Ultima zi de distracţie din weekendul de 1 Mai. Turiştii se dezlipesc greu de mare. „O să ne facem o casă, să nu mai plecăm niciodată de aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama Veche, locul de unde nu te mai dai plecat Foto Sînziana Ionescu
Vama Veche, locul de unde nu te mai dai plecat Foto Sînziana Ionescu

1 Mai pe litoral. Turiştii au plecat greu de la mare, din locul unde se simt în largul lor. Pe vamaioţi, nici ploaia nu i-a gonit la casele lor.

Pe plaja din Vama Veche se strângeau corturi, se împachetau sacii de dormit, se făceau ultimele poze cu marea. După o minivacanţă cu temperaturi sub 20 grade Celsius, turiştii au plecat nebronzaţi, dar bătuţi de vântul aprig al mării şi răvăşiţi de ploaie. Sâmbătă a plouat neîncetat aici, iar unii au preferat să se refugieze spre locuri mai însorite. Cei mai mulţi au rămas însă dârji pe poziţie, îmbrăcaţi cu saci de plastic, în lipsa unei haine impermeabile. Aşa au stat şi la concertele în aer liber, unde au cântat, au dansat şi au aplaudat. Focurile de tabără au lipsit seara, dar a doua zi dimineaţă soarele a apărut iarăşi recompensând vamaioţii.

Răzvan şi Olesea nu se îndurau să plece de la Vamă. Stăteau în barca din faţa barului Expirat, ascultând muzica. „Aşteptăm să câştigăm la Loto, ca să ne facem o casă aici şi să nu mai plecăm niciodată“, spun îndrăgostiţii. El este din Bucureşti, ea din Basarabia şi nu ştia că există un asemenea loc sub soare, în România, până n-a adus-o el aici. Acum, Vama este locul preferat al amândurora. „Cum ne-am distrat? Păi, bine, din câte mai ţinem minte“, râd cei doi (foto).

Vama Veche - ultima zi din minivacanţa de 1 Mai Foto Sînziana Ionescu

Ninel a venit la Vamă cu familia şi prietenii. Grupul lui, cu copii, rulotă, corturi şi maşini, îşi instalează pe plajă o mică fortăreaţă. „Pentru copii este mai confortabil cu rulota. De când vin aici, de 8 ani, n-am plătit niciodată nicio taxă de campare. Doar vara, când vrem curent, ca să nu consumăm gazul, tragem de la cherhana, pentru 10 lei/zi. Îmi plăcea mai mult înainte, era mai sălbatic locul. Acum este din ce în ce mai comercial. Foarte multă gălăgie, noaptea te odihneşti mai greu. Aseară la concert am măsurat zgomotul, erau 78 decibeli. Foarte mult, peste limita admisă. În rest, când încep petrecerile pe plajă, ne-am obişnuit cu muzica lor. Spre dimineaţă dau chiar numai un anumit gen de muzică, mai suportabilă, pe care poţi adomi“, relatează Ninel bucureşteanul.

1 Mai pe litoral. Vremea le-a jucat feste turiştilor

Alături, Oana şi Cătălin îşi strâng lucrurile. Au dormit la cort, ploaia le-a dat puţin de furcă. „Când se lipeşte prelata de folia cortului, intră apă înăuntru. Dar nisipul este cald dedesubt. Eu am experienţă în campare, el este începător“, râde Oana. Ea este ieşeancă, el este constănţean şi deşi par genul, nu se dau în vânt după experienţa Vămii. „Aici este locul găştilor, ori noi suntem mai solitari. Parcă îmi place mai mult în Sfântu Gheorghe, în Deltă“, spune Oana.

Gabriel şi Dana sunt constănţeni, dar şi-au luat cazare în 2 Mai pentru zilele acestea. Au vrut să simtă gustul minivacanţei, fără grija drumului zilnic până acasă. „Parcă era mai multă distracţie anii trecuţi. Nici vremea n-a fost bună, noaptea se stătea pe plajă la foc de tabără, dar ploaia ne-a cam dat de furcă. Sau poate doar am îmbătrânit noi şi nu mai simţim aşa distracţia ca în alţi ani“, admite Gabriel.

Vama Veche - ultima zi din minivacanţa de 1 Mai Foto Sînziana Ionescu

Alt constănţean, Eduard, plimbă o sanie prin Vamă. Studentul de la Universitatea Maritimă poartă o caschetă, halat de baie şi o bere. „De ce nu?“, întreabă el retoric.

Vreo 10 piteşteni se urcaseră deja, aşezaţi umăr la umăr, în microbuzul cu care au venit la mare. Pentru Vlad a fost botezul Vămii, pentru veteranul Max era încă o vacanţă frumoasă în locul lui de suflet. „Mi-a plăcut enorm, îmi pare rău că nu mi-am adus aparatul foto. Dar data viitoare sigur îl aduc. Când va fi data viitoare? Cu prima ocazie!“, este sigur Vlad.

Iar Vama a mai însemnat ceva pentru ei. Bibi, singura fată din grup, şi-a serbat aici, zilele astea, majoratul. „Vaaai, am uitat să-mi pun o dorinţă! Trebuie să mă gândesc acum, cât mai sunt aici. Prima ar fi... dar nu vă spun, că vreau să se împlinească. Hai să vă zic doar că are legătură cu Vama“, dezvăluie proaspăta majoră. Vlad, Alin, Marius, Bleste, Caveman, Andrei şi Max încep să râdă. Ca ei, Bibi a fost deja inoculată cu microbul Vămii.

Vama Veche - ultima zi din minivacanţa de 1 Mai Foto Sînziana Ionescu

Vă mai recomandăm

FOTO Vama Veche şi internaţională, în ochii turiştilor străini: „Cât de tare e aici, în România!“

Elliot din Franţa: „Atâta libertate ca la Vama Veche nu întâlneşti nicăieri“. Glume cu Mazăre pe litoral, de 1 Mai

VIDEO Inspectorii ANAF au descins la Vama Veche, huiduiţi de turişti. O maşină de la Fisc a fost atacată cu sticle, iar parbrizul i-a fost spart. Bonuri fiscale şi bancnote de 1 leu, puse pe lunetă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite