Un avion rusesc a survolat Marea Neagră în timpul exerciţiilor unei grupări navale NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navă NATO, prezentă la exericiţiul militar din Marea Neagră. FOTO  Bogdan Chesaru / Inquam Photos
Navă NATO, prezentă la exericiţiul militar din Marea Neagră. FOTO  Bogdan Chesaru / Inquam Photos

Un avion rusesc a survolat Marea Neagră, luni, 16 martie, în zona în care avea loc un exerciţiu al unei grupări navale NATO. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, era prezent pe fregata Regina Maria şi asista la acest exerciţiu. El nu crede că este o coincidenţă prezenţa avionului respectiv chiar în perimetrul în care se desfăşura exerciţiul militar.

Gruparea navală NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2) a desfăşurat luni, 16 martie, un exerciţiu în Marea Neagră. Gruparea este alcătuită din patru fregate (Canada, Turcia, Italia şi România), un crucişător (SUA, nava comandant) şi o navă auxiliară (Germania).

Forţele Navale Române sunt reprezentate în grupare de fregata Regina Maria, cu un elicopter la bord, iar celelalte nave sunt: crucişătorul USS Vicksburg, fregatele HMCS Fredericton, TCG Turgutreis, ITS Aliseo şi nava auxiliară FGS Spessart.

La exerciţiul de luni, pe lângă aceste nave, au mai participat din partea Forţelor Navale Române, două corvete, două nave purtătoare de rachete, fregata Mărăşeşti şi trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române. Militarii au desfăşurat exerciţii de luptă antisubmarin şi împotriva aeronavelor inamice, exerciţii de respingerea atacului unor nave şi ambarcaţiuni rapide inamice.

În timpul acestui exerciţiu, desfăşurat în zona apelor internaţionale, un avion de cercetare rusesc IL-20 a survolat zona. Avionul s-a aflat la 3.000 de metri înălţime. Nu s-a înregistrat niciun incident. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, care a asistat la acest exerciţiu de pe fregata Regina Maria, susţine că nu este o coincidenţă prezenţa avionului rusesc chiar în timpul desfăşurării forţelor NATO. “Nu cred că  e coincidenţă.  Se ştie că există acest exerciţiu pe Marea Neagră”, a declarat Mircea Duşa.

Ministrul a menţionat că este normal ca avioane de supraveghere electronică să culeagă informaţii despre ceea ce se întâmplă pe Marea Neagră aşa cum şi avioanele NATO culeg informaţii din această zonă.
Mircea Duşa a precizat că securitatea pe Marea Neagră s-a schimbat mult după criza din Ucraina, iar asemenea exerciţii nu fac decât să asigure interoperabilitatea forţelor militare.

Participarea Forţelor Navale Române la acţiunile grupării navale SNMG-2 din Marea Neagră a fost planificată din anul 2014 şi are ca obiectiv principal dezvoltarea interoperabilităţii marinarilor militari români cu militarii din Alianţă. Prin misiunile executate, militarii din Forţele Navale Române contribuie activ la punerea în practică a politicii de securitate a României.

Imagini de la exerciţiile NATO din Marea Neagră FOTO Bogdan Chesaru / Inquam Photos 

exercitii NATO Marea Neagra
exercitii NATO Marea Neagra

FOTO Bogdan Chesaru / Inquam Photos 

exercitii NATO Marea Neagra
exercitii NATO Marea Neagra

FOTO Bogdan Chesaru / Inquam Photos  

exercitii NATO Marea Neagra
exercitii NATO Marea Neagra

Mai citiţi şi:

Gruparea navală NATO Standing Maritime Group-2 vine în portul Constanţa

Fregata Regina Maria va participa la exerciţii navale cu o grupare NATO
 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite