamă abia în momentul în care nu a mai putut respira. Aşa ceva este inadmisibil. Prietena mea a murit după câteva ore” a dclarat Larisa Rogojinaru, o prietenă de-a pacientei. 

Rudele femeii susţin că medicii nu au vrut să le comunice diagnosticul. „Ne-au spus că este vorba despre spasmofilie, iar după ce starea ei s-a înrăutăţit au spus că e suspectă de meningită. Nici noi nu ştim ce să mai înţelegem. Ne-au spus că doar Dumnezeu o mai poate salva. Săraca a murit. E culpă medicală, iar noi vrem ca cei care au trimis-o acasă să răspundă pentru acest lucru”, a declarat Viorel Dumitru, soţul femeii în luna februarie a acestui an.

Şpagă pentru absolut tot 

Bolnavii recunos că sunt obligaţi să dea şpagă în momentul în care ajung la doctor. „Şpaga este un lucru firesc în momentul în care ajungi la spital. Banii diferă de la caz la caz, însă pe lângă suma pe care o dai doctorului trebuie să ai bani deoparte pentru asistente, brancardieri şi femeia care îţi face curăţenie. Toată lumea primeşte bani. De la medicul care te tratează până la femeia de serviciu. Eu am plătit 10 lei de fiecare dată când am cerut să îmi fie schimbat aşternutul. Asta este ţara în care trăim. Trebuie să dai ca să nu fi ignorat”, a spus un bolnav.

Medici arestaţi pentru şpagă 

Dan Nelu Anuşca a fost prins în data de 16 octombrie în flagrant în timp ce primea mită 1.200 de lei de la sora unei paciente. Doctorul a fost arestat în data de 17 octombrie pentru 20 de zile şi este acuzat de luare de mită în formă continuată.

Dan Nelu Anuşca i-a cerut unei craiovence suma de 2000 de lei pentru efectuarea unei operaţii.Medicul ortoped s-a supărat în momentul în care a primit doar 800 de lei şi i-a spus pacientei că nu o poate opera pe banii respectivi. Femeia şi-a sunat familia şi i-a le-a cerut să îi mai aducă 1200 de lei. 

Denunţat de o pacientă 

Pacienta medicului ortoped s-a hotărât să îl denunţe la DNA pe Dan Nelu Anuşca. Doctorul a fost prins în flagrant în timp ce primea 1200 de lei.  Medicul a fost reţinut ieri pentru 24 de ore, iar astăzi magistraţii Tribunalului Dolj au emis mandate de arestare pe numele lui pentru 20 de zile. Dan Nelu Anuşca este acuzat de luare de mită în formă continuată.     Medicul specialist ortoped, Dan Nelu Anuşca este şi profesor în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova.

Bijuterii pentru un avort

Radu Nicon a fost condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Medicul ginecolog şi-a pus o pacientă să-şi amaneteze bijuteriile ca să-i dea lui bani pentru o întrerupere de sarcină.

Medicul ginecolog a fost prins în flagrant în luna martie după ce a primit mită 1000 de lei. Radu Nicon a fost denunţat de o elevă de 18 ani, care în luna februarie a mers să facă o întrerupere de sarcină. Doctorul i-a cerut suma de 500 de lei, însă tânăra i-a spus că nu are suma respectivă. 

Medicul ginecologic a pus-o pe tânăra de 18 ani să îşi dea jos bijuteriile din aur pe care le avea şi să le lase la el drept garanţie până face rost de bani.

În urma unui sondaj de opinie, realizat de IMAS, la comanda Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, a reieşit că 91 la sută dintre cei intervievaţi consideră corupţia din sistemul sanitar ca o problemă care afectează direct pacienţii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite