Teatrul de Vară din Mamaia, scena celebrului festival de muzică ușoară, ar putea fi reabilitat
0În anul 2012 s-a ținut, pe scena Teatrului de Vară din Mamaia, ultima ediție a celebrului festival de muzică ușoară. Apoi, imobilul a devenit o ruină și un focar de infecție pentru stațiune.

Din anul 2012, Teatrul de Vară Mamaia, aflat în proprietatea Consiliului Județean (CJ) Constanța, a început să se degradeze. Cu lacătul pe porți, abandonat, acoperit de bălării și gunoaie, imobilul este departe de perioada când pe scena sa se lansau mari talente ale muzicii românești. A devenit o toaletă publică insalubră prin preajma căreia trec, în fiecare vară, mii de turiști în drumul către plajă.
Deși în anii 2019 și 2020, Consiliul Județean Constanța anunța că va începe reabilitarea teatrului, iar apoi se va relua tradiția organizării festivalului de muzică ușoară, acest lucru nu s-a întâmplat.
Acum, CJ Constanța a lansat achiziția de servicii „actualizare documentație tehnico-economică faza D.A.L.I.” pentru obiectivul „Reabilitare şi modernizare Teatru de Vară Mamaia”, în valoare de 100.000 de lei fără TVA. Practic, aceste documente vor sta la baza obținerii avizelor și autorizațiilor în vederea reabilitării teatrului.

Concret, se vor achiziționa documentațiile necesare obținerii avizelor și acordurilor menționate în certificatul de urbanism, elaborării expertizei tehnice, studiului geotehnic, studiului topografic, studiului privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată în funcție de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic.
Totodată, Consiliul Județean a obținut în luna iulie și certificatul de urbanism pentru reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară din stațiunea Mamaia, document valabil timp de 24 de luni.
Aproape 60 de ani de la inaugurare
Teatrul de Vară din Mamaia, celebru pentru organizarea Festivalului cu același nume (42 de ediţii), a fost inaugurat pe 25 august 1963. Pe scena lui s-au lansat nume de mari artiști, precum Ioana Radu, Luigi Ionescu, Nicolae Nițescu, Aurelian Andreescu, Margareta Pâslaru, Dan Spătaru, Angela Similea, Dida Drăgan și mulți alții.
Festivalul Mamaia a fost lansat ca un festival de creație, după modelul celui de la San Remo. Astfel, interpreții cântau piesele unor compozitori, acestea fiind prezente în concurs cu câte două interpretări. Acest lucru a durat timp de trei ediții (1963-1965).

De un deceniu, niciun spectacol nu s-a mai ţinut aici. Nimeni, de atunci, nu s-a mai interesat de soarta acestei construcții amplasate la câţiva metri de plajă.
„Nici nu mai ştiu de când nu am ţinut un spectacol în Mamaia. Cred că sunt vreo opt ani de când nu am intrat acolo”, spune Bebe Mihu, omul care organizează de 30 de ani evenimente pe litoral.
Festivalul Mamaia a apărut chiar și în rechizitoriul procurorilor DNA, în dosarul în care Nicușor Constantinescu (fost președinte al CJ Constanța) a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare, alături de Cristian Zgabercea (trei ani de închisoare cu suspendare).
Procurorii arătau că inculpații au constituit, în 2012, un grup infracțional pentru comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța.
„Cristian Zgabercea a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică”, se arată în rechizitoriu.