Vara, sezonul atrocităților pe litoralul românesc: „Fierbe sângele în ei!”. Explicațiile unui psiholog criminalist
0România traversează o perioadă în care nenorocirile se țin lanț, iar litoralul este un adevărat focar de nebunie. Specialiști în psihologie și criminologie spun că un factor declanșator este canicula, dar și convingerea unora că litoralul e un tărâm fără reguli, cu distracții fără limite.
De ce este vara, anotimpul vacanțelor și al relaxării la care visăm un an întreg, caracterizată de un val continuu de fapte violente? Temperaturile extrem de ridicate, atmosfera încărcată, lipsa de autocontrol și lejeritatea cu care fac controalele oamenii legii, dar și agitația și intensitatea care se creează la malul mării duc la comportamente ieșite din comun, soldate cu victime. Litoralul devine astfel un tărâm fără reguli, în numele distracției fără limite.
Specialiștii au o denumire și o explicație pentru faptul că majoritatea atrocităților se petrec atunci când disconfortul termic este ridicat. Dacă pe o persoană fără probleme psihice căldura o irită și o determină să ia măsuri în acest sens, pe un individ agresiv îl declanșează ca pe un foc de armă.
Căldura, cauza favorizantă
„Întotdeauna există niște cauze favorizante, cum ar fi temperatura exagerat de mare. Canicula poate fi un factor declanșator, iar oamenii puși în situații extreme nu mai gândesc. Deshidratați, cu o stare de disconfort, oamenii cu probleme psihice clachează în astfel de situații, fierbe sângele în ei, devin irascibili”, a declarat pentru „Adevărul” colonelul (r) Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.
El a explicat și ce poate face o potențială victimă, pentru a scăpa de un agresor.
„Psihologia nu e ușoară, însă există câteva reguli de bază. Îi ocolim, îi evităm, iar dacă nu se poate asta, atunci măcar nu îi provocăm. Ei sunt numai cu monologul lor în cap, așa că nu avem altceva de făcut decât să ne eschivăm, chiar să ne cerem scuze, să le dăm dreptate, ne facem mea culpa, ca să nu îi alimentăm”, a spus psihologul criminalist.
El i-a criticat pe polițiștii constănțeni care vara își iau concedii, deși ar trebui să fie mai vigilenți ca oricând, cu atât mai mult cu cât, pe lângă agresorii locali, vară de vară, numărul acestora se dublează prin venirea turiștilor.
„Vigilența trebuie să fie maximă, cei care asigură ordinea să fie la datorie, nu să își ia concedii și să vină detașații să muncească în locul lor. Eu, când eram în Poliție, nu aveam niciodată voie să îmi iau concediu vara, la fel și colegii mei, tocmai pentru că vara vin pe litoral toți nervoșii. În aceste condiții, acum am ajuns să fim pe cont propriu, să umblăm cu ochii în patru”, a mai afirmat specialistul.
Lista neagră a sezonului 2023
România a fost șocată de cele întâmplate pe litoral, în această vară: cel mai recent exemplu fiind deja celebrul caz al beizadelei drogate, care, în data de 19 august a ucis doi studenți din București cu mașina, apoi a fugit.
Seria neagră a fost deschisă însă pe 29 iulie, în plin cod roșu de caniculă, cu o crimă oribilă, comisă în stațiunea Mamaia. Administratorul unei baze sportive din stațiune, un bărbat de 69 de ani a fost călcat în picioare, strangulat, înjunghiat și, în final, i s-a dat foc. Făptașul, un om al străzii, consumase alcool și era supărat că fusese alungat din baza sportivă, unde voia să doarmă.
La doar câteva zile, o nouă crimă atroce a oripilat România. Loredana Atănăsoaie, o fată de 18 ani, din Vaslui, și-a ucis fără pic de milă prietena din copilărie, pe Alina Ciobanu (18 ani). La audieri, avea să declare că nu a avut un motiv precis: „Am văzut negru în fața ochilor”, a explicat ea, deși victima nu o atacase, dimpotrivă. Când a fost ucisă cu un cuțit, Alina era întinsă pe pat, cu fața spre perete și cu bagajul făcut, ca să revină acasă, pentru că nu se mai înțelegea cu prietena sa.
Crime fără mobil
Acestea sunt doar ultimele cazuri șocante de pe litoral. În urmă cu doi ani, un grup de adolescenți de doar 17 ani au fost martori îngroziți la momentul în care unul dintre ei a lovit până la moarte un bărbat fără adăpost. Totul s-a întâmplat într-un autobuz supraetajat din Vama Veche, iar mobilul a fost unul minor: victima le ceruse adolescenților să nu mai facă gălăgie întrucât voia să doarmă.
Pe 14 iulie 2020, tot în Vama Veche, două grupuri de turiști s-au luat la bătaie. În timpul scandalului, doi frați au smuls o scândură din gard și l-au lovit cu sete pe un bărbat, care a murit ulterior la spital.
Cele mai cunoscute crime de pe litoral s-au produs însă în aceeași zi și în același an: 12 august 2002. De departe, cel mai mult a impresionat moartea unei tinere, fiică de politician, însărcinată în două luni, găsită strangulată în vila pe care tatăl său o deținea în Eforie Sud. Principalul suspect a fost proaspătul său soț care, după un proces în care a fost găsit vinovat, apoi nevinovat, a fost declarat mort pe baza unui certificat emis în Guyana, iar procesul, care, abia redeschis, s-a oprit.
În aceeași noapte, clientul unui club din stațiunea Mamaia a împușcat mortal un bodyguard turc. Mobilul a fost, de asemenea, fără miză: turcul îi interzisese accesul în incintă pe motiv că era beat.