VIDEO FOTO Lumina Sfântă a venit pe mare, la Constanţa. ÎPS Teodosie a împărţit-o credincioşilor între ruinele cetăţii Tomis
0Slujba de înviere de la Constanţa a fost oficiată într-o locaţie mai neobişnuită. Credincioşii creştini ortodocşi au primit lumina Sfântă de la ÎPS Teodosie între ruinele cetăţii Tomis. Primarul Radu Mazăre a celebrat Învierea lui Hristos la capela din cartierul săracilor - tocmai cel care i-a adus ancheta procurorilor anti-corupţie.
Chiar dacă lumina sfântă a întârziat pe aeroportul Otopeni, la Constanţa a ajuns la timp. Un preot de la Catedrala Arhiepiscopală a avut sarcina să transporte cu o maşină lumina de la Ierusalim.
ÎPS Teodosie a luat apoi lumânarea protejată de un felinar special şi a venit cu ea pe plaja de la Cazinoul din Constanţa, la bordul unei şalupe militare. Ajutat de scafandri, Arhiepiscopul Tomisului a coborât pe mal şi a vorbit credincioşilor şi presei despre însemnătatea acestui moment.
"Cu bucurie, prin valuri mai mari ca la Bobotează am venit cu Sfânta Lumină. Lumina a fost începutul zidirii noastre, apoi a fost apa. Din lumină şi din apă a început zidirea lumii. De aceea suntem bucuroşi că şi în anul acesta 2014, un an al plinătăţii, am putut să aducem de la Ierusalim prin Patriarhia Română Sfânta Lumină, care e lumină din Lumna cea Dumnezeiască şi coborâtă la noi oamenii prin trupul lui Hristos cel înviat şi proslăvit la dreapta Tatălui.
Lumina aceasta trebuie să ne lumineze şi nouă în suflete şi în casă, să ne călăuzească. Este Lumina cea mai sfântă, cea nematerială, făcută lumină materială pentru noi care suntem în trup. Sperăm ca această lumină să ne călăuzească în anul acesta până la capătul lui şi până la lumina anului următor.
Am venit pe mare pentru că Marea este simbolul vieţii noastre. Pe mare va fi venit şi întâiul chemat, care ne-a creştinat, Sfântul Apostol Andrei. Reînoim acele momente aici, la poarta creştinătăţii româneşti, căci Dobrogea este cu adevărat pământul apostolic şi sfânt, de unde a străbătut lumina în tot teritoriul ţării noastre", a mai spus ÎPS Teodosie.
Arhiepiscopul Tomisului a mers apoi în pelerinaj alături de preoţi şi de enoriaşi până lângă Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel. Momentul cel mai aşteptat al serii a sosit la ora 23.30. ÎPS Teodosie a împărţit lumina sfântă pe ruinele cetăţii Tomis. Momentul inedit a fost apreciat cei peste 1000 de credincioşi care s-au strâns în zona Catedralei.
Oamenii spun că au simţit mai bine legătura cu Sfântul Apostol Andrei pentru că poate şi acesta a călcat pe lângă zidurile cetăţii Tomis în urmă cu 2000 ani.
Ceremonia din noaptea de înviere este ultima din programul religios de Paşti. Duminică vor fi citite evangheliile în 12 limbi de circulaţie internaţională. Momentul numit "A doua Înviere" începe în prima zi de Paşti, la ora 12.00, la Catedrala Arhiepiscopală.
Primarul Radu Mazăre nu a participat la Slujba de la Catedrală. În schimb, edilul a preferat să asculte ceremonia de la capela din cartierul persoanelor nevoiaşe - adica tocmai locaţia care l-a dus în atenţia DNA. Mazăre spune că nu este o persoană religioasă, dar că a venit între persoanele nevoiaşe pentru a le mulţumi pentru susţinerea lor din timpul anchetării sale. Primarul a mai spus şi că nu l-a iertat pe Traian Băsescu pentru răul care i l-a făcut.
Vă mai recomandăm:
FOTO VIDEO Părintele Arsenie Papacioc, „spitalul de urgenţă al sufletelor“