VIDEO Prim-ajutor pentru un motociclist rănit în accident rutier. Cum se scoate casca astfel încât să-l salvezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un accident rutier în care victimă este un motociclist grav rănit, care necesită dezobstrucţia căilor aeriene sau resuscitare, acesta poate fi ajutat de martorii oculari printr-un gest elementar: scoaterea căştii cu atenţie.

Suntem martori ai unor incidente dacă se pot transforma în tragedii dacă nu ştim să intervenim minimal la faţa locului. În cazul unui accident rutier în care victimă a fost un motociclist sau/şi un pasager al unei motociclete, specialiştii în acordarea de prim-ajutor recomandă scoaterea căştii acestora în anumite condiţii.

Astfel, casca va fi scoasă doar dacă victima are căile aeriene blocate şi nu pot fi eliberate sau dacă este necesară resuscitarea cardio-pulmonară.

Desfaceţi închizătoarea căştii de la nivelul bărbiei şi ridicaţi vizeta. Prindeţi ferm cu o mână bărbia victimei, având antebraţul paralel cu sternul şi cu cealaltă – zona cervicală.

În timp ce un salvator menţine capul victimei, al doilea va introduce mâînile în cască, va trage cu putere în lateral şi cu mişcări sus-jos va scoate casca.

După ce salvatorul a scos casca, va prelua capul victimei şi îl va menţine în poziţie neutră. Scoateţi casca doar dacă nu aveţi altă opţiune. 

„Ne doare foarte mult când ajungem la cazuri care ar fi fost simplu de salvat, dar în care nimeni din jur n-a ştiut ce să-i facă acelui om. O viaţă de om se pierde astfel, inutil, când era atât de uşor să dai un prim-ajutor, cu puţină instruire“, spune paramedicii SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ Constanţa.

Unde poţi face cursuri de prim-ajutor

Cursuri de prim-ajutor pot fi făcute GRATUIT la Fundaţia pentru SMURD şi la Centrul SMURD de la ISU, indiferent de pregătirea medicală a cursantului. 

La Fundaţia pentru SMURD (înfiinţată de dr. Raed Arafat, părintele SMURD) este de ajuns să contactezi forul şi vei face gratuit acest curs, unde vei primi informaţiii teoretice şi practice.

La Centrul SMURD din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, solicitanţii vor putea participa şi la ieşiri pe teren şi vor fi alături de paramedici la intervenţii. Pentru acest lucru, trebuie să depună din start un dosar cu documente care să ateste că are o stare bună de sănătate, care să-i permită acest antrenament. 

Sesiunea de pregătire ar trebui împrospătată periodic, pentru ca modul de acţiune să nu fie uitat sau alterat de trecerea timpului. 

De la distanţă oricând puteţi accesa un ghid de prim-ajutor pe site-ul fiipregatit.rorealizat de Fundaţia pentru SMURD, unde sunt informaţii extrem de utile, date de specialişti în intervenţia de prim-ajutor. 

Pe Youtube există, de asemenea, un tutorial de prim-ajutor, intitulat Manual video de prim-ajutor

Pe aceeaşi temă: 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite