Zilele libere în 2018. Câte minivacanţe vor avea românii anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Nici nu a trecut bine minivacanţa de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională că ne gândim la următoarele zile libere. Cei obişnuiţi să-şi facă rezervări din timp pentru aceste weekenduri prelungite consultă deja calendarul anului 2018 pentru a vedea câte zile libere vor fi.

Anul acesta ne mai aşteaptă doar 2 zile libere legale, 25 şi 26 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. De altfel, 2017 a fost un an cu multe minivacanţe, majoritatea zilelor legale libere căzând în zile lucrătoare, astfel încât guvernanţii le-au lipit de weekendurile apropiate pentru a da românilor cât mai multe zile libere consecutive.
 
Pentru anul 2018, minivacanţele sunt mai puţine decât anul acesta, unele zile libere fiind în zile de sâmbătă sau duminică, sau în zile de marţi şi miercuri.

Primele zile libere vor fi luni şi marţi, 1 şi 2 ianuarie 2018. Tot în ianuarie vom avea o nouă zi liberă, 24 ianuarie (marţi), Ziua Unirii Principatelor Române. Această zi a fost declarată zi liberă nelucrătoare de către Parlamentul României în anul 2016.

Următoarele zile libere vor fi în luna aprilie, de Paşti. Astfel, românii vor sta acasă pe 8 şi 9 aprilie 2018, adică duminică şi luni.

După numai 3 săptămâni, de 1 mai (marţi), vine o nouă zi liberă. 1 mai este Ziua Internaţională a Muncii, fiind sărbătorită din 1889 în peste 80 de ţări.

Urmează alte două zile libere duminică şi luni, 27 şi 28 mai, respectiv prima şi a doua zi de Rusalii. Cele două zile libere au fost stabilite prin Legea numărul 202 din anul 2008. Rusaliile sau Cinzecimea este ziua în care creştinii sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostoli, momentul întemeierii Bisericii văzute. Rusaliile cad întotdeauna la 50 de zile de la duminica Paştilor.

Ziua Internaţională a Copilului, 1 iunie, este o nouă zi liberă. În anul 2018 ea va fi într-o zi de vineri, aşadar putem spune de pe acum că în acea perioadă va fi o minivacanţă în România.

La mijlocul lunii august, miercuri, 15 august, va fi din nou zi liberă. Este ziua în care Biserica Ortodoxă a stabilit să fie prăznuită sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Ca zi liberă nelucrătoare, 15 august apare în Legea 202/2008  pentru modificarea alineatului 1 al articolului 134 din Legea 53/2003 Codul Muncii.

Din august până la finalul lunii noiembrie nu mai este nicio zi liberă legală. Pe 30 noiembrie, de Sfântul Apostol Andrei, legislativul a stabilit ca românii să aibă zi liberă nelucrătoare. A doua zi, pe 1 decembrie va fi din nou liber, fiind Ziua Naţională a României. În 2018 cele două zile pică vineri şi, respectiv, sâmbătă.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ca zi liberă nelucrătoare, a fost stabilită de parlamentul României în anul 2012 prin adoptarea Legii 147 din 17 iulie 2012.

Zilele libere stabilite prin lege în 2018 se încheie cu 25 (marţi) şi 26 (miercuri) decembrie, adică prima şi a doua zi de Crăciun.


Zile libere în 2018:

•    1 ianuarie (luni) şi 2 ianuarie (marţi) – Anul Nou
•    24 ianuarie (marţi) – Ziua Unirii Principatelor Române
•    8 aprilie 2018 (duminică) şi 9 aprilie (luni) – Paştile
•    1 mai (marţi) – Ziua Muncii
•    27 mai (duminică) şi 28 mai (luni) – Rusalii
•    1 iunie (vineri) – Ziua Internaţională a Copilului
•    15 august (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului
•    30 noiembrie (vineri) – Sfântul Andrei
•    1 decembrie (sâmbătă) – Ziua Naţională a României
•    25 decembrie (marţi) şi 26 decembrie (miercuri) – Crăciunul


Pe aceeaşi temă:

Concediul la români, în opinia specialiştilor în psihologie: combinaţie de nervi, îmbuibare, grătar, mici şi bere

INTERVIU Dionne Searcey, jurnalist New York Times, despre concediul petrecut în ţara noastră: „România e surprinzător de minunată“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite