Techirghiol, singurul lac roz din România. Imagini cu spectacolul misterios și efemer

0
Publicat:

Lacul Techirghiol din județul Constanța a devenit de câteva zile roz, spre mirarea celor care vin în stațiune la tratament, cu miraculosul nămol și care spun că nu a văzut niciodată așa ceva. 

Lacul Techirghiol a căpâtat o culoare roz aprins Sursa A.I.
Lacul Techirghiol a căpâtat o culoare roz aprins Sursa A.I.

De câteva zile, aproape tot malul lacului Techirghiol este acoperit cu un strat de culoare roz aprins, și care se întinde pe zeci de metri. Turiștii sunt uimiți și șocați, în același timp. Pe de o parte pentru că nu au mai văzut niciodată așa ceva, pe de altă parte pentru că, dacă vor să admire lacul, trebuie să îndure duhoarea de nedescris pe care pătură vegetală roz o degajă. 

„Este ceva unic, zic eu. Așa ceva chiar că nu am văzut vreodată. Este tare frumos și tare mă bucur că sunt aici, nu credeam că voi vedea un lac roz", a declarat o turista. 

„Nu e natural, să fie o deversare chimică? Nu mi se pare în regulă, nu ar trebui să vină cineva să curețe? Ce s-a întâmplat aici?”, spune altă femeie. 

Bacteria roz din lacul miraculos Sursa A.I.
Bacteria roz din lacul miraculos Sursa A.I.

„Acestea sunt alge și e bine pentru nămolul acesta sănătos. Eu așa știu, că această culoare este de la alge” a declarat o altă turista, venită să admire lacul. 

„Sunt aici de câteva zile. Când am venit, lacul era verde, iar de două zile a început să se facă roz”, spune o femeie, venit în stațiune la tratament

Specialiștii spun că lacul conține bacterii sulfuroase se aștern că un praf roz pe părțile expuse la lumină ale algei verzi. Cresc în biomasă și formează astfel de îngrămădiri, iar apă devine roz-violacee. Apoi, condițiile de mediu favorizează o altă algă. Se numește Dunaliela și are în corpul ei aceleași substanțe pe care le găsim în morcov, numite beta-caroten.

„Lacurile concentrate în săruri favorizează dezvoltarea unor bacterii ce înlocuiesc populația algală. Ajung să prolifereze, să primeze să folosească un pigment primitiv de fotosinteză care are o culoare rozalie.este un pigment normal este caracterizat lacurilor sărate, lacurilor concentrate în săruri și cu temperatura ridicat. Aceste bacterii colorează și penele flamingilor, de exemplu, care se hrănesc cu niște crustacee care trăiesc în astfel de lacuri bogate în săruri. Nu e periculos pentru locuitorii din Techirghiol sau pentru viețuitoare” a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

Turiștii pot face baie în lac făară grijă Sursa A.I.
Turiștii pot face baie în lac făară grijă Sursa A.I.

Turiștii veniți la tratament pentru a beneficia de proprietățile vestitului nămol din stațiune, abia rezistă, chiar și în aer liber, pentru că oricât de frumos ar fi peisajul, mirosul este greu de suportat. 

„Asta-i un miros de sulf, specific. Probabil algele împreună cu sarea  și cu sulful scot mirosul asta" spune un turist. 

Alga roz este o locuitoare din toate timpurile a lacului Techirghiol. Ea împreună cu artemia și restul fitoplanctonului contribuie la formarea nămolului. Când este temperatura mai crescută, ele devin mai evidente dar fac parte din sursă de formare a nămolului", a declarat medicul Olga Surdu de la Sanatoriul Balnear Techirghiol. 

Minunile nămolului de Techirghiol sunt cunoscute încă din antichitate. De altfel, localitatea își trage numele de la legendă bătrânului tătar Techir. Olog şi orb, călătorea pe un măgar, a ajuns pe malul lacului care azi îi poartă numele şi a rămas împotmolit în mâl. Mult timp s-ar fi chinuit tătar să iasă din nămol, însă, când a reușit să scape, a întrezărit o geană de lumină, iar picioarele i-au dat ascultare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite