Angajaţii de la Centrul de Transfuzii Craiova care au vândut sânge la negru rămân în arest la domiciliu. Ce limbaj codat foloseau: „E bine două bastoane?“
0
Asistentul Cristian Cosmin Magaon (24 de ani) şi registratorul Mihaela Oprişan (33 de ani), au fost arestaţi pentru luare de mită, iar ulterior instaţa i-a plasat în arrest la domiciliu. Angajaţii Centrului de Transfuzii Craiova sunt acuzaţi că au vândut sânge la negru.
Georgineta Mihaela Oprişan, dar şi Cristian Magon, au vândut în luna martie în repetate rânduri sânge unui agent sub acoperire. Asistentul medical Cristian Magaon din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova a fost prins în flagrant în timp ce primea mită 200 de lei pentru a furniza două unităţi de sânge necesare unui pacient care urma să fie operat.
În arest la domiciliu
Asistentul Cristian Cosmin Magaon (24 de ani) şi registratorul Mihaela Oprişan (33 de ani), au fost arestaţi pentru luare de mită. Instanţa a dispus ulterior să fie plasaţi în arrest la domiciliu, iar pe data de 27 iunie s-a dispus prelungirea acestei decizii de magistraţii Tribunalului Dolj.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au stabilit că bolnavii care nu dădeau mită, însă aduceau donatori, nu primeau nici măcar o pictăură de sânge. În luna mai în anul 2016 o femeie şi-a internat tatăl bolnav de cancer la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean din Craiova. Bărbatul a avut nevoie de sânge pentru efectuarea unor transfuzii, iar familia a reuşit imediat să aducă doi donatori. Cât timp a stat internat în spital, pacientul nu a primit nici măcar o picătură de sânge, iar pe data de 12 mai a decedat.
Rudele bolnavilor din disperare au apelat la ajutorul angajaţilor Centrului de Transfuzii Sanguine Craiova şi au plătit sume între 50 şi 100 de lei pentru o unitate (400 ml). „Profitând de starea de disperare şi derută a rudelor care ar da orice în schimbul obţinerii sângelui necesar salvării bolnavului, discuţia era condusă în aşa manieră încât aparţinătorul trăgea singur concluzia că, în schimbul unor sume de bani, pacientul poate beneficia de sângele necesar, acest lucru fiind facilitat, bineînţeles, de faptul că aparţinătorii pacienţilor erau într-o situaţie disperată, determinată de starea gravă a rudelor lor internate“, au precizat procurorii doljeni în rechizitoriul întocmit de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Anchetatorii au mai stabilit că angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine Craiova rezolva toate tranzacţiile la telefon. Pentru a proba toate aceste informaţii, patru poliţişti sub acoperire au mers şi au cumpărat sânge.
Poliţist sub acoperire: E pozitiv. E de-ăla pozitiv.
Cosmin Magaon: AB4?
I.: AB4, da. Mihai o cheamă. La…
C.M.: La ce spital e?
I.: Pansela, la Chirurgie …
C.M.: Pansela?
I.: Da, o operează jos.
C.M.: La numărul 1, aici?
I.: Da.
C.M.: Aşa şi cum… A2 pozitiv? AB4?
I.: AB4, AB4!
C.M.: Gata!
I.: Şi e de-aia pozitivă…
C.M.: Aşa şi…
I.: E bine două bastoane?
C.M.: Da, da, da! Cât ai matale, nu-ţi…